6 от най-вдъхновяващите монументи по света и у нас

Интересни паметници от цял свят

0 коментара Сподели:

Важна част от красивата градска среда са изящните паметници и скулптури. Защото, каквото и да си говорим, хубаво е да сме засадили поне две праскови и две череши, но историята и посланията на една нация много по-лесно се предават не само чрез храната, а и чрез спомените.

За огромно съжаление  голяма част от българските паметници бързо стават жертва на вандализъм или са бутани поради снобизъм, но все още има какво да се види и по нашите улици, а още повече по света.

Наслади се на топ 6 от най-изящните монументи по света и у нас.

1. Започвам с „Медитация“ на Пейдж Бредли. Скулптурата се намира в Ню Йорк и е изключително изящна. Определяна е като една от най-креативните скулптури на новото ни време и наистина провокира размисли.

2. В Берлин се провежда дълъг дебат относно това, дали да бъде издигнат монумент, който да възпоменава жертвите на Холокоста. Бундестагът дълго заседава по темата и през 2000 все пак избира проекта на нюйоркския архитект Питър Айзенман. Той създава 2711 различни по големина сиви бетонни блокове, с които иска да пресъздаде самотата, която е изпитвала всяка една от жертвите на това чудовищно престъпление срещу човечеството. Мемориалът се намира  в сърцето на Берлин между Райхстага и Бранденбургската врата и е отворен за посетители всеки ден. Разходката в този лабиринт от сив камък поне на мен ми подейства отрезвително. Когато достигнах до зеленината в центъра на комплекса, се почувствах като в оазис. Определено това скулптурно изящество постига основната си задача,

а именно това да оценим важността на човешкия живот, защото рано или късно всеки от нас ляга под различен по големина камък и няма значение с каква раса, етнос или цвят на кожата е разполагал преди това.

3. Паметникът в Дъблин, наречен „Емигранти“, е повече от актуален. Монументът не е посветен на сегашната мигрантска вълна, но прекрасно я описва. Може би, по което и време на човешката история да останеш без подслон, дом и държава, е еднакво болезнено и страшно. Ирландският паметник изобразява бягащи хора по време на Големия  глад, покосил около ¼ от населението.

4. В Молодечно, Беларус, посрещат повече от горещо гостите на града с изящни дълги женски крака. Бронзовата статуя на студентка е почти с размерите на моделка, висока е 196 см, но тежи 450 кг, а не 45. Скулптурата бързо се превръща в атракция за социалните мрежи, които изобилстват от снимки на посетители на града с момичето, котето и нейния куфар.

5. Нелсън Мандела е може би една от личностите на модерното време, която е увековечена с най-много монументи по цялото земно кълбо. Моят любим е Capture site. Висок е цели десет метра и се намира в град Хоуик, Южна Африка. Скулптурата е дело на Марко Кианфанели и Джеръми Роуз, а за направата й са използвани 50 вертикални стоманени колони, които символизират затворнически решетки.

6. В България, смятам, сме класици и повече възприемаме скулптурите и монументите не толкова като израз на изкуството, а като визуален израз на историческото наследство. Ще ви разкажа за най-големия по мащаб исторически паметник у нас, за който, убедена съм, много хора не са чували или виждали. Това всъщност е цяла експозиция, озаглавена „Създателите на българската държава“. Намира се на 6 километра от град Шумен и може да се види в радиус от 30 километра, тъй като е дълъг 140 метра и е висок 70 метра. Това е най-големият исторически паметник в България.

Във вътрешността му са разположени 21 скулптури, сред които са тези на създателя на България хан Аспарух, до него са разположени и други велики български ханове като Тервел, Крум, Омуртаг, княз Борис и цар Симеон. 

Мемориалът се стопанисва от Община Шумен и е достъпен за посетители.

А какво има в Швейцария, разбери тук. 

                                                                                           

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *