Едно дългоочаквано завръщане: Криста

Представяме ви една нестихваща стихия в сезона на цъфналите цветя

0 коментара Сподели:
Криста Кокорска

Да се разпознаваем заради автентичността си може би е сред най-ценните качества за един артист.

Помним я като дуетната половинка на Спенс от песента „Силна любов“, като Фиона в мюзикъла „Шрек“ на сцената на Софийската опера, като вселената от глас, която блесна ярко още през 2008. Голямото завръщане на една от най-лъчезарните, талантливи и обаятелни певици на родната сцена се случи в края на 2022 с албума „У дома“. Всяка от песните ни повлече безвъзвратно в магията на качествената музика и разгърна нови висини на гласа, който сякаш може да изпее всичко. Докато ни се усмихва с очи, говорим за пътя ѝ в изкуството, за това какво предстои, за симбиозата между музикантите на сцената, за театъра, за бъдещите планове. Всичко е в пролетна тоналност и в няколко октави красота.

Представяме ти Кръстина Кокорска – Криста, тази „нестихваща стихия“.

Коя е Криста в едно изречение?

Аз съм Криста и се занимавам с всичко, което е свързано с гласа ми. С музика, с мюзикъли, с дублажи, с участия в театрални постановки и с вокална педагогика.

Криста Кокорска

Започваме хронологично. Кога Криста пропя и разбра, че това е нейното нещо. Сестра ти Елена Кокорска също е брилянтна певица. Коя от двете ви беше първа в начинанието или се случи едновременно?

Ами аз съм по-голямата, аз съм първата (смее се). Първият ми спомен, когато по-сериозно сме се занимавали с музика заедно, беше в детски хор „Децата на Плевен“ и Народно читалище „Съгласие“. Пеехме детски песнички, оттам са и първите ни записи в студио. Беше много забавно. Музиката е цял живот около нас и мисля, че ще продължава да е така.

Започна с „Това, което искаш“, мина през „Силна любов“ и изгря в целия си блясък с „У дома“. Как се роди този разкошен албум, който излезе в края на октомври 2022? Колко време му отне да узрее и да се събере?

Бих разграничила двете неща – узряване и събиране. За този момент узрявах няколко години, особено след като излязох от лейбъла Stereo Room, намирах себе си, намирах музикалния си образ. Исках да се видя чисто в музика, как желая да звуча и коя съм аз. За самото събиране на музиката – стана в рамките на една-две години около пандемията, когато успях да се фокусирам, пък и тогава нямаше какво друго да правим. Всъщност тази криза се оказа доста ползотворна за куп артисти.

Успяхме хубаво да се обърнем към себе си и да намерим вдъхновението. Така се създаде и албумът „У дома“.

Смяташ ли, че сцената се промени за тези няколко години?

Не бих казала, че сцената се е променила. Сцената винаги си е била една и съща, по-скоро артистите се променят, ако говорим за популярната музика. Много от хората експериментират, създават нови проекти, колаборации, отворени са към нови идеи, променят себе си и амплоато си. Годините също са от значение, защото хората узряват и това променя и музикоусещането освен светоусещането им. Бих казала, че сцената си е същата, артистите сме други.

Търсим, разгръщаме се. Всеки сам намира пътя там, където се чувства комфортно.

За мен това е най-важното – човек да не се страхува да бъде себе си, без да крие нещо и без да се срамува от нещо, което е. Защото това е да си уникален. Когато си честен, тогава е истинско и тогава печелиш хората за много по-дълго.

Работиш и по много и разнообразни театрални проекти – спектаклите на Камен Донев, бродуейския мюзикъл за възрастни „Авеню Q” и други. Какво различно ти дава работата на театралната сцена?

О, много е! Ще излъжа, ако кажа, че не съм се усъвършенствала точно покрай работата ми и на театрална сцена. Някак целият образ на един артист се завършва, когато успее да се докосне и да почерпи знание от хора, опитни в тази област. Всичко се завършва, защото двете са както много различни, така са и много общи. Става въпрос за това да изразиш себе си чрез изкуството. Било то музика, театър или танц. И всички тези неща се събират в едно. Бих казала, че както човек се усъвършенства, така и артистът в него се усъвършенства. Тъй като най-често се качвам на театралната сцена в проектите на Камен Донев, който е невероятен артист във всяко измерение на изкуството, смея да кажа, че там успях да науча страшно много полезни неща. Годините с него и с неговия екип на сцената са много ценни.

Кои са артистите, които са изградили усещането ти за музика и са били основополагащи за теб и твоя вкус?

Първо започваме с тийнейджърските страсти, откъдето тръгват нещата. Destiny’s Child, Alicia Keys, Beyonce, след като се отдели. Малко по-късно ме просветиха в по-ъндърграунд, soul и r&b музиката. Jill Scott, Erykah Badu, Incognito, естествено няма как без Stevie Wonder, Aretha Franklin, Whitney Houston – там всичките са по default. Като по-голяма в консерваторията открих артисти като Rachelle Ferrell, от която почерпих много знание, както и Lizz Wright, която ми е много на сърце и… мога до утре да изброявам.

Кои са местата, хората, твоето „у дома“ в метафоричен смисъл?

У дома съм винаги когато съм себе си, когато мога да се държа най-открито и да разговарям с хората. Не че ми се случва рядко, но да го кажем така – у дома съм, когато съм с близките си и приятелите си и разбира се, на сцената!

В този ред на мисли чувстваш ли българската сцена като своеобразен дом?

Да, защото у дома е усещане, то не е място. Така че, стига да съм на сцената с хората, на които имам пълно доверие и са ми близки, винаги съм у дома.

Кои три български песни да си пуснем още утре?

Само три ли? Слушайте направо целия нов албум на TROMBOBBY x C -MO и Единствените им Приятели. Горещо препоръчан! Също така TENSION/RELEASE на Евден Димитров. Също и Елена Сиракова и новия албум на SoulBmoll – The funk hurricane… Въобще, има продукция и това ме прави много щастлива. Някак си е пролетно и цветно! 

Какво предстои на Криста? Как ще звучи пролетта и остатъкът от годината?

Ах, остатъка. Надявам се да е в ритъма на „Будни“, на „За теб си мисля“, на „У дома“, разбира се, на „Любов през юни“, на „Вселена“.

Надявам се всичките тези усещания и теми, които са застъпени в албума ми, да се завихрят тази година и да имам едно прекрасно и незабравимо лято на сцена с любимите ми Борислав Бояджиев – Борче, Ангел Дюлгеров, Стефан Стефанов, Влади Мичев, Александър Обретенов, Елена Кокорска, Рейчъл Роу, Бобо.

Това ще се случи и то ще се случи съвсем скоро – на 07.04.2023 в Sofia Live Club. Очаква ни още и участие в A to Jazz, както и едни много интересни R&B Awards в началото на май. Заповядайте! 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *