Вещи в занаята: Николай Сърдъмов, завръщането на една легенда

Николай Сърдъмов е легенда в съвременното бижутерско изкуство у нас, а ние нямаме търпение да ти разкажем за най-новия му проект Meeting point

0 коментара Сподели:

снимки: Яна Лозева и Венцислава Василева

Когато януари завършва с изкуство, и то от онова, което обожаваме, сме изключително щастливи. Ето защо с радост ти съобщаваме, че

една истинска легенда на съвременното бижутерско изкуство в България – Николай Сърдъмов, ни е подготвил впечатляващ нов проект.

От 27.01.23 до 10.02.23 в галерия „Теста“ ще може да се насладим на изложбата му Meeting point. Николай Сърдъмов е вдъхновен от завърналите се след принудителна изолация случайни срещи, движение и звучене на улицата. Както никога досега авторът открива хармония между все по-интригуващи комбинации и не се поколебава да им определи среща. Документира ги със специално поканения в проекта фотограф, нашия любимец Михаил Новаков. Официалното откриване на събитието е на 27.01.2023 от 16:00 часа до 20:00 часа в галерия „Теста“, където ще бъдат представени обекти, бижута, видео, фотографии и арт книга от експерименталния проект на автора. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“, но преди да го посетиш, виж какво ни разказа мистър Сърдъмов за всичко предстоящо:

Здравейте, г-н Сърдъмов! За нас е истинска чест и удоволствие, вие сте една от легендите на съвременната бижутерска сцена, кажете ни в какъв период ви хващаме в момента?

В работен и напрегнат. Но при мен е винаги така покрай организацията на нова изложба.

Споделете с нас за голямото събитие, което ви предстои? Къде и какво ще видим?

От петък насетне ще можете да видите последния ми проект в галерия „Теста“. Този път е доста експериментален – не само бижута, а и обекти, видео, фотографии и една арт книга, която отдавна замислям. Щастлив съм, че успях да я реализирам. Тук е мястото специално да спомена и да благодаря на НФК за възможността.

Има ли изцяло смяна на посоката във вашата работа – кое е новото, кое е това, което публиката не е виждала?

Определено арт книгата. Този проект е изцяло нова среща, нещо ново за мен и за публиката, надявам се.

За кого са предназначени вашите бижута?

За всички от сърце (смее се). Хубавото е, че всякакви хора харесват бижутата ми, и това ме радва и зарежда много.

Какво още ви липсва на тази сцена у нас?

 Млади бижутери и смелостта да творят.

И за финал – кое е най-важното? Какво да кажем на всички хора, които носят творчество в себе си?

Да бъдат и да изразяват себе си.

За финал ние пък ще добавим, че Сърдъмов е емоция и креативност, а във всички негови работи през годините откриваме изключителна синергия, творчество и конструктивна иновативност в различни обеми и форми. Материалите му винаги ни впечатляват, а уникалността на бижутата му е ненадмината. Ще го кажем така – ако видиш негово произведение, със сигурност ще познаеш, че именно той е авторът.

Творческият му път също е внушителен, защото започва веднага след като през 2005 година завършва Националната художествена академия, специалност „Метал“. Участва в изложби и печели награди по цял свят, като работи основно с метал, стъкло, гума и скъпоценни камъни. Не пропускай арт книгата и събитието, за което повече можеш да научиш тук. Следи и за още бижута от този впечатляващ артист.

За още от същото – виж Вещи в занаята: Преслава от Nimeria Shop

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *