Sunday playlist: Да живее милениумът

Да, годината е 2000.

0 коментара Сподели:

Светът не само не свърши през 2000-ната година, а направо се роди. На фона на всевъзможни предвиждания за унищожаването на земята от извънземни или сблъсък с огромен метеорит, всички „милениали“ станахме свидетели на музикален ренесанс. И то изцяло български, с текстове на кирилица и цветни клипове, които се въртяха по телевизия ММ. С лека доза меланхолия по училищните партита и широка усмивка от техните завършеци, позволете ми да върна касетката назад и да ви припомня 5 групи, които завинаги промениха българската музика. Да, годината е 2000.

Сленг– „Любовта няма край“от албума „Синьо“

Дебютният албум на група „Сленг“ остави сериозен отпечатък върху нотната тетрадка на новата българска музика. Наред с емблематичната „Синьо“, която окриляваше всяко влюбване в сините очи, и „Мой свят“ като лирично търсене на всеки в черно-бялото ежедневие ви поздравявам с един готин рок‘н‘рол на Дими и компания – „Любовта няма край“, ами няма. 

Уикеда „Уиски с фъстъци“от албума „Затова защото“

Уик-, уик-, уик-, уик-, уик-, уик-, Уикеда, уикеда, уикеда! Не може да объркате този коктейл от ска, пънк, рок и фънк. След „А ние с Боби двамата пием кафе“ Уикеда ни сипаха едно „Уиски с фъстъци“ и до ден-днешен са символ на свободния дух и ритъма, тъй приятно танцувален. Ако някой може да стъпи на ManuChao, това са Уикеда. Уи, приема се.

Остава– „Ще дойдеш ли с мен?“от албума „Пинг понг“

„Остава“ не просто изгряха на музикалния небосклон през 2000 година, но Останаха и до днес една от най-ярките му звезди. С концертите в „О‘Шипка“, на които влизахме с подправени ученически карти, една цяла генерация търсеше смисъла между тийнейджърските години и сериозния живот. Намирахме го между редовете на „Празен кадър“, „Поля от слънчогледи“, „Ние сме волни“ и „Мъничко човече“. Оставаме ли с тях? Да.

Д2– „Нямаше кой да ни каже“от албума „Ледено момиче“

Първият албум на Д2, Дичо и Митко Кърнев, „мечтая лудо за старите дни“. Спомням си как въртяхме касетката на рипийт и неусетно научихме всички песни от първия и за мен най-истински албум на групата. Пуснете си любимата ми „Нямаше кой да ни каже“ и се вслушайте в текста, абсолютно актуален и до днес. Просто хубава музика. Д2 и албумът „Ледено момиче“ – енджой пийпъл.

P.I.F. –„Колело“от албума „П.И.Ф“

“PatriotsinFashion” (P.I.F) се появиха също през 2000 година и едноименният им албум взе годишната награда на ММ. Но не това е важното, песни като „Приказка“ и „Колело“ раздвижиха сериозно пластовете и показаха как трябва да звучи българската музика на XXIвек.

„Дали магия бе“, питаха тогава П.И.Ф. и днес можем да им кажем – да, симаптяги, къде иначе „кит продава сладолед, акула храни мечка с мед“? J

Незабравима музика ни донесе този прословут милениум. В една година да се появят толкова много качествени бг банди и да извадят песни като за световно… не, като за космическо! Вземете слушалки и се разходете с тези 5 албума из града, после ще разкажете как беше.

Ако ти се гледат яки филми, провери тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *