София на три морета или ако софийските квартали бяха морски курорти

Тази година морето е точно до площад „Журналист“

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Морето ни е до колене и искаме лятото да няма край.

Единственият проблем обаче е, че още сме закотвени в града и в него, както пееше един класик е „мръсна жега цял ден“, а ние бленуваме за топли плажове, сини вълни и далечни дестинации. Точно заради това решихме да превърнем софийските квартали в морски курорти и смело да си помечтаем как би било ако София е на три морета, а нашите любими жеката се превъплътят я в Слънчака, я в Равда, я в Ибиса. Слагай банския и ела да ти покажем.

Тази година морето е точно до площад „Журналист“!

Вечният Созополис или идеалният център

Созопол е история, култура, интелектуален курорт и вечен ешалон на старата аристокрация и детските ни спомени. В последните години Созопол не е това, което беше и толкова се пренасели, че ни напомня точно на милата ни столица, която издиша по шевовете целогодишно от желаещи да работят, живеят и купонясват в нея. От няколко години София е България, а през лятото всичкото това множество щедро се изсипва в Созопол. Ето защо ако имахме софийски квартал символ на Созопол това безспорно щеше да е идеалният център. Пренаселен, пълен с изкуство, култура и всякакъв народ доплавал до тук с единствената цел да е в центъра на всичко. Безбрежни сини вълни щяха да мият нежно началото на Руски паметник и кръговото при Паметника Левски, а между всичко това щяха гордо да се издигат от Националната морска галерия, през почивна плажна станция за артисти Натфиз до Софийски военноморски университет.

Познатите ни барчета щяха да се прекръстят от К.Е.В.А на „Гларуса“ и от Терминал на „Морски генерал“,

а ние всички дружно щяхме да удряме облаци и менти под плажните чадъри на Кристал. Патриарха и Раковска щяха да са си главните улици за разходка на хора по бански, нарамили хладилни чанти в ръка, а Попа просто щеше да продължава да събира съмнителна шайка пирати, които са тук с единствената цел да превземат осторожно няколко водки на абордаж. Софийски курорт та дрънка!

Слънчака и Студентски – като две капки вод(к)а

Кой не го е виждал, кой не е чувал за него? Кой не се е напивал безпаметно от Кубан до плажа по алеята на греха. Ако не си бил в Слънчев бряг не си живял и това не го казваме ние, а всички англичанчета под 21 г., които за пръв път тук са вкусили ракия, тук са милвали женска гръд. Както сам се сещаш софийски еквивалент на този приказен Содом и Гомор, облян в морска пияна и пияни туристи е друг легендарен негов събрат – Студентски град. В студентски виждаш всички пичове от Слънчака през зимата. Тук след септември е убежището и на Халил дюнерджията и на Пешо 100-те прашки – спасителя и на леля ти Гинче, която от даване на квартири на малолетни купонджии през лятото, сега стремително върти оферти със стаи и в общежитията до Плаза.

Ако Студентски беше морски курорт би избичил гордо своя най-вървежен плаж точно до Околовръстното, а Манджа стрийт би нарекъл „алея Морска“ и би я обсипал с цаца, мидИе и филе от акула.

Тук биха били и едни от най-ударните плажни тупалки, които нямат годините за пълнолетие, но имат всички данни за екзотични танцьорки от Крапец до границата с Турция. Ако се озовеш в морския Студентски вместо пояс за спасяване ще ти мятат салфетки, а вместо семки за плажа ще ти продават едни малки пликчета, които те съветваме да не даваш на децата да пробват. Just in case.

Лозенец или луксозенеца на Оборище

Софийският квартал Лозенец и морският Лозенец, който всички наричат луксозенец всъщност много си приличат. И там и тук навсякъде е скъпо, лъскаво и само за турбо гъзари. Апартамент в Лозенец освен ако не си стара реститутка или наследствена софийска бохема няма как да имаш, а готина квартира или хотел в морския Лозенец можеш да си позволиш по същия критерий, само че там на реститутките им викат по друг начин. Нашият столичен еквивалент на морското скъпо със сигурност е кв. Лозенец, но и Оборище.

Старата част на Оборище е еманация на лукса, а ако беше морски курорт той със сигурност щеше да е нещо средно между Кан и Монако за ценители.

Докторската щеше да е най-оборотното заведение, което галено щяхме да наричаме Перлата на софийското Черноморие, а в градината около храм-паметник „Свети Александър Невски“ всички вярващи в морето и още нещо щяха да палят по една цигара или свещичка за слънчево време, липса на мъртво вълнение и шезлонг плюс чадър, които да не превишават цената на минималната работна заплата. По-скромните ни квартали като Надежда, Люлин, Княжево и Св. Троица оприличаваме на Равда, Мичурин и Ахелой, а теб съветваме да не забравяш, че и в града през юни има морски чар. Тук може цацата да е от миналата година, но мечтите винаги са безплатни, а гларусите и чайките над жк. Толстой и Свобода още ни напомнят, че светът е голям и любимото синьо дебне отвсякъде. Измагьосай си го и на софийска територия, защото ако го носиш в сърцето винаги ще знаеш, че: „Не е измислица морето и щастието съществува!“.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *