Ново място: Pappous Tsipouradiko
Разказваме ти защо посещението на вероятно първата за България таверна тип „ципурадико“ е must do за това лято.
Ако ние не можем да идем до Гърция, то Гърция идва при нас, и то не как да е.
Новото място в София, на любимата ни ул. Уилям Гладстон 28 (вход откъм ул.Цар Асен) се нарича Pappous Tsipouradiko и ни впечатлява още преди да сме прекрачили прага с легендата около създаването си. Близо преди век находчив и предприемчив грък на име Рувелас отворил таверна в южната част на о. Корфу.
Талантът и гостоприемството му събират всички да опитат деликатесите, домашното му ципуро и вино по рецепти, предавани от баща на син.
Таверната Pappous се прославя почти на три морета, а днес неговият правнук Йоанис Кулурис пренася традицията на софийска територия, за което сме му изключително благодарни.
Той създава стилно пространство за вкусна храна, висококачествено ципуро и невероятни мезета в центъра на София. Интериорът тук е точно по наш вкус, а стилният минимализъм се преплита с меки дивани и сепарета, малки дървени масички, много естествени материали и красиви цветове.
Харесваме черно-белите фотографии по стените, както и двата специални къта – единият с разнообразие от висококачествени брандове ципуро, а другият с подбрани вина.
Всъщност Pappous Tsipouradiko абсолютно автентично ни пренася в културата на ципурадико таверните и узериите,
където по традиция мъжете се събирали на почерпка и раздумка, а кръчмарите им носели малки порции безплатни мезета с всяка чашка поръчано узо. В съвременен вариант тези малки чинийки с вкусни мезета са се превърнали в абсолютен амюз буш и бестселъри за небцето.
Тук ни глезят с кратко, но изключително подбрано меню, в което рибата и морските дарове са леко на заден план за сметка на автентични гръцки регионални вкусотии. Сред тях са плигури – булгур салата с пресни билки, гръцки лозови сармички, пастицада – традиционно ястие от о. Корфу с телешко месо, домати, подправки и паста, яртолу – гръцки кюфтенца с доматен сос, бурдето – традиционно ястие от о. Корфу със скариди, лют пипер, чесън, домати и сладки картофи и много други.
Подсказваме да не пропускаш десерта им кормос и да не забравяш, че тук опитваш сърцето на мястото – невероятни видове ципуро.
Висококачествената гръцка гроздова ракия ще намериш в цели шест вида многократно дестилирана, със и без анасон, от различни области на Гърция.
Ние избираме Ципуро Гациос – синоним на най-доброто ципуро от Епир, Ципуро Декараки – олицетворяващо автентичността и вкуса на Тесалийската равнина, Ципуро Апостолаки – едно от най-известните ципуро в района на Волос, и Ципуро Декараки, което наричат кралска особа.
В Pappous Tsipouradiko определено ни предлагат възродената традиция на домашните средиземноморски ястия и напитки. Тук храната и ципурото ни напомнят за уюта и богатството на невероятната Гърция, която наричаме нашия красив дом по сърце.
За още Гърция – виж 3 неща, които да направиш по пътя за Гърция
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч