Празнуваме различията си с ново градско изкуство в София

Филип Морис България и илюстраторът Мила Лозанова ни изненадват със страхотно послание, а къде е красивото произведение на тяхната колаборация – чети нататък!

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София

Обичаме, когато градът ни става по-цветен, красив и интересен, а когато градското изкуство е на правилното място и с правилното послание, тогава наистина радостта ни е голяма. На емблематичния ъгъл между улиците „Гурко“ и „Георги Раковски“, в исторически най-разнообразния квартал на София, където български, еврейски, турски, арменски и гръцки общности съжителстват в мир и хармония, се появи ново, изпълнено с послания и енергия градско изкуство върху стена.

То е дело на колаборацията между Филип Морис България и илюстратора и постер артист Мила Лозанова, а ние ти го показваме с нескрито удоволствие.

 Дизайнът на рисунката върху сграда е разположен в рамка, така че да остави усещането, че я наблюдаваме през прозорец. На преден план, точно върху перваза на въображаемия прозорец е разположена кана за чай, символ на усещането за уют в дома, топлина към близките и гостоприемство към непознатите. Мила Лозанова превръща чайника в събирателен образ на различните общности, населяващи от векове тази част на София и празнуващи заедно своите семейни празници и традиции. Парата от чайника описва път, който се извива през композицията до най-горната част на рамката, за да обедини идеята за движението, трансформацията и прогреса. Протегната ръка символизира желанието да бъдем едно цяло, да бъдем приети и да приемаме.

В центъра на изкуството върху стена е сърцето. От две части, от два цвята, то е централният елемент, който предава идеята за важността да сме заедно.

Двете прегръщащи се фигури означават приобщаване, отворено сърце и ум, отзивчивост и празненство на нашите различия. Емоцията от изживяването се представя и от дъжда от конфети, който вали над цялото изображение. Посланието, което Филип Морис България и Мила споделят чрез арт-стената се описва от няколко важни думи: Сме, Принадлежим, Споделяме, Приобщаваме, Успяваме. Този район е олицетворение на идеята за истинска и осъзната толерантност, място, добре познато на софиянци и истински притегателен център за гостите на града.

Както споделя самата Мила Лозанова:

„Аз съм автор с отличителен стил и предизвикателството пред мен беше да намеря точния микс между фантазия и история, които да подхождат на философията и идеята на бранда.

Компанията ми даде пълна свобода да използвам въображението си, за да предам чрез изкуството си общите ценности, които споделяме – приемственост, прогресивност и важността да празнуваме различията си. За мен процесът беше изключително вълнуващ“. Напомняме, че Мила е един от най-добрите постер артисти у нас с две награди – една за дебют и една за млад автор от International Triennial of Stage Poster. За финал ти напомняме също, че толерантността и любовта към различията на другия са това, което наистина ни прави прекрасни хора, готови да обичат, да дават и да споделят. Бъдете заедно – хубаво е!

В София има култови места за срещи с още по-култови имена от близкото минало – разказваме ти всичко за тези живи легенди.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *