3 красиви гледки близо до София, за които предимно посветените знаят

Ето къде можете да избягате за доза прекрасни пейзажи около столицата

0 коментара Сподели:
Планина

снимка: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Чудни гледки и дива природа –

така може да се опишат онези 30% от територията на България, които са заети от планини с височина над 600 м. Красотите на родината нямат край, а за наш късмет голяма част от тях са разположени на сравнително наблизо. Като специален бонус идва фактът как туристите ходят на едни и същи места, което опазва няколко спиращи дъха гледки само за ценители, познавачи и истински планинари. В тази селекция сме подбрали страхотни местенца на база пълен субективизъм и лично светоусещане.

Ето кои са нашите любими красиви гледки в близост до София:

Връх Дупевица, Люлин планина

Най-високият връх на Люлин планина, със своите 1256 метра е разположен в източния дял, а в съседство с него се намира местността Добринова скала с една от най-спиращите дъха панорамни гледки към София. Маршрутът е сравнително лесен, безкрайно приятен, а с тръгване от Княжево отнема около час, час и половина.

Връх Мургаш, Стара планина

Това е най-близкият до София старопланински първенец, който се извисява на 1687 м надморска височина, в източната част от масива. Изграден е от палеозойски скали и има куполовидна форма със стръмни склонове,

но пък гледките от горе са наистина божествени – с Рила, Витоша и голяма част от релефа на Стара планина, разгърнати в целия си блясък.

Върхът обаче се намира доста навътре в Балкана, така че не подценявайте този маршрут.

Връх Половрак, Лозенска планина

Този връх в Лозенска планина (дял от Средна гора), възвисен на 1182 м, има най-интересната етимология на името – то идва от езика на древните траки и означава Орлов поглед/Орлов взор. Половрак е конусовиден, а от него се виждат София, Стара планина, Витоша, Рила, язовир Искър и село Лозен. Под върха пък се намира Лозенският манастир „Свети Спас“, един от манастирите от така наречената Софийска Света гора. Пътеката не е никак трудна, а гледките са меко казано живописни.

А тук ти разказваме за едно ново място в София: Vienna Cafe & Restaurant

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *