Art walk: 5 галерии в Холандия, които да не пропускаш

Развеждаме те из града и 5 от най-добрите му галерии

0 коментара Сподели:

Ако забравим за момент за лалетата, каналите и лодките, а също и за улицата с червените фенери, сигурно ще ни отнеме малко време да си представим Холандия в една по-различна светлина. За последните шест месеца тук си поставих за цел да видя всички музеи, които си струва да бъдат разгледани, защото тази малка страна е оставила немалко големи имена в историята на изкуството, които всички сме чували поне веднъж. 

Като откровено луд почитател на Ван Гог и постимпресионистите оставах усмихната всеки път, в който се натъквах на негова картина.

И си направих един кратък списък от точно пет галерии, които съдържат от ренесансово до авангардно и съвременно изкуство и просто трябва да бъдат посетени. 

Museum Boijmans Van Beuningen 

Хубавата новина е, че не се налага да произнасяме името. Локацията на музея е лесна, в централната част на Ротердам, а колекцията им с илюстрации на Рембранд би задоволила и най-претенциозния изкуствовед. Стъпалата вътре идват от едно градче близо до Хага и триста години след създаването им още се използват. Няколко статуи на Роде се подвизават на втория етаж, заедно с Моне, Ван Гог, Салвадор Дали, Рене Магрит.  

Gemeentemuseum Den Haag 

Галерията прелива от Мондриан. И ако някога сте си мечтали да видите какво е правил той, преди да бъде запомнен с емблематичните си геометрични композиции, то тук е точното място. Една от добре познатите инсталации на Louise Bourgeois – Spider Couple, се намира тук, както и доста от творбите на скулптура Julio Gonzalez, някои от които в колаборация с Picasso. 

Museum Voorlinden 

Място за модерно и концептуално изкуство, делящо една градина със старо имение в английски стил. Една от постоянните експозиции е няколкостотинтонна инсталация на Richard Serra и посещението си струва дори само за да се разходим из сюрреалистичното пространство, което тя създава. 

Mauritshuis

Най-доброто от златната епоха в холандското изобразително изкуство в една забележителна къща от XVII век. Или „Момичето с перлената обица“, Вермер, Рембранд и много други майстори на четката от времето на Ренесанса, барока и класицизма.Къщата в стил класицизъм се намира точно до сградата на парламента в Хага, в самия център на града и отнема не повече от час и половина, за да бъде разгледана цялата. 

Van Gogh Museum 

Асиметричната и модерна сграда на музея подхожда отлично на огромната колекция от платна на холандския художник.

Самия Ван Гог продава една-единствена картина приживе, а наброяващите над 800 платна, които рисува, остават под опеката на семейството на брат му.

Те създават фондацията, благодарение на която почти деветдесет процента от творчеството му може да бъде разгледано тук, на родна земя. Самият Ван Гог в писмо до брат си Тео казва: „Ние не можем да говорим по друг начин освен чрез нашите картини“, а тук, във Van Gogh Museum, гласът на холандския художник се чува ясно и отчетливо на всичките четири етажа. 

Запознай се с илюстраторите Йехуда и Мая.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *