НАПРАВИ СИ: ЗЕЛЕНЧУКОВИ ПЪНЧЕТА
Съботното ти кулинарно вдъхновение
Отдели малко време, за да избереш най-пресните зеленчуци от близкия пазар или кварталния плод и зеленчук, не разчитай на пластмасовата продукция в супермаркетите. Сигурно ще забележиш как иначе летаргичните и намусени продавачи също са докоснати от есента и се пазарят, карат и хвалят доста по-енергично, а стоката им е станала почти приемлива.
Нарежи патладжаните, тиквичките, доматите и моцарелата на кръгчета, дебели около сантиметър и половина. Посоли патладжаните и ги остави да почиват около час върху попивателна кухненска хартия. Подсуши ги добре и ги намажи обилно със зехтин. Печи в предварително загрята до 180–200 °С фурна около 25 минути. Извади тавичката и подреди пънчетата, като сложиш отдолу патладжан, върху него кръгче домат, тиквичка, отново патладжан и отгоре парче моцарела. Опитай се да съчетаеш размерите, за да предотвратиш събарянето на зеленчуковите кулички. Върни във фурната и печи още десетина минути или докато моцарелата се разтопи и започне да хваща златиста коричка. Сервирай ястието топло, украсено с пресен босилек и поръсено с кедрови или други пресни ядки.
За зеленчуковите пънчета:
4 домата
2 тиквички
2 патладжана
2 топки по 125 г
моцарела
зехтин
сурови кедрови ядки
сол, черен пипер, пресен босилек