Последвай Белия заек до ул. „Иван Вазов“

Тази година ще е още по-яко

0 коментара Сподели:

Музика, дизайн и съвременно изкуство. Това са главните герои, които ще излязат на сцената на градския фестивал White Rabbit само след няколко дни. Арт събитието ще се състои този юни, а негов подиум в продължение на два дни ще бъде уютната столична пряка, дом на внушителни архитектурни паметници, ул. „Иван Вазов“.

Там ще те очакват най-различни авторски творби, интересни пърформънси, cool музика

и освен за твоето добро прекарване на фестивала „Белия заек“ е помислил и за по-малките си гости. Специално за тях ще има уъркшопи, както и други увлекателни активности, за да може всеки да се чувства добре дошъл. Събитието е обещаващо, артистите със сигурност ще погалят настроението ни, наравно ще греят слънцето и усмивките, така че датите, които е добре отсега да си букнеш в календара, са 16 и 17 юни.

Сега да навлезем малко в конкретиката на програмата, която организаторите от фондация Култура в каше в партньорство със Столична община са ни замислили. Вход няма. Поканени са всички. Интересът към изкуството на некомерсиалните творци е твоят пропуск за ивента. И през двата дни от 10 до 22 часа

ще те посрещат музиканти, визуални артисти, дизайнери и градски агенти с интерес към културния живот.

Дърпаме леко завесата. Ето кои са музикантите зад нея:

Клавиристът Димитър Горчаков, познат добре на любителите на джаз музиката в България, заедно с вокалите Aled Urdu и Павел Терзийски ще представят по време на феста акустичния си джаз/соул проект.

Хореографът и изпълнител, носител на сумати международни признания и награди за ексцентричните си танцови и театрални постановки, Иво Димчев пък ще излезе на сцената на „Белия заек“, за да изиграе пърформънс-концерт с акустично пиано и да запознае публиката с още един от своите таланти, а именно вокалното майсторство.

Насо Русков, Ивайло СтоядиновЧарли и Сибила Серафим ще озвучат фестивала с електро/уейв/пост/пънк проекта си Les Animaux Sauvages. Насо и Чарли от култовата група Babyface Clanса повече от познати на всички, а дамата в тяхната компания, Сибила, е актриса, певица и пианистка, участвала в редица театрални, филмови и музикални проекти.

The Bedlam Club идват по целия път от суровите степи на Русия, мъгливите блата на Шотландия и дълбоките джунгли на Западна Франция и, разбира се, могъщата България, за да раздухат въздуха с психеделичния си филмов джаз. Samuel Pocreau застава зад клавирите и кларинета, Tavis Preston ще опъва струните на баса, Dmitry Yagodinе на барабаните, а Георги Попов – на перкусиите.

Изкуството също ще бъде силно застъпено в програмата на „Белия заек“. Американският художник Edward Granger специалноще създаде инсталация на улицата, а художникът Иван Мудов, който облече българска полицейска униформа и застана на едно от най-оживените кръстовища в центъра на Грац, Австрия, регулирайки кръстовището 15 минути със свирка и палка, ще изненада гостите на фестивала с друг,  да го наречем, провокативен коментар.

В центъра на София, на 12 култови ключови места ще бъдат забелязани и 12 илюстровани заека.

Техният художник, Ясен Згуровски, заедно с гейм дизайнера, Оракул, и студиото за виртуална реалност VR City разработиха куест игра, в която всеки, намерил и заснел с телефона си илюстрацията, ще види как заекът оживява в анимация, давайки насоки за намирането на следващия заек. Разказът се върти около откриването на скритите съкровища в градската среда. Именно инсталациите ще целят да променят визуалния облик на улицата, превръщайки улицата в пъстър дом на изкуството. В проектите ще се използват еко материали, насочвайки идеята за екологична устойчивост на градската среда в правилна посока.

Пространствата на клубовете Tell Me и Rose ще се превърнат в зона на продуктовия и моден дизайн, а също и на илюстрации и фотографии на наши автори. Малките посетители на събитието ще имат възможността също да разширят познанията си за различните форми на изкуство, сътворявайки „магии“ от музика и визуални изкуства в арт работилниците. Те ще са позиционирани в градината на Check Point Charlieи ще чакат децата в сутрешните часове.

Със сигурност обликът на улица „Иван Вазов“ ще бъде променен, и то не защото така не ни харесва, а защото за още изкуство винаги има място. И то много. Миналата година фестивалът беше с по-малък мащаб, за радост тази година хоризонтът му ще бъде разширен.

Ако искаш да внесеш малко дизайн и арт в дома си, последвай ни тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *