Градски арт пространства, през които да нaминеш

Представяме ти маршрут на всички малки независими галерии

0 коментара Сподели:

Go Guide се стреми да покаже цялата палитра от цветове на София, затова този месец буквално ще се разходим из най-ярките местенца в него. Или с други думи из всички малки независими галерии, посветени на изобразително изкуство, скулптура, фотография, съвременни произведения или пърформънс събития, които са скъпоценните камъни на града и задоволяват творческите интереси на градския човек. 

INTRO GALLERY

Главната цел на мястото е да бъде притегателен център за модерно, градско изкуство. Тук можеш да срещнеш млади и утвърдени автори, които имат афинитет към креативния съвременен дизайн и искат да достигнат със своето послание до хората. 

ул. “Цар Самуил” 28

CREDO BONUM

Галерия и пространство за събития, посветени на съвременното изкуство, социално-ангажирани проекти и идеи за бъдещето. Част от фондация Credo Bonum и в синхрон с целите й. Чрез нестандартни прояви и образователни възможности тук често ни запознават и с различни измерения на изкуството.

ул. “Славянска” 2

GALLERY 2.0

Концептуално място, което също като разположението си е на кръстопът между много и все различни форми на изкуството. Това е малко споделено пространство, малко авторски магазин, картинна галерия, кът за кафе и място за работа и срещи.

yл. “6 септември” 26 

РАКУРСИ

“Ракурси“ е независима галерия за модерно и съвременно изкуство. Тя е жизнено пространство със своя идентичност, отворена за различни видове медии. Работи с група водещи художници, показва и лансира млади автори, представя собствени кураторски проекти и е партньор по различни програми.

ул. “Хан Крум” 4А

ONE GALLERY

Изложбеното пространство е настанено в красивата неокласическа сграда на Военното издателството, построена в началото на 40-те години на миналия век. Галерията е ориентирана към представяне на съвременно изкуство и култура, като през новата година ще бъде застъпена и амбициозна изложбена и образователна програма с участието на значими имена от международната и родната ни арт сцена.

ул. “Иван Вазов” 14
0882 435 513

НЮАНС

Това не е просто „поредната“ галерия, а дом за изкуството, творците и неговите ценители. Това е място, където всеки може да открие миг спокойствие и да изживее изкуството по свой неповторим начин, заобиколен от нестандартните форми на пространството. Тук хармонично са представени стари майстори от колекцията на галерия­та и съвременни художници чрез самостоятелни изложби.

ул. “Иван Денкоглу” 42
02 448 58 54

SPAZIO

Spazio буквално означава „пространство“, в случая такова, което приютява всякакви красоти – бижута, мода, скулптура, фотография, илюстрация и т.н. Тук фокусът се променя ежемесечно, дава се поле за изява на млади лица и  има специално отношение към всеки посетител.

yл. “Цар Самуил” 47 

GIFTED

Място изцяло ориентирано към съвременните форми на изкуството. Тук разчитат на добрия си усет за автори, които дават цвят на заобикалящата ни среда, като Борис Праматаров например, чийто творби ще се настанят удобно в пространството след 16 януари. 

yл. “Иван Денкоглу” 24

STRUCTURA GALLERY

Няма съмнение, че не културната програма на Председателството, а Structura Gallery ще бъде културното събитие на 2018 г. Току-що отворила врати, новата голяма частна галерия за съвременно изкуство ни напомня за подобни пространства, на които сме били в други точки по света, и това определено ни дава лека засилка в културно отношение. Арт локацията е разположена в сърцето на града (до Централна поща), под покрива на едно неочаквано архитектурно съкровище от 1936 г., което е внимателно възстановено, за да бъде върнато на хората под формата на модерно място. Отношението към традицията, съчетано с усет към новото, трансформира локацията в притегателен център за всички, които искат да усетят съвременните пулсации на времето. Мястото е под вещото ръководство на изкуствоведа и куратор д-р Мария Василева и за следващия сезон е подготвило богата програма, включваща най-новото от областта на ви­зуалните изкуства.

yл. “Кузман Шапкарев” 9
0885 890 949

След хубавата разходка из софйските галерии, е време за сгряващ чай или кафе. Виж къде тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *