5 български острова в Черно море

Съкровищата, които са в нашата част

0 коментара Сподели:

Босите ни крака обичат да превземат не само добре познатите плажове, а и тези, които сякаш са нарочно отдалечени от нас, хората, за да останат диви и неопетнени. Такива са плажовете на островите в морето. Това лято акостираме на 5-те най-големи късчета земя в Черно море, за да можем да ти разкажем…

Значимите острови в Черно море са 5 и носят имена на светци. 

ОСТРОВ СВ. КИРИК И ЮЛИТА

Смята се, че тук е бил най-древният град в България и това е било градското ядро на Аполония. Разположен е само на 250 м от Созопол и е единственият остров, свързан с континента чрез вълнолом. Тук има още разрушено рибарско училище, останки от военно пристанище и генерално с днешна дата тази романтична частица от Созопол е изоставена да изветрява от морския бриз.

ОСТРОВ СВ. ИВАН

Най-големият остров в Черноморието, обявен за защитена територия заради редките животински видове. Ако си достатъчно находчив, можеш да откриеш следи от живота на траки, древни гърци, византийци, българи, турци и руснаци. Тук Светослав Тертер е сключил брак с византийската принцеса Теодора. Оттам идва и названието, което местните хора дават на острова – Царски.

ОСТРОВ СВ. ПЕТЪР

Известен е и като Островът на птиците. От техните изпражнения е придобил типичния си бял цвят на скалите. (на снимката горе)

ОСТРОВ СВ. АНАСТАСИЯ

Този остров е единственият обитаем от изброените. Тук има стар манастирски комплекс, музей, лекарна, в която се предлага чай от билков букет, рибен ресторант и хотелска част. Има и фар, но той е забранен за туристите.

ОСТРОВ СВ. ТОМА

Носи се легенда, че тук пиратите заравяли съкровищата си, но единственото, което можеш да намериш сега там, е огромна площ диворастящи кактуси. По-известен е като Змийският остров и е разположен в непосредствена близост до плаж Аркутино – най-романтичния плаж в България.

Малки кътчета земя в морето са Птичият остров край Арапя и Русалка в Птичия залив край Калиакра. 

Но приключенията никога не са достатъчни, затова ти препоръчваме още едно предизвикателство.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *