Националният балет на Испания

Испанци ще танцуват фламенко в София, Русе и Варна

0 коментара Сподели:

През юни бългаската публика ще може да се наслади на страстно фламенко, звуци на кастанети и пищни косюми в спектакъла на Националния балет на Испания. Най-престижната танцова компания за фламенко в света идва на първото си турне у нас. Представленията ще бъдат  на 7 юни – зала 1 на НДК в София, 10 юни – Булстрад Арена в Русе, и на 14юни – Дворец на културата и спорта във Варна.

Балетът на Испания ще представичетири различни постановки в един спектакъл. За първи път на българска сценаиспанците ще танцуват  "Болеро" по музика на Равел, "Ritmos", "Soleá del Mantón" и "Alento" по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро – артистичен директор на балета.

На сцената ще излязат 50 от най-елитните световни танцьори на фламенко в акомпанимент на жива музика, звуци на кастанети и синкопирано пляскане. Тя ще бъде покрита със специален дървен под, за да могат звуковете на токовете да се чуват по-добре.

В България трупата пристига с 12-тонен тир, пренасящ декори, сценични костюми, уникални рокли на балерините и специални обувки за танци, като води със себе си и екип от 25 души, които се грижат за цялостната визия на спектаклите.

Националният балет на Испания е създадена преди 39 години от Министерството на културата с мисията да съхранява испанския танц и да го представя пред света не само в традиционните му форми, но и в модерните му превъплъщения. Танцът „Фламенко“ е обявен за ценност на човечеството и е под закрилата на ЮНЕСКО. „Има много балети, но Испанският национален балет е единствен по рода си. Ние сме единствените, които танцуват испански танци и фламенко. И трябва да го покажем на света”, казва Антонио Нахаро – творческият директор на трупата. „Испанският танц е енергия и целта ми е да докоснем душата на българската публика“, допълва световноизвестният хореограф.

Освен фламенкото испанският балет пази традициите и на "зарзуелата" и на грациозния "ескуела болера", които по произпод са френски и италиански танци, но преобразени през 18-ти век  в  испански стил.

Билети  се продават мрежата на Ивентим и в съответните зали.

Още един начин да зарадваш ума, духа и тялото си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *