Go Tours: 7 маршрута, с които да опознаеш София

Софийски градски разходки

0 коментара Сподели:

Може би искаш да погледнеш на града с други очи. Да намериш най-яките графити, да снимаш уличното изкуство? А какво ще кажеш да се повозиш на трабантче или просто да се качиш в ретро трамвая за една бърза обиколка по следите на Стара София? София предлага немалко варианти за турове, които са едновременно оригинални, лесни, забавни и образователни, и можеш да се възползваш съвсем спокойно от тях в идващите топли дни. Чети кои са те на следващите редове…

Кварталът на писателите

Бохемска София ни канят да се докоснем до света на едни от най-изявените ни писатели. Опознай квартала, по чиито улици са вървeли Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Алеко Константинов, Цветан Радославов, Атанас Далчев, Мара Белчева, Елисавета Багряна и други. По време на обиколката ще научиш много за живота на тези изумителни личности и

ще видиш сгради и паметници, които все още пазят спомена за тях и духа на стара София.

Турът е пешеходен и за него е нужна предварителна регистрация.

Графити тур

Цветан Бизев и всички готини хора, замесени в „София графити тур“ дават един малко по-различен поглед към софийската урбанистична среда, която ни обгръща ежедневно. Градът е пълен с изкуство и те ни отварят очите за него, докато разказват интересни истории за графитите в България, за различните стилове и имена от нашата сцена. Обиколката е около два часа и често сменя маршрута си, тъй като някои от локациите изчезват бързо, предвид преходността на изкуството.

Може да нямаме свой Банкси, но и ние сме дали нещо на света. 

Литературна разходка

Градската читАлнЯ също предлага литературен тур и ни подканя да се разходим  из някои от най-интересните забележителности, свързани с българската литература и най-важните ни писатели. Турът стартира от Градската градина и завършва на гроба на Вазов зад „Св. София“.

Феминистка разходка

Какво заглавие на тур, а? Това е историческа разходка, по време на която можеш да видиш места, важни за феминистката, куиър и мигрантската история на града. Ще научиш повече за различни женски колективи, за Движението за правата на жените и за половата равнопоставеност у нас. 

Трабант тур

(на октриващия кадър)

Ако искаш да се върнеш поне 30 години назад в онези соц времена, когато

трабантът е бил култово превозно средство,

то този тур е твоят. В близо двучасовия тур можеш да научиш повече за историята на автомобила, както и тънкостите на неговото управление. 

Sight Feeling

Една обиколка, която дава криле на сетивата.

На какво мирише София? Как ти звучи? Само на този тур ще можеш да разбереш тези малки, но така важни подробности. Турът се провежда със завързани очи, а гидовете Анита и Ралица от фондация „Синергия“, ще ти го покажат така, както го усещат незрящите. 

Стара София

Историческа обиколка на града, по време на която можеш да преживееш ключови и любопитни моменти от живота на Стара София. Това е уникална възможност да се запознаеш със скритите и интересни факти в улиците, сградите и паметниците на културата по маршрута на ретро трамвая.

Една магическа обиколка в компанията на професионален разказвач,

който е готов да отговори на всички въпроси, вълнуващи историята на града. Този тур е около 40 минути и е на английски език, имай го предвид, преди да се запишеш.

Прочети интервюто ни с Венета Нейнска – една жена за вдъхновение.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *