В цветните дълбини на Антония Йорданова и новата колекция на KNAPP

Там, където се крият най-интересните риби този сезон

0 коментара Сподели:

снимки: Стиляна Иванова, Георги Андинов

В дома на KNAPP сме, Антония Йорданова ни посреща елегантна и спокойна. Изчаках да се успокои леко целият медиен интерес покрай новата колекция – да ме приеме с достатъчно време да надникна в дълбините на чистите води – там, където се крият най-интересните риби този сезон. Тази неповторимост в кройките и принтовете не може да бъде сгрешена дори с невъоръжено око. Толкова обем и въздух, прегърнати от метри памук в дизайнерски баракуди. Какво повече може да иска една жена за лятото? Новата колекция на KNAPP ме накара едновременно да искам да съм дете, да съм жена в първа класа на полет към някой остров, офисно момиче с очевидна доза смелост за себеизразяване и същевременно морско създание в ефирни поли, с които си играе вятъра по път за плажа. Каква е жената KNAPP според Антония, откъде е дошла идеята за рибешките принтове и коя е любимата ѝ колекция досега, чети надолу.

Преди да насочим вниманието към новата колекция “Баракуда”, нека опознаем KNAPP малко повече. Как и кога се роди идеята, как стартира процеса и какво стои зад философията на бранда?

Антония: Колкото и нестандартно да звучи, в основата на KNAPP e една момичешка мечта между приятелки, на по чаша капучино, преди точно десет години. Докато разгорещено се водеше дискусия за неудовлетворението от работодателите ни по онова време, осъзнахме нещо фундаментално – моментът да бъдем близки не само в живота, но и в кариерата бе настъпил.

Именно тогава направихме и първите стъпки в създаването на KNAPP.

Отначало с много ентусиазъм и желание се впуснахме смело напред, но много скоро осъзнахме, че ни липсва най-важната съставка – разнообразен набор от умения. И ето как две години по-късно, “последният оцелял в боя” се оказах аз. Предизвикателството обаче не ме разколеба, а точно обратното – мотивира ме да създам проект с още по-високо и безкомпромисно качество. Не след дълго, съдбата ми се усмихна и отново преплете житейския ми път с този на Криси – моя близка приятелка и състудентка от Художествената академия, с която споделяхме общата мечта за сътворяване на нещо заедно, което да бъде запомнящо се и оставящо артистичен отпечатък в културата ни. Десет години по-късно сме тук, с редица колекции зад гърба ни, които пречупват стандарта за тренд красота през призмата на нашето собствено креативно и душевно виждане. KNAPP държи на качеството пред количеството, на timeless дрехите, които могат да бъдат носени сезон след сезон, оставащи все така актуални. 

В този ред на мисли, силно се интересуваме как ти би определила “Момичето KNAPP”, а именно – дамата, която вниква истински в идеята на бутиковия бранд?

Антония: Смела, свободна, с волно сърце жадно за пътешествия. Силен характер, готов да изрази себе си не чрез методите на масовката, а чрез нестандартен, различен и уникален начин.  Една жена, която знае цената на истинската дреха, създадена със специално отношение, нотка експериментиране и голяма доза търпение.  Най-често това са дами, които живеят извън България, или просто са пътували много и са придобили това чувство за космополитност и специфична идентичност. Дрехите на KNAPP носят послание, те са създадени, за да вдъхновяват и да носят щастие на притежателя. Именно затова се чувстваме толкова специално, когато видим колко много жени от цял свят чакат с нетърпение новите колекции, за да си купят рокля, която да бъде нещо много повече от обикновена част от гардероба. 

От всички колекции на KNAPP досега, има ли някоя, която е по-лична за теб и ти носи различно усещане?

Антония: Независимо, че чувствам всички колекции като мои малки дечица, най-близко до сърцето ми стоят “The Spice Tour” и “Баракуда”. Идеята за “The Spice Tour” се роди преди шест години в Занзибар, където попаднах на открит пазар за текстил.

Няма нищо по-вълнуващо от разходка из райското кътче на автентичните платове,

под лъчите на жаркото слънце. Чувствах се като дете в магазин за играчки, толкова беше прекрасно преживяването. Гледката, докосването, усещането на различните цветове и принтове се превърнаха в моето вдъхновение за колекцията, с която да изразя любовта си към този приказен остров. Колкото до “Баракуда”, заедно с Криси преминахме през редица премеждия, преди да стигнем до крайния резултат, който наистина вдигна летвата още повече от преди и надмина дори и нашите очаквания.

Тук можеш да прочетеш интервюто ни със Стефан от Tables за още вдъхновение.

Отначало идеята "главният герой" в колекцията да бъде рибата баракуда срещна редица полемики, имаше колебания до колко идеята ще бъде актуална, как ще изглеждат десените и дали ще успеем да вдъхнем на една толкова обикновена дума още по-силен и дълбок усет за лято.     Въпреки множеството съмнения обаче, “Баракуда” придоби завършен вид, който все още продължава да впечатлява, изненадва и радва окото на дамите. 

“Баракуда” определено е интригуваща дума. Защо избра точно нея за новата колекция?  

Антония: Кратко, силно, звучно и възбуждащо интерес, наименованието на колекцията дължим изцяло на моя приятел.

Думата “баракуда” определено лесно може да бъде свързана с лятото и морските хоризонти,

а още по-специалното е, че подтиква хората да се поинтересуват и как изглежда самата риба. По този начин колекцията “Баракуда” придобива както преносно, така и пряко значение, към което ние винаги се стремим, за да бъдат проектите ни всеки път интригуващи.

Тук говорим за 3 филма, които разглеждат свободата да пътуваш.

Няма как да не се поинтересуваме дали си имаш фаворит от “Баракуда”?

Антония: Безспорно това са дългата рокля с буфан ръкав, както и късата червена, която ми наподобява едно разцъфнало макче, което по случайност се е озовало в морските води при баракудите.

Колекцията впечатлява с много обем, естествени материи, и звучи като оптималното решение за лятото. В допълнение с авторския принт, всяка дреха се превръща в събитие. Можем ли скоро да очакваме и бански с подобни мотиви?

Антония: Макар и да не сме отхвърлили напълно идеята за следващ етап и сезон, тъй като обичаме да експлоатираме принтовете ни всеки път с различен замисъл, този сезон банските не са планирани за съжаление. Кой знае обаче, мисълта за “баракуден мотив” на бански е вдъхновяваща и несъмнено ще мислим в тази насока занапред.

Има ли определено време на деня, в което обичаш да твориш?

Антония: Категорично няма. Творческото ми време винаги е съобразено с това на Криси, тъй като разработваме всяка колекция заедно, а това е сложен процес с безброй много стъпки. Често се случва нови клиенти да остават с впечатлението, че красивата рокля, която виждат в KNAPP е направена безпроблемно и за отрицателно време, но истината е съвсем друга. Понякога работата протича бързо и лесно, но

безспорно има и моменти на креативен блокаж, когато и двете трябва да положим усилия,

за да постигнем консенсус относно важните решения и изводи за бъдеща колекция.

Коя е любимата ти част от процеса на създаване на една колекция?

Антония: Може би дългогодишната ми работа като стилист е причината най-силно да ме привлича деня на снимките за нова колекция. Тогава почти винаги се чувствам като за първи път на фотосесия, нервна съм и леко сприхава, защото искам всичко да бъде перфектно до последния детайл. Обикновено времето минава бавно, връщаме по няколко пъти един стайлинг, обличаме модела наново, не искаме да изпуснем заснемането на нещо важно. Пламъка в мен гори ярко през този ден, чувствам се в елемента си и точно тогава успявам да видя вече завършения продукт на работата ми. Част по част сглобявам пъзела, като внимавам за грешки или пропуски в изработката. Когато колекцията излезе на пазара искам да съм горда от свършената работа, продукта, който виждам да ми доставя визуално и душевно удоволствие. 

Виж как да си направиш и лесна прическа за лятото.

В този ред на мисли, какви хора ти се доверяват в ролята ти на стилист?

Антония: Нямам претенция, че съм лесна за работа.

Аз съм човек, който си отстоява винаги позицията, а у нас това качество не се гледа често с добро око.

Тук привилегированите са тези, които изпълняват без въпроси или съмнения, докато аз съм точно обратното – когато нещо не е по вкуса ми или имам различно мнение, силно държа то да бъде казано, независимо от последствията. Точно затова и според мен хората, с които работя са с изградени силни характери и са уверени във възможностите си. Колкото до клиенти, обикновено ме избират, поради начина ми на работа и собствено изграден стил, който е добре познат, но е имало и случаи, когато не съм била избирана заради характера ми. Не се чувствам недооценена, а по-скоро в такива моменти усещам нотка непрофесионализъм. Във всеки случай, хората, с които работя най-често истински оценяват уменията и мнението ми, а това за мен е от най-голямо значение.

Ти работиш по много проекти извън телевизията и KNAPP. Какво е важно да намираш в човека отсреща, за да работите добре заедно?

Антония: Доверявам се на личната си интуиция, мисля, че съм добър анализатор на това кой защо е застанал срещу мен. Има проекти, които приемам просто защото знам, че ще са полезни за портфолиото ми или ще ми донесат добро заплащане, има и такива, в които хората отсреща изглеждат мотивирани, сигурни в това какво искат да постигнат като резултат, виждам, че подхождат с доверие, което е много важно.

Най-силният мотиватор за мен е да видя хора, които искат да изградят екип, където всеки да изслушва другия, да има взаимополза от обединените умения.

През годините на работата ми като стилист не съм сменяла членовете на екипа ми като фризьори, гримьори и фотографи, на което се гледа като на излишен индивидуализъм или снобизъм от някои, но да имаш точно определени хора, от които знаеш какво да очакваш не е нещо за подценяване. Доверието е ключът на успеха.

Ако имаш само пет минути сутрин, към какво в гардероба ще посегнеш първо?

Антония: Напоследък това често ми се случва, но за добро или лошо, моят избор винаги е черна рокля. 

За един класически завършек, къде можем да те открием това лято да разхождаш твоята KNAPP “Баракуда”?

Антония: За момента още нямам ясна идея, тази година от самото начало е нещо като нулева, поради възникналата кризисна ситуация, навредила на мнозина. Не съм човек, който обича да планира, но сега се чувствам в абсолютна безтегловност. Тъй като обаче роклята ми е готова, първо ще я разходя из улиците на София, а ако следващите месеци ме отведат някъде, със сигурност ще дам шанс на баракудите да бродят и по други брегове и плажове. 

Тренди банските тази година.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *