Най-добрите хобита за любителите на книги (и не само)

Дейности за артистични души

0 коментара Сподели:

Съвсем наскоро трябваше да преживеем период на дълго нищоправене. Да не кажем, че мнозина от нас са още в този период. Но именно за такива периоди на помощ ни идват любимите занимания. Интровертите знаят много добре за какво става въпрос, защото социализацията и без това не им е била приоритет. И са избрали вече да се сближат предимно с книгите, отколкото с хората.

Но кои са онези любими занимания, които могат да се практикуват поединично или не, не са забранени (вече) и доставят огромна доза ендорфини, без да е нужно да се дават пари за тях? Освен четенето, разбира се…

Внимание, повечето от тях водят до пристрастяване. 

Плочи и грамофони

Много от любителите на книги са склонни към мечтаене и фантазиране, което често е свързвано с носталгията по отминали епохи. Не е тайна, че ретрото е на мода отдавна и има едно своеобразно възраждане на винила дори у нас. Едно е да си пуснеш парче от Spotify, а съвсем друго да наместиш иглата върху плочата и да усетиш онова характерно хриптене. Мнозина вече са научили магазините у нас, където се продават плочи, но и възможностите да се закупят онлайн са доста. Как да не се размечтаеш за Гетсби тогава…

Разходки и катерене

Да прочетеш книга е като да изкачиш планина, но с това прекрасно време навън си е направо грехота да не обуеш маратонките. Знаем, че наградата не е да стигнеш до края на романа или да покориш върха, а пътят до там (и обратно). Обикновено интровертите се разбират прекрасно с природата и нейното вълшебство. Тя ги зарежда по удивителен начин и неслучайно много любители на книги са и екозащитници. Освен това планината ти създава фокус и дисциплина, които са толкова нужни, за да оцелееш в града.

Рисуване

За това хоби също не е нужно много. Дали ще е скициране, оцветяване, драскане или размахване на четката, пак е развиване на въображението. Както книгите, така и рисуването ти позволяват да пуснеш контрола и да се понесеш към една по-магическа реалност. Доказано е, че цветовете имат терапевтичен ефект. Но тук има и бонус – докато книгата те заставя да влезеш в свят, който вече е измислен от автора, при рисуването ти самият си активен и създаваш този свят.

Йога и медитация

Хората, които успяват да успокоят дишането си и да медитират, отново упражняват ума си да се съсредоточава в едно нещо. И докато в книгите често сме принудени да помним историята на няколко герои, различни подробности и описания, то при медитирането можем да отхвърлим тотално всичко и буквално да намалим стреса. Трескавият ни ум е научен да се справя с какви ли не шокови ситуации, особено в тези бурни времена, така че трябва да му дадем шанс за почивка. Осъзната почивка, не говорим за задължителния сън. И макар да не изглежда като кой знае какво отстрани, всъщност се изисква голяма доза усилие да се съсредоточиш, особено в началото. Йогата и медитацията ни учат на приемане на всичко, което ни се случва, а за пасивните хора това си е перфектно житейско мото. Оставяме битките на егото настрани и дишаме.

Свирене на инструмент

Това хоби също е свързано с артистизма, който всеки от нас носи. Дали ще е пиано, китара, перкусии или банджо, да създаваш музика е едно от най-удивителните неща на този свят. Никога не е късно да започнеш, а носи голяма доза удовлетворение. Както ако си прочел всичките томове на „Война и мир“. Просто се чувстваш по-добър човек, когато изразиш себе си с инструмент. Не всички имаме дарбата да пеем или да композираме, но да се отдадеш на инструмент е също толкова приятно. Дори да си фалшив, вълнението си остава, защото с постоянство и страст може да станеш виртуоз.

За още книжни коментари виж тук.

Предлагаме ти 9 концерта на любими български изпълнители, които можеш да гледаш от вкъщи.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *