Щастие в чиния: лесни идеи за домашна храна

Лесни, бързи и здравословни идеи за домашна храна

0 коментара Сподели:

Ако не си планираш предварително какво ще хапваш, шансът да си поръчаш в последния момент нещо е огромен. Не че това е непременно лошо, но ще се учудиш колко пари иначе ще спестиш плюс удоволствието да забъркаш вкусотия в собствената си кухня.

Не съм привърженик на засуканите сложни рецепти, в които половината продукти са трудни за произнасяне и имат нужда от варене, пара, бланширане и т.н. Обичам да знам, че с малко усилие ще постигна зашеметяващи небцето резултати. И понеже искам да те улесня, докато се блещиш объркано в супермаркета, ще споделя какво най-често приготвям.

Паста с риба тон и какво ли още не

Тук буквално само варя пастата и после добавям един куп вкусотии. Тъй като ме мързи дори да правя сос, обърквам сварените фузили с маслинова паста, чери домати, настърган кашкавал, черен пипер, риба тон, царевица и зелени маслини. Можеш да добавиш каквото ти е по вкуса, а ако ти се занимава малко повече, си направи маслиновата паста сам – адски лесно е! Пасираш 200 грама черни маслини с две скилидки чесън, 1 китка магданоз и 4 супени лъжици зехтин. Аз слагам повече чесън от нормалното, но ако не искаш да уплашиш съседите, придържай се до две. Домашната маслинова паста има много по-наситен аромат и вкус, а ако не обичаш черни маслини, можеш да я направиш със зелени и да добавиш каперси.

Пилешко филе с моцарела и сушени домати

Може би ти звучи малко по-сложно, но те уверявам, че не е. Единственото, което трябва да направиш, е да си вземеш пилешки гърди, да ги измиеш и да ги мариноваш с каквото пожелаеш. В моя случай ги натърквам хубаво със сол, черен пипер, горчица и малко соев сос, слагам в хладилника за поне час и готово! После правиш малко „джобче“ в тях, тоест разрязваш ги, но не напълно и слагаш вътре моцарела и сушени домати. Оттам насетне те сами се справят с мисията си върху хартия за печене на 200 градуса. Тук идва въпросът, с какво аджеба да ги съчетаеш? За мен най-лесно е картофки на фурна, които само мия, беля, режа, поръсвам с подправки и нарязан на ситно чесън, пак върху хартия за печене и с малко зехтин, за да се препекат хубаво и да станат хрупкави. Ако не ти се занимава и с това, просто си спретни една салата. А ако ти се вижда суха цялата работа, си направи сам дресинг от кисело мляко, горчица, лимон и мед – обещавам, че ще си оближеш пръстите!

Салата с всичко

И като стана дума за салата, тя също може да е основно ястие. Виждам как въртиш скептично очи, но истината е, че според продуктите, които подбереш, можеш да си спретнеш същите калории като едно нормално ядене, само че без готвенето и отделеното време. В момента няма сезонни зеленчуци, затова използвам чери/сушени домати, авокадо, варено яйце, пушена сьомга/прошуто, маслини, каперси, бейби спанак и мнооого подправки.

Яйцето, сьомгата и авокадото ще те заситят, повярвай ми, но ако не искаш да рискуваш, добави и крутони плюс някакъв дресинг, какъвто ти е по вкуса.

Салатите от този тип са супер и за офиса! За още цвят добави кълнове – вкусни са и са здравословни.

Здравословна пица

Да, съществува такова нещо и не, не е ужасно. Тук има много опции и нека започнем първо от блата. Той може да е от карфиол, тиквички, здравословно брашно (от нахут, оризово брашно или пшенично), като моят фаворит е именно карфиоловата пица – карфиолът е извънземно полезен и на всичкото отгоре е евтин. 2 чаши от настъргания зеленчук + 2 яйца се смесват с подправки по желание и се изсипват равномерно върху хартия за печене. Може да добавиш и настърган кашкавал или моцарела към сместа, за да е още по-топящо се в устата. И тук вече ти си на ход – сложи отгоре гъби, месо по избор, лук, царевица, кисели краставички, абе изобщо всичко, което харесваш принципно върху пицата. За 20 минути блатът е готов и после слагаш плънката за още 5 минути, наглеждай редовно и извади, когато се увериш, че е хрупкава и препечена по твой вкус.

Не е нужно да си master chef, за да си сготвиш нещо вкусно и бързо, пък и вече на мода не е тъпченето с junk food, по-яко е да мислиш за нещата, които изсипваш в организма си, и да се чувстваш здрав и енергичен. А най-хубаво е да сготвиш за любим човек или приятели – пускай музика, сипвай виното и нека сладките приказки започнат сега!

Е, ако загориш нещо, винаги можеш на потърсиш NOMAD BURGER из софийските улици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *