3 исторически места в Берлин, превърнали се в арт дестинации

Уличното изкуство, завзело сърцето на немската столица

0 коментара Сподели:

Берлин е една от най-колоритните столици на света. Известна е с културата, историята, нощния живот, приветливите хора и още, и още… Гарантираме ти, че в Берлин няма как да ти е скучно. За доказателство решихме да представим три по-нестандартна дестинации в сърцето на немската столица. Общото между тях е обвързаността им с историята и превръщането им в модерни арт дестинации.

Teufelsberg

Teufelsberg ще ти предложи страхотна гледка, уникална извънземна сграда, улично изкуство на ниво, много история и ако имаш повече късмет – незабравимо парти.

Буквалният превод на това място е „дяволски хълм“.

Намира се в западната част на Берлин, в местността Grunewald. Интересна е историята на странно изглеждащата сграда, намираща се на дяволския хълм. През Студената война тя е служила за наблюдателна и подслушвателна станция на американските войски, която е трябвало да предупреждава за атака на СССР. След обединяването на Берлин сградата бива занемарена. Много проекти, свързани с Teufelsberg, пропадат и за известно време мястото остава необитавано, съответно занемарено и разграбено.

Огромните празни стени и няколкото етажа на Teufelsberg бързо се превръщат в „платна“, върху които графити артисти от цял свят създават улично изкуство.

С течение на времето Teufelsberg от изоставено място се превръща в най-голямата графити галерия в Европа и място за обмен на street art. В момента сградата Teufelsberg е превърната в арт дестинация и туристическа забележителност. Срещу скромна сума за вход всеки може да се потопи в историята на мястото и да разгледа заедно с екскурзовод, за феновете на графити е идеалното място да се вдъхновят, за фотографите гледката си заслужава, а от време на време, особено през лятото, се организират и тематични партита.

Tempelhof

Така се нарича старото и вече неизползваемо летище в самия град Берлин. То е конструирано през 1923 година и е едно от култовите летища преди Втората световна война в Европа. 

От 2010 година летището бива затворено и приема друга функция.

Креативната управа на града се е погрижила да запази огромната площ, превръщайки я в уникално място за разходка, отдих или спорт.

При слънчево време зелените площи на летището могат да се използват за барбекю, за което има специално оградени площи. За собствениците на кучета има огромно пространство, отделено специално за игра на домашните любимци. Асфалтираната площ на Tempelhof e идеална за каране на ролери, колело или за джогинг. Известното летище е приятна дестинация и за туристи, особено ако имате повече време да разгледате по-нестандартна забележителност в града и да поседнете с бира на озеленените площи.

От 2015 година в сградата на самото летище са изградени контейнери, които приютяват над 1000 бежанци. Този факт не само не пречи на берлинчани, те организират редовно благотворителни събития, с които да помогнат на хората в нужда.

RAW Gelände – арт пространството в източен Берлин

За всички фенове на уличното изкуство – това е подходящото място. Недалеч от известната East Side Gallery близо до Warschauerstraße в хипстърския квартал на Берлин се намира средището на графити, галерии, събития, базари и ъндърграунд клубове.

Местността е била собственост на немските железници, от там идва съкращението (типично за немския език е една дума да бъде съставена от три или повече думи) Reichsbahnausbesserungswerk – RAW.

През деня е интересна разходката и разглеждането на множеството графити, а вечер кипи бурен нощен живот с хип-хоп, реге, рага, техно или транс партита.

В RAW местността се намира и най-малката дискотека в света – пространството събира само един човек и си струва да бъде видяно.

За любителите на спорта има закрита скейт зала, басейн и зала за спортно катерене. Често се организират изложби, арт инсталации, както и изяви на студентите, учещи различни видове изкуство. През лятото се организират и кинопрожекции на открито. Накратко – по нещо за всеки вкус и не толкова популярно сред чужденците, което е бонус за всеки, който иска да открие нещо различно в Берлин.

А ако в туристическия ти план влиза и столицата на Португалия, Лисабон for dummies ще те отведе на интересни места

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *