Вашият пътеводител в света на коктейлите

Go Guide present World Class Competition

0 коментара Сподели:

За музикантите има Грами, за актьорите – Оскари, за готвачите – звезди Мишлен. За барманите върхът е най-голямото световно състезание – Diageo Reserve World Class.

В това специално издание на Go Guide ще ви представим българските бармани, които са само на няколко коктейла разстояние от престижната титла, както и някои от най-иновативните и търсени барове в България. Запознайте се с финалистите от тази и предишни години и разберете къде може да пиете World Class коктейли този уикенд.

АНТОН ГРИГОРОВ
34 ГОДИНИ
BY THE WAY

 

By The Way е първият коктейл бар в София и този опит става очевиден за всеки посетител, седнал на по приятна приказка и свеж коктейл на приветливите столове пред бара.

Grapefruit Negroni
Авторски коктейл на Антон Григоров

Съставки:
джин Tanqueray No. TEN
St. Germain
Campari
грейпрут

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?За да бъде един коктейл World Class, трябва да мине през няколко компонента. Едни от тях са  визията, креативността и най-вече добрата презентация.

Коя комбинация коктейл-храна ти е любима?
Негрони с всякакъв вид храна! Нямам определена комбинация. Ям и пия всичко.

Каква е най-нестандартната съставка, която си използвал в коктейл?
Патица. Превърнах една от рецептите за патица по пекински в страхотен коктейл.

ФИЛИП ГРИГОРОВ
СОБСТВЕНИК НА ONE MORE BAR
ONE MORE BAR

 

One More Bar не е просто поредният бар, както името му предполага. Това е място, в което щастието на клиента е ключовата съставка на всеки коктейл, доволната усмивка – най-високата чест, а доброто настроение – мисия с най-висок приоритет.

Worry Doll
Авторски коктейл на Антон Григоров

Съставки:
инфузия на ром Zacapa 23 с кимион
Drambuie
кокосово мляко
лайм
захарен сироп

Какво е твоето мнение за Wolrd Class през годините?
Събития като World Class придадоха нов облик на професията барман в България. Тези събития предоставиха възможност на колегите от професията за първи път да се срещнат с едни от лидерите в бранша, да се запознаят с тенденциите в световен мащаб и най-вече да видим ние докъде сме стигнали.

Какъв е почеркът на твоя бар? Следва ли се някаква линия, която се стреми да го отличава от останалите на ниво смесени напитки?
От самото си създаване One More Bar винаги се е стараел да предлага добри коктейлни напитки, най-вече в собствени интерпретации. Стараем се да поддържаме на високо ниво и микса от напитки, музика, обстановка и обслужване, за да заслужим доверието на клиента.

Какви тенденции си забелязал сред хората, които пият коктейли?
Хората се научиха да не се страхуват да експериментират да търсят различните вкусове. Местата, където се предлагат добри коктейли, станаха предпочитани.

АЛЕКСАНДЪР СИМЕОНОВ
38 ГОДИНИ
BEVERAGE CATERING

 

Представя идеята за NOMAD Barman – продукт на „Beverage Catering“. Утвърдила се вече компания, занимаваща се с предоставяне на бармански услуги в широкия смисъл на думата. Основана през 2010 г. от него и колегата му и Станимир Пеев – бармани с 15-годишна практика и сериозен опит в търговския и рекламен сектор. Компанията се занимава с организиране на коктейли, шоу програми, обслужване на мероприятия, презентации и майсторски класове, семинари, дегустации, бар концепти и консултации.

Advengin
Авторски коктейл на Александър Симеонов

Съставки:
джин Tanqueray No.TEN
кордиал от морска върбинка
маточина
борово масло
ядливо цвете

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Перфектната комбинация между гостоприемство и отношение, страхотен вкус на напитката и незабравимо преживяване.

Каква е любимата ти основа за коктейл?
Няма такава. Зависи от ситуа­цията, времето и, разбира се, настроението. В последно време малко по-често посягам към джина.

Какво е чувството да си част от World Class?
Безкрайно предизвикателство.

СТАНИМИР ПЕЕВ
38 ГОДИНИ
BEVERAGE CATERING

 

Той стои зад идеята за NOMAD Barman – продукт на „Beverage Catering“. Утвърдила се вече компания, занимаваща се с предоставяне на бармански услуги в широкия смисъл на думата. Организиране на коктейли, шоу програми, обслужване на мероприятия, презентации и майсторски класове, семинари, дегустации, бар концепти и консултации. Основана през 2010 г. от Станимир Пеев и Александър Симеонов – бармани с 15-годишна практика и сериозен опит в търговския и рекламен сектор.

Nomad Margarita
Авторски коктейл Станимир Пеев

Съставки:
текила Don Julio
фреш лайм
опушено пюре от ягоди
портокалов ликьор
венец от сол и каркаде

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Историята, която стои зад коктейла, както и комбинацията от съставки.

Кои са трите най-важни качества, които трябва да притежава един World Class барман?
1. Всеки състезател да разбере, че това е състезание и то си има правила.
2. Да надгради себе си, т.е. да придобие нови знания.
3. Да се забавлява на всяко свое представяне.

На какво те научи състезанието World Class?
По-скоро ми показа колко бързо се развива коктейлната култура.

ДИМИТЪР ПЕТРОВСКИ
37 ГОДИНИ
SASA ASIAN PUB

 

Sasa е място за всеки, който търси нещо различно. Нещо, което не се вкусва всеки ден. С уникалната си кухня, преплела Изтока и Запада, и коктейли на World Class ниво, Sasa е онова специално място, за което колегите ти често говорят. Онова място, което е време да посетиш.

Tom Yam Sour
Авторски коктейл на Димитър Петровски

Съставки:
джин Tanqueray No.TEN
кокосово мляко
фреш лайм
захар
кафир лайм
корен галангал
лимонена трева
чили

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Вниманието към детайла. Използването на въображение за постигане на атрактивни и уникални визия и вкус.

Кой коктейл препоръчваш най-често на своите клиенти?
Обичам да предлагам на клиентите си различни и вълнуващи комбинации. Така изпробвам нови и различни рецепти.

Кои са трите най-важни качества, които трябва да притежава един World Class барман?
Харизма, умения зад бара и стил.

ПАВЕЛ ПАМУКЧИЕВ
28 ГОДИНИ
THE HAPPY PIG

 

The Happy Pig се слави като един от най-добрите бар-ресторанти в София. Менюто на заведението предлага както смело сезонно меню, така и изкусно приготвени коктейли, които с лекота се нареждат до тези, предлагани в най-популярните барове по света.

Quattroberry
Авторски коктейл наПавел Памукчиев

Съставки:
водка Cîroc
домашно приготвен малинов вермут
боровинки
червени боровинки
билков парфюм

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Най-характерното за World Class коктейлите е това, че се търси комплексност и целта е постигане на цялостно изживяване. Основният фактор е качестве­ният алкохол, чийто вкус, освен че трябва да се отличава, трябва да послужи за основа на правилното построяване на напитката. Важно е да се усеща, че напитката е направена с отношение и желание.

На какво те научи състезанието World Class?
World Class не е просто състезание за бармани, то е цяла школа, тъй като по време на подготовката си научаваш много нови неща, които можеш да приложиш и след това в работата си зад бара.

Кой е първият коктейл, който някога си приготвял?
Започнах работа като ученик в бар на плажа и първият коктейл, който направих, беше водка с портокалов сок и гренадин на шотове.

КИРИЛ ПОНЕВ
27 ГОДИНИ
OSCAR CLUB

 

Мястото, в което коктейлната култура диша с пълни сили. Екипът зад бара глези дори най-капризния вкус с интересни авторските коктейли и страхотно обслужване, а вечерите оживяват със споделени мигове, бурен смях и страхотна компания.

Таратор
Авторски коктейл наКирил Понев

Съставки:
водка Ketel One
мастиха Skinos
фреш лимон
захарен сироп
копър
орехи
краставица

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Един коктейл е World Class, когато си дал всичко от себе си като знания и умения, на хората им е харесал и искат още.

Изживявал ли си клишето, в което клиентите ти разказват за живота си?
Многократно, но никога не съм взимал лично отношение, бил съм само активен слушател. Това е част от работата ни – да караме хората да се чувстват добре, дори това да означава да слушаме истории часове наред.

Какви коктейли препоръчваш за различни моменти от деня?
За обяд фаворит ми е Негрони, за вечеря – Сазерак, а рано сутрин, след обикаляне по баровете, препоръчвам по-люто Блъди Мери.

ПАВЛИН ИВАНОВ
32 ГОДИНИ
PLANET CLUB

 

На гости на коктейлната планета. Едно чудато, живо място, което предлага атмосфера, подходяща както за бизнес срещи и тихи следобеди, така и за бурни нощи.

Waffle Old Fashioned
Авторски коктейл на Павлин Иванов

Съставки:ром Zacapa 23
Waffle caramel
Old Fashioned битерс

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?Презентацията на самия коктейл, използването на интересни съставки (билки, плодове, подправки и т.н.) и не на последно място високият клас алкохоли, които се ползват за основа на напитката.

Кой World Class победител ти е направил най-силно впечатление?Победителят от World Class 2015 Мичито Канеко.

Каква е най-нестандартната съставка, която си използвал в коктейл?Синьо сирене. Мисля, че това е най-нестандартният коктейл, който съм правил досега.

КОНСТАНТИН РУПЧАНСКИ
27 ГОДИНИ
PLANET CLUB

 

На гости на коктейлната планета. Едно чудато, живо място, което предлага атмосфера, подходяща както за бизнес срещи и тихи следобеди, така и за бурни нощи.

The Honey Squirrel
Авторски коктейл на Константин Рупчански

Съставки:
инфузия от водка
Kettel One с лешник
меден сироп
лимонов сок
Luxardo Maraschino
белтък

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Според мен World Class коктейл може да се нарече всеки перфектно балансиран коктейл. Вътре не е нужно да има нокът от норка примерно, за да е специален. Коктейлът е такъв, когато вкусът (балансът) е перфектен!

Каква е любимата ти основа за коктейл?
Добро настроение иопушено уиски.

Защо реши да участваш в World Class Bulgaria?
Обмислях да участвам в състезанието още миналата година, но не се чувствах готов. Тогава си поставих за цел да натрупам опит и знания (които мислех, че не ми достигат), за да мога тази година да се включа. Въпреки че всяка година всичко става по-сериозно и трудно – успях!

КИРИЛ ХАДЖИЕВ
23 ГОДИНИ
КОСМОС

 

Пригответе се за една разходка в непознатото, необятното и изненадващото. Cosmos ви зове с магнитното си поле, привличащо любопитни авантюристи и ценители на коктейлната култура, изцяло способен да задоволи всяка ваша молекула.

Cosmic Martinez
Авторски коктейл на Кирил Хаджиев

Съставки:
джин Tanqueray No.TEN
домашен сладък вермут
домашен ликьор от череши Амарена
портокалов битер

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
За да бъде World Class един коктейл, трябва да има история, концепция, иновативен вкус и техника на приготвяне.

Каква е любимата ти основа за коктейл?
Джин. Харесвам класическите коктейли с джин, също така обичам да го смесвам с нови вкусове.

Защо реши да участваш в World Class?
Гледах състезанието през 2015 г. и си казах, че един ден трябва да съм там. Запалих се по миксологията и по комбинирането на вкусове, след това дойде и предложението за работа в Cosmos и после… всичко е ясно.

МАРТИН ТОДОРОВ
34 ГОДИНИ
SPAGHETTI KITCHEN & BAR

 

Spaghetti Kitchen & Bar е място, в което общуването е издигнато на различно ниво. Менюто вплита италианска и американска кухня, намигвания към Изтока и модерни препратки към националната традиция. Сериозен акцент са новаторските коктейли, заслужили специалното внимание на World Class България 2017.

Ciao Belli
Авторски коктейл наМартин Тодоров

Съставки:
джин Tanqueray No.TEN
Averna
St.Germain
лимон
яйчен белтък

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
За да бъде World Class един коктейл, не трябва да е само атрактивно презентиран, но и добре балансиран. Трябва да показва, че барманът, който го е приготвил, знае какво прави. Може да е туист на класика, но трябва да има необходимата текстура, баланс, вибрация и отпечатък от човека, направил напитката.

Коя комбинация коктейл-храна ти е любима?
Лично аз си падам по индонезийска, тайландска и японска храна, които са малко по-пикантни, затова в много от напитките си добавям Хабанеро битерс или джинджифил. Харесвам по-екзотични комбинации, както и морски деликатеси и риби.

С какво е по-различно усещането да правиш коктейли на свой терен и зад World Class бар?
Напрежението прави разликата. Барманите са най-тежката публика.

ВЕЛИСЛАВ АДАМСКИ
27 ГОДИНИ
GARDEN BAR

 

Garden Bar е едно от емблематичните заведения в морската столица на България. Независимо дали живеете във Варна, или сте гост на града, със сигурност ще останете очаровани от уютната атмосфера, интригуващото меню и, разбира се, превъзходните коктейли.

Under the Gun
Авторски коктейл на Велислав Адамски

Съставки:
бърбън Bulleit
Campari с кокосово масло
сладък вермут
Калуа
сироп от кориандър

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Един World Class коктейл според мен би трябвало да е нещо повече от поръчка – питие, с което барманът успешно да предаде определена емоция към човека, който стои срещу него.

Как се вдъхновяваш, когато измисляш нова рецепта?
Предпочитам вдъхновението да дойде само при мен пред това да го търся. Не обичам да насилвам нещата. Най-добрите ми идеи са идвали сами, докато гледам филм, чета книга или просто гледам през прозореца.

Какво е чувството да си част от World Class?
Нещо вълнуващо. Смесица между гордост и отговорност.

МИХАИЛ ЦВЕТАНОВ
27 ГОДИНИ
CHEERS LIVE & ACOUSTIC

 

Когато страстта към коктейлите е силна колкото страстта към вълните, Cheers е идеалното място да си кажете „наздраве“ след дълъг ден на плажа.

Vesper by The Sea
Авторски коктейл на Михаил Цветанов

Съставки:
водка Ketel One
джин Tanqueray No. TEN
саке с инфузия от водорасли
пяна от краставица

Какво според теб прави един коктейл World Class коктейл?
Портфолиото на Diageo! Имам един любим израз: Simple is beautiful. Три-четири добре подбрани съставки, добрият баланс между тях, страстта и усмивката на бармана.

Обичаш ли да правиш коктейли вкъщи за себе си?
В случаите, в които съм у дома, обичам присъствието на джин и тоник. Да!

Кои са трите най-важни качества, които трябва да притежава един World Class барман?
На първо място винаги се нарежда гостоприемството. Да успееш да накараш клиентите да се почувстват като у дома си. Да им покажеш, че винаги са добре дошли. След това се нареждат и богата обща култура и постоянство.

НИКОЛАЙ ГРИГОРОВ
СОБСТВЕНИК НА СПУТНИК
СПУТНИК

 

Всеки има нужда от поне един верен Спутник в живота. Уникалният коктейл бар предлага народно-космическа атмосфера, привлекателен набор от оригинални коктейли, както и класически фаворити, подправени с „народни“ съставки и очарователен професионализъм.

Beglik Tash
Авторски коктейл

Съставки:
едномалцово уиски Talisker Storm
пюре от малини
лайм
сироп от фитопланктон
морска сол

Забелязваш ли засилен интерес към коктейлната култура през последните години?
Определено да, хората стават все по-смели и отворени.

Какъв е почеркът на твоя бар? Следва ли се някаква линия, която се стреми да го отличава от останалите?
Важно е да има линия. Но и да знаем що е геометрия, за да знаем що е линия.

Каква е твоята стандартна поръчка, когато си на бара?
Джин с тоник.

Кой са най-важните три неща за един бар?
Скоро един го каза: хора, хора и хора.

Чуй какво имат да ти кажат софийските мастършефове.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *