СОФИЙСКИ ПРОЛЕТНИ МЕНЮТА

0 коментара Сподели:

Всяка година по това време естественият ни часовник ни подсеща, че е времe да ъпдейтнем режима си на хранене. Ресторантите и техните мастър шефове отлично знаят това и веднага щом настъпи първа пролет, започват да експериментират с авторски рецепти с пресни плодове и зеленчуци и да правят промени в менюто. Ние пък следим с интерес този процес и отново сме на най-горещите точки, за да отразим работата в кухнята на най-сръчните и креативни готвачи в нашия град.


„ЛЕКАТА, БАЛАНСИРАНА И СВЕЖА ХРАНА Е ТОЧНИЯТ ИЗБОР ЗА ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН.“
Въпреки че на долния етаж на красивата фамилна къща, където се помещава ресторантът, вече има място за малко повече от 33 гастронавта, все още тук е уютно и специално и все още обичаме да се връщаме заради гурме кухнята с изключителен усет към детайла. За новия сезон тук са ти приготвили зеленчукови мусове, морски дарове, прясна риба от цял свят, розета и леки бели вина, като ние подсказваме да опиташ феноменалния им топло маринован калмар със сноу пи и бейби цвекло, който се поднася с дзадзики-котидж, нана и маслини.
ул. „Проф. Асен Златаров“ 14, 0879 375 233


„ТОВА ЯСТИЕ СИ Е ЧИСТА МОЛИТВА ЗА СЛЪНЦЕ. О-СЪН: СВЕЖ ПРОЛЕТЕН ВКУС И БОГАТ АРОМАТ.“ ИВАН ИВАНОВ
Откакто почти цяла Азия с неповторимата си кухня ни дойде на крака благодарение на Asia To Go на ул. „Сан Стефано“ 4а, сме на седмото небе. Тук ще ти предложат богата палитра от корейска, тайландска, японска и виетнамска кухня, съобразена с динамичното ти ежедневие. Вкъщи или на крак, пак ще можеш да хапнеш висококачествена гурме храна с пресни съставки, на топ ниво и приятни цени. Ако пък си в нинджа настрое­ние, препоръчваме „О-сън“ от Южна Корея – специален омлет с прясно сьомга филе, гъби шийтаке, бланширан спанак, моркови и сос. Намасте!
ул. „Сан Стефано“ 4А, 0889 20 36 20


„ВАЛЕРИАНА Е СРЕД ТОП 10 НА НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ.“ ДИКО ТОМЧЕВ
Любимото ни кулинарно ателие посреща новия слънчев сезон с поредица от зелени и здравословни изкушения. Салатата, която chef Дико Томчев ни презентира, беше чудесен баланс от хрупкава валериана с рукола, горчичен дресинг, чери домати и пармезанови люспи. Свеж микс от сладко, кисело и горчиво. Другите попълнения в менюто са салата от сотирани скариди на шишче върху канапе от табуле, приготвено с киноа, а другата екзотика е сьомга терияки върху салата лакаме, водорасли със сусам и азиатски подправки. Все по-близо сме и до сезона на морските деликатеси в Atelier. Чакаме с нетърпение!
ул. „Проф. Асен Златаров“ 16, 0886 202 717   

„ПРЕКРАСНА СОЧНА ХРАНА С БОГАТИ ВКУСОВЕ. ИДЕАЛНА ЗА ЧАША ДОБРЕ ПОДБРАНО ВИНО.“  РОБЕРТО ЧАКИНСКИ
Бул. „Цар Борис III“ 94 нямаше да е същият без красивата червена къща на Hasienda. Строена още през 1939 г., тя ни е притегателен център всеки път, когато искаме да усетим уникалния й дух и да хапнем наистина вкусно. Мястото е популярно с богатото си меню, предлагащо някои от най-любимите ни родни специалитети, както и микс от екзотични изкушения от цяла Европа. Специалният ни кулинарен трип до Hasienda е, за да опитаме агнешките им котлети с ризото от киноа и зеленчуци… вкус, за който ще се връщаме тук отново и отново.
бул. „Цар Борис ІІI“ 94, 0886276973

„ГУРМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИСТИНСКИ ЦЕНИТЕЛИ. ПОДХОДЯЩО ЗА СЕЗОНА И С ТИПИЧЕН ФРЕНСКИ ШИК.“ АНТОАН ВЕРАСТ
Ул. „Професор Асен Златаров“ 24 крие много повече, отколкото може да си представиш. Всъщност тук се спотайва самото сърце на Париж, благодарение на изтънчения L‘Instant. Мястото е френски гурме ресторант, който обичаме да посещаваме, когато сме в настроение за нещо наистина класно. Белите покривки, безкомпромисното обслужване и съвременните вариации на изтънчената френска кухня са господари тук, а ако искаш наистина да се разтопиш, препоръчваме John Dory филе със сезонни зеленчуци финокио фондю и лек бешамелов сос.
 

„ТОВА Е ЯСТИЕ ЗА ШАМПИОНИ – СИЛНА ХРАНА С БОГАТИ ВКУСОВЕ И С ЧУДЕСЕН СВЕЖ ФИНАЛ.“ МАРТИН КОЛЕВ
Избираме La Cubanita всеки път, когато искаме да вдигнем страстите до червено, но и да хапнем наистина вкусно. Мястото предлага незабравими партита, страхотна градина и оригинална кубинска кухня, а за новия сезон привлича с емблематичните си коктейли, приготвени от ръцете на истински професионалисти. За борба с пролетната умора избери разнообразното им меню, а ако искаш да заредиш тялото си с необходимата за сезона енергия, ние препоръчваме агнешките котлетчета, гарнирани със спаначено суфле, запечени картофи и печен сос с лайм.

„НЕСТАНДАРТНА САЛАТА – ИДЕАЛНА ЗА НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА. ЕНЕРГИЯ И СВЕЖ АКЦЕНТ.“ МЕТОДИ КАЛАПАЛЕВ
Motto си е Motto и всеки влюбен в този град и в добрата храна отдавна го знае. Мястото се е доказало през годините с безкомпромисно качество и страхотна атмосфера, а отличната селекция на напитки и разнообразното меню само допълват картинката. През пролетта тук ще те посрещнат със свежа винена листа и здравословни гурме изненади, а ако трябва да сме честни, ние сме запленени от салатата им – булгур със зеленчуци, леща върху карпачо от целина и лимонов аиоли сос. Ти избери, каквото небцето ти подскаже, и нека вкусът бъде с теб!

„МОРСКАТА ХРАНА Е ИДЕАЛНА ЗА СЕЗОНА И ТОЧНО ТАЗИ КОМБИНАЦИЯ ГО ДОКАЗВА НАПЪЛНО.“ АНТОАНЕТА ГИГОВА
Любимият ни оазис за вкусна храна е на ул. „6 септември“ 9 и се казва Spaghetti.Kitchen. Мястото отдавна ни спечели с разнообразно меню, свеж интериор и италианска прецизност на всички нива. Обичаме да се отбиваме тук и през всеки нов сезон, защото менюто винаги е в синхрон с времето навън. За пролетта от мястото са ти приготвили свежи изненади, както и пълнозърнеста паста, която безспорно ни е фаворит до момента. Ако пък искаш нещо още по-богато като вкус, заложи на риба тон със задушен спанак, аспержи броколи и чери домати.

„СЬОМГА СЪС САЛАТА ПРЕПОРЪЧВАМ ЗА ВСЕКИ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ. ИСТИНСКА КЛАСИКА!“ СТАНИСЛАВ СИМЕОНОВ
Веригата Spagetti Company е запазена марка за иновативна кухня, модерен дизайн и любов в детайла – типично по италиански. Ето защо никога не пропускаме да ги посетим, а ако забравим, споменът за неустоимото им тирамису по сицилиански в чаша ни връща веднага обратно. Новата им локация на бул. „Витоша“ 150 спазва традицията и ни въвлича в истинско кулинарно пътешествие до Ботуша. Мястото е на два етажа с уютна зимна градина, като за приближаващото топло има и летен вариант. Обслужването, както се сещаш, е безкомпромисно, плюс разнообразна кухня, проверени съставки и експерименти във вкусовете, което е добре дошло за новия сезон. Фенове сме и на различните видове менюта – обедно, вегетарианско и био, а когато искаме да се поглезим наистина добре, избираме домашно приготвената прясна паста или пиците на пещ. За финал пък ти подсказваме – филе от сьомга с лимонов хайвер и редукти от цвекло в комбинация със салата микс от свежи листа със спанак, авокадо, запечени ядки и ягодова редукция. Стопроцентово ммм.

„ЯСТИЕТО СЪЧЕТАВА КАЧЕСТВЕНИ СЪСТАВКИ, ДОБРА ТЕХНОЛОГИЯ И ОРИГИНАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕЛИ.“ ЖОРО ИВАНОВ
Когато искаме да се насладим на нещо наистина класно, посещаваме Гранд Хотел София. Лятната градина на ресторанта омагьосва с гледката си към Градската градина, а от март тук ни води и безпогрешният ни кулинарен нюх, защото мястото представи новото си меню, изготвено от chef Жоро Иванов. То привлича със специалната си секция традиционни български ястия, както и с Престиж менюто си, а за удоволствие от най-висока степен ние ти препоръчваме карпачо от говеждо филе с горчичен дресинг с трюфел и пармезан, сервирано със салата от гъби.

„ПРЕДЛАГАМЕ Я, ЗАЩОТО Е ВКУСНА И КРАСИВА, НО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ХРАНИТЕЛНА И ПОЛЕЗНА.“ ЕКИПЪТ НА TABLA
Макар че цветната и артистична TABLA отвори врати сравнително скоро, веднага ни спечели с топ локацията си и с идеалния си бохо шик интериор – тухлени стени, цветни мебели, много детайли и усещане за свобода. Нещата се допълват и от иновативната кухня, а точките ни обират още качествената храна, придружена от готини цени, уникалните авторски рецепти и топ продуктите, с които тук компромис няма. Ако още не си ни разбрал, решението е – многоцветна салата с био лимец и авокадо, пълнено със синьо сирене, бадеми и боровинки. Чисто щастие!

„ТОПЛО ПРЕДЯСТИЕ, ЧУДЕСНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ВКУС, КОЙТО ЗАДОВОЛЯВА И НАЙ-ФИНОТО НЕБЦЕ.“ ЕКИПЪТ НА THE CLOCK
Отиваме в The Clock всеки път, когато искаме да се потопим в модерна обстановка в самото сърце на града. Тухлените стени, дървото и изчистеният интериор хармонират идеално със зелената градина, която е перфектно решение за наближаващите топли месеци. Относно храната тук са перфекционисти – качествени суровини, естествени съставки, бавен огън при приготвянето и отлично балансиран вкус. За финал те съветваме да опиташ рулото им от сьомга с билки, „Собайон“ от зелени чушки и пармезанов ринг и ти гарантираме минимум спиране на часовника!

„АВАЛОНИ ОТ СВИНСКО С БИЛКИ, ПОДНЕСЕНИ С ПОДСЛАДЕНО КАРТОФЕНО ПЮРЕ С РУКОЛА И „СТРЪКЧЕТА ПРОЛЕТ.“ ДЕЯН ТОШЕВ
Собствен стил и неустоима хранa. Това важи с пълна сила за Ventana и изобщо не преувеличаваме. Мястото е сгушено на тихата уличка „Въртопо“ 150 и впечатлява с артистичен интериор и много зеленина. Меса, приготвени на дървени въглища, прясна паста и вкусни хлебчета. Пример за една от многото ни вкусотии е именно това крехко приготвено на дървени въглища свинско. В нежно съчетание с картофено пюре с кленов сироп и рукола и пролетни стръкчета / фризе, комбинация от кълнове и айсберг/ с нежен дресинг от нар.

„ПРЕПОРЪЧВАМ ТАЗИ САЛАТА, ЗАЩОТО ОБЕДИНЯВА ПЕРФЕКТНО УСЕЩАНЕТО ЗА ПРОЛЕТ И ЛЯТО ВЪВ ВСЯКА ХАПКА!“ ВЕНЦИСЛАВ ИЛИЕВ
Vino & Tapas не е типичният tapas ресторант, както закачливо подвежда името му. Любим ни е заради перфектната винена селекция от цял свят, която за топлите месеци ще те изненада с нови предложения, прекрасното интернационално меню и факирите си в кухнята, които неведнъж ни смайват със смели вкусове и красиви презентации. За началото на сезона идваме тук, за да усетим позабравения вкус на пролетта и да помечтаем дръзко за лятото с микс от листни зеленчуци, чери домати, тигрови скариди, сирене Манчего, маслини и винен дресинг. Една хапка и си там!

„ПРЕПОРЪЧВАМ ГО, ЗАЩОТО Е ИДЕАЛНО ЗА СЕЗОНА И Е СЪС ЗНАКОВ ИТАЛИАНСКИ ВКУС.“ СВЕТЛАНА РУХЧОВСКА
Сеньор Домат отдавна е оазисът на пиците и качествената италианска храна за душата и именно заради това не пропускаме да го посетим при всяка удобна възможност. Разнообразието в менюто тук ни дава и още любими вкусове, а за пилето им по саксонски, крем брюлето и ръжената паста сме чували легенди. През новия сезон обезателно залагаме на свежите им салати с божествен дресинг, а теб те съветваме да опиташ филето им от сьомга с пармезанова коричка върху канапе от талиатели с песто дженовезе. Важно е да споменем и че градината отваря през април.

„МЛЕЧНАТА ТОПЛА САЛАТА Е УДАЧНА И ЗА БЪРЗ ОБЯД, И ЗА ПРИЯТНО ВЕЧЕРНО ИЗЖИВЯВАНЕ.“ ДИМИТЪР ЗЛАТКОВ
Знаковият и артистичен К.Е.В.А отдавна е познат по родните градски ширини с нестандартните си арт посетители, с многото си истории, случили се тук – на маса, и с превъзходната храна, която храни и небцето, и очите. Избираме го често, а причината е разнообразната кухня, гостоприемното обслужване и усетът към клиента. През пролетта го предпочитаме и заради обедното меню, което, освен че ни изненадва приятно всеки път, винаги включва и нещо постно, което е ок във времето за лека храна и повече активно движение. Интериора си го знаеш – свеж, много бяло, кокетни детайли и средиземноморско усещане с артистичен привкус, а бохемската обстановка се допълва и от обновеното сезонно меню на мястото. За настоя­щия сезон на птичките и пчеличките тук те очакват много пресни морски дарове, свежи салати, леки супи и специални вина, а за още повече вкус ние препоръчваме млечна топла салата с бейби октоподчета, сепия, китайско зеле и млечен дресинг, последвана от свинско-медено с див ориз, гарниран с аспержи.

„ТОВА Е ЯСТИЕ С БАЛАНСИРАН ВКУС, КОЕТО НОСИ ТАКА НЕОБХОДИМАТА ПРОЛЕТНА ДОЗА ИЗНЕНАДА.“ ВЕЛИН МАРИНОВ – ДЖИГИ
Фабрика Дъга за секунди се превърна отново в едно от най-любимите градски места, което ни усмихва със страхотно кафе, божествена храна и хора, които са толкова бликащи от позитивизъм, че няма как да не заразят и теб. За кухнята тук може да се говори много, но основното са качествените съставки, иновативният подход и истинското майсторство, придружено от задължителната доза вдъхновение. Ако не ни вярваш, просто опитай вечерното им предложение – поширано яйце върху канапе от задушен спанак и аспержи с шафранов сос. Приказка.

Тагове:
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *