Кокетно опърпани в Shabby Chic

Шаби е точката на пресичане между старата английска традиция, кокетната сантименталност и модерния копнеж на хората да се завърнат към по-простия и романтичен селски живот.

0 коментара Сподели:

Шаби шик е стил интериорен дизайн, който сякаш сбъдва детската ни мечта за кукленска къща. Изключително романтичен, кокетен, цветен, но и много нежен и ненатрапчив, този стил съчетава в себе си меки, пастелни нюанси, флорални мотиви, приказни аксесоари, семпли дървени мебели и дебели, пухкави легла и дивани.

Липсата на средства за нови мебели ражда оригиналност

Шаби, буквално преведено, означава износен, опърпан, но не бързайте да си представяте рухнали, едва крепящи се на два пирона дивани и етажерки. Всъщност прадядото на стила, какъвто го познаваме днес, е с произход дълбоката провинция на стара Англия. Обикновено хората купували новата си къща заедно с цялата мебелировка  от предишния собственик и нямайки време и ресурси за ремонти, само леко освежавали новия си дом с пласт боя. По този начин характерният изтъркан десен се запазвал, а пластовете боя правели мебелите издръжливи на времето, запазвайки оригиналната им красота. В днешни дни този ефект се постига чрез изкуствено състаряване на дърво и метал или при голям късмет – намиране на антична вехтория, която при изчистване светва за нов живот.

 

Какво им е хубавото на протърканите мебели?

Шаби Шик, мебели, дизайн

Защо обаче изтъркани мебели са се затвърдили като шикозен стил? Ако са съчетани умело с меки бебешки цветове и аранжирани с подходящи аксесоари като винтидж кафез за птици, кутии за шапки на рози, кокетни малки тоалетки, вази с цъфнали розови божури и много декоративни възглавнички, мебелите биха могли да преобразяват цялото ни светоусещане. Контрастът между протъркана маса и снежнобял пухкав диван, отрупан с възглавнички, създава неповторимо усещане за уют и домашна обстановка. Влизайки в подобна стая, всеки човек се чувства, като че е поканен в типична английска селска къщичка, където ще го посрещнат с маслени кифли и чай, запарен в стар чугунен чайник.

 

Не на кича!!

Шаби Шик, мебели, дизайн

Освен поизтъркани тук-там, мебелите от този стил са обемисти, стабилни и изненадващо семпли. Тук няма да се блъскаме в тежки орнаменти, блестящи рамки или тъмна кадифена драперия, която създава впечатление за вечна нощ. Напротив, простотата и светлият цвят приканват и запазват светлината в дома, правейки го да изглежда чист, дишащ, просторен. Шаби шик е събрал в себе си простотата на английската провинция, цветята от градините на селските къщи и мебели, които сякаш са били сковани набързо в работилничката зад бараката за инструменти. Калъфките на възглавничките и одеялата пък сякаш са изработени от ръцете на неуморната къщовница, малко преди да е изпекла прочутия си овчарски пай и след като е свършила с плетенето на топъл вълнен кариран шал. Точно такова чувство на домашна атмосфера предизвиква шаби шик. А за неговия успех и слава е виновна една иновативна британка.

 

Изтърбушеният диван на Рейчъл Ашуел

Шаби Шик, мебели, дизайн

Рейчъл Ашуел се смята за създателка и кръстница на шаби шик. Дизайнерката въвежда термина през 1980, когато се мести в САЩ и започва да купува стари мебели от битаци, да ги реновира и да създава стил, които и до днес е лесно разпознаваем,  характерен и впечатляващ. „Изтърбушеният“ диван е специфичен  детайл, който британката обича да използва в интериорните си решения. Критиците го сравняват с мебелния еквивалент на раздърпана тениска с джинси, но намачканата пухкава мебел внася особена непринуденост във всяка стая. Рейчъл учи, че няма нищо лошо в гънките, в избелялата материя и изтърканото дърво. Точно тези малки „дефекти“ са това, което превръша къщата в дом. Перфектни стаи има само в списанията, а шаби шик може да е претрупан, леко неорганизиран, на моменти тромав и раздърпан, но също така символ на неподправим английски уют.

 

Домашно приготвен шаби

Шаби Шик, мебели, дизайн

Шаби шик е сравнително лесен за постигане, дори и ако призванието ни не е интериорен дизайнер. Мебелите се намират лесно и позволяват свобода и креативност. Може да съчетаем в разкошна комбинация на пръв поглед несъвместими предмети, като събиращата прах на тавана на село стара пейка, чиято боя се лющи, с високото легло с метална рамка, което може да намерим във всеки по-голям мебелен магазин. Избираме вехта антична минитабуретка от близкия антиквариат и нашата трансформация започва. 

Шаби Шик, мебели, дизайн

Относно десените, платовете и шарките, ще се спрем на пастелни и изключително нежни цветове и материи. Памук и лен в пепел от рози, мръсно бяло, маслинено зелено, лавандулово лилаво и бебешко синьо са перфектните подправки на белия фон. Черешката на тортата са цветята. Рози, лалета, божури си партнират върху възглавници, тапети и порцелан. Флоралните мотиви внасят допълнителната свежест и вечна пролет.

Аксесоаризирай смело и със замах!

 Още по-голяма свобода ще имаме в избирането на аксесоари. Те трябва да са много!!! Чайници, сервизи за кафе, подноси за мъфини, поставки за къпкейкове, кутии, сладки лавици отрупани с розови кухненски кърпи, порцеланови бурканчета за мармалад, кокетни поставки за бижута във формата на манекен в рокля, мини диванче, на което се слагат пръстени, задължителните кафези за птици, в които може да си държим любимите книги, вместо вази за цветя нека сложим месингова кана на лалета. Оставете въображението да ви води и през цялото време си мислете за мечтаната кукленска къща от детството. Къщичка, съчетаваща уют с буржоазия, винтидж елементи в пастелни нюанси, малко ретро шик, малко пин ъп елементи и всичко това миксирано в креативен разкош.

Шаби е точката на пресичане между старата английска традиция, кокетната сантименталност и модерния копнеж на хората да се завърнат към по-простия и романтичен селски живот.

Ако си минал на романтична вълна, прочети малко за безспорно най-известните скутери в света – Vespa.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *