НОЩНА СОФИЯ

Колкото повече време прекарваш, кръстосвайки улиците и заведенията, толкова по-познати стават барманите, диджеите, танцьорките, охраните, таксиджиите, защото това е твоята София

0 коментара Сподели:

Любомир Игнатов за hopefulhix.tumblr.com

Ангел е сред момчетата със завиден стаж по софийските барове и много препоръки. За някои е по-популярен като вокал на OGI 23, сменил е поне 5 имена в социалните мрежи, понякога му казват Александър, но както и да се обърнеш към него, няма да сбъркаш, защото, както спомена, "не съм киселяк по отнoшение на името си". Той ни разказа за своята София.

С размечтана усмивка, разлята по дължината на лицето, сядам да пиша за нощния живот в София. Самият аз му се наслаждавам от десетина години вече. Истински жив организъм и той като самата София „Расте, но не старее“. Едни заведения изчезват, появяват се нови, традиции се забравят и се раждат нови, хората и вкусовете се сменят, но тръгнеш ли да кръстосваш улиците с подходящия парти дух, никога няма да скучаеш. Топлата прегръдка на тъмнината има свойството да променя хората, да ги изкара от мътната рутина и стрес на деня и животът изведнъж омеква след първите питиета и остава такъв до сутринта.

Нощният живот има не едно лице. През величествените зали на НДК до забутаните ъндърграунд клубчета из разни мазета, от ежедневните събития на открито из целия град до домашните партита навсякъде из кварталите, от театрите до баунс клубове, през рок клубовете до залите за класическа музика, от литературни четения до  дискотеките, от Студентски град, който е отделен организъм, живеещ в унисон с големия град, до пейка партита и така до сутринта… Докато слънчевите лъчи не ни поканят да поспим, за да изживеем следващия ден в очакване на нова вълнуваща нощ.

За всеки човек преживяването на един уикенд е нещо различно, но живееш ли в този град, съм сигурен, че имаш поне една невъобразимо луда история от типа „излязохме за по бира, а то какво се получи“ или „в петък излязох на кафе в центъра и се прибрах в понеделник“ , „отидох до магазина и се озовах на фестивал“ – всякакви истории наистина. И колкото повече време прекарваш, кръстосвайки улиците и заведенията, толкова по-познати стават лицата, барманите, диджеите, танцьорките, охраните, таксиджиите, докато в един момент не осъзнаеш, че си една малка неделима частица от този организъм на нощния живот. Една малка горда частица, без която нощният живот едва ли ще се промени, но вярваш, че без теб ще е по-скучен.

Независимо къде ще те отведе, понякога не знаеш и къде ще те изплюе на сутринта. И никога, ама никога не си мисли, че познаваш града и нощта, че всичко е "споко" и наред. Веднъж чух история за един, който се събудил спящ, подпрян на стълб между две трамвайни линии. Пожелавам ти далеч по-приятни събуждания, но винаги трябва да си нащрек и за подобни възможности. Все пак не всички истории имат хепиенд. Но нашата ще има, стига да внимаваме, опасности все пак са налице. Една от най-дразнещите за мен са таксиджиите, винаги оглеждай стикерите на колите и тарифите. Подминавай агресивните пияни компании, внимавай да не се окаже, че сваляш нечия чужда жена или мъж, и гледай да държиш питието си в ръка по големите заведения, от там са излезли не една или две лоши истории. Да не кажеш, че не съм те предупредил, а сега обратно към хубавата страна на нещата.

Нека не забравяме, че София е и културен център, наситен на всякакъв вид събития. Да започнем от кината новите модерни кина предимно разположени из големите молове, предлагат най-новите филми, 3D зали, пуканки и шопинг между филмите. За ценителите на некомерсиалните филми работят салоните Влайкова, Дом на киното, Люмиер и Одеон, а от това лято и One More Кино. На всички е ясно, че българският театър не е за подценяване и из съсредоточените в центъра на София салони и зали може да се намери по нещо за всеки вкус. Чаша вино и разглеждане на някоя от множеството изложби, гастролиращи из града, също е прекрасен начин да стартираш вечерта. Има много, много галерии, към които можеш да се отправиш и да побъбриш на арт тема, за целта просто трябва да си харесаш нещо в някой от безплатно разпространяваните гайдове или да провериш какво, къде, кога в интернет.

И разбира се, музикалната сцена музика, музика, музика и пак музика. Някои хора само за това живеят, други не чак толкова, но в крайна сметка нощният живот без музика си е чиста проба спане. София предлага пребогата палитра от музикални събития всяка вечер, независимо дали е делник, средата на седмицата или уикендът вече клони към края си. За всякакви вкусове, стилове и мащаби пак те съветвам да се обърнеш към познатите гайдове, които така любезно могат да те упътят както към задушевни джаз концертчета и хардкор събития, на които да си махнеш главата, до фестивали, клубове и прочие.

Накратко „Нощният живот в София“ е едно красиво създание от блещукащи светлинки,  весели викове и почерпени хора. В хармония целият град излиза по улиците някъде около петък, всеки търсещ своето късче забавление и към края на уикенда всички накупонясвали се души се прибират да изживеят новата седмица, кроейки нови планове за любимите Петък – Неделя.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *