Рецепта за едно добре полято лято

Принципно може да се пие без значение от сезона, но едно е да се наливаш в полярната нощ под звуците на дет-метъл, съвсем друго е да чилваш с коктейл на плажа и фънки-хаус за фон

0 коментара Сподели:

Лятото през деня изважда най-доброто от всяка напитка, а вечер – най-лошото от всеки човек, защото дава възможност да се олееш без страх къде точно ще заспиш. Това в повечето случаи значи зелена светлина да пиеш, докато видиш тунел от светлина. Пък и защо не – морето, ако си трезвен, е просто една голяма локва, а даже най-голямото парти не е чак толкова голяма работа. Все пак не е лошо да оцелееш, за да разказваш, затова ето няколко практични съвета за лятното пиене, базирани на много прочетени книги по темата, не на собствен опит, разбира се.

НИСЪК СТАРТ
Напълно нормален човешки импулс е да се почувстваш като Джанго без окови и да почнеш партито още в колата след първата бензиностанция с бутилка уиски и бутилка джин във всяка ръка. Ваканционното напиване не е спринт, а маратон и съвсем като на истинските маратони на всеки завой има хора, които те чакат с чашки. Само че за щастие в чашките има алкохол – с повечко лед, но все пак алкохол. Почивните дни трябва да се поемат един по един, като изпитана във времето и безпогрешна система е така нареченият нисък старт. Това значи да започнеш леко, а не да почнеш да пиеш от леглото, а под леко се разбира разните

бири-мири, сайдери-майдери, радлери-мадлери, мерла… с мерла не става.

Така де, хващаш идеята – по-малко пиене, по-дълго парти. Трикът е да хванеш онова магическо темпо, в което не изтрезняваш, но е не се напиваш прекалено – така има шанс да прекараш вечерта на някое по-интересно място от собственото си легло, при това сам и мъртъв. Ако по време на лекото разцъкване усетиш старта на опиянение, действай, сякаш шофираш – завий, намали или даже набий рязко спирачки, вместо да даваш газ право към пропастта. Все пак няма нищо по-лошо от това да седнеш да пиеш една бира в капанчето до плажа и да се събудиш от изгрева на същото място в поза, в която всичко те боли.

КОКТЕЙЛИ
Лято + коктейли = ВНЛ. Понеже всеки си има любим коктейл и той е чисто индивидуален, защото е свързан с пола, цвета на косата, житейския опит и цялостното светоусещане – ето всички яки коктейли от А до Я – опитай ги и намери твоя:
Акапулко, Блъди Мери, Веспер, Гибсън, Дайкири, Ел Президенте, Жълта птица, Зомби, Ирландска роза, Йегербомб, Космополитън/Кайпириня, Лонг Айлънд, Манхатън/Мохито/Маргарита, Нютон, Олд фешън, Понеделник, Роб Рой, Сингапур Слинг, Текила Сънрайз, Уайт Рашън, Флиртини, Хавана Куулер, Цитрон Неон, Чи-чи, Шърли Темпъл, Шчунк, Юнашка закуска, Ягодова нощ.
Само не го прави в една и съща вечер, защото няма да стигнеш по далече от О, при това в комбинацията от „ооох-ооох“.

ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ
Естествено колкото и сладка да е маргаритата на плажа, тя няма никакво място по партитата – най-малкото от практични съображения, защото дори и китайски акробат не може да опази чаша за коктейли пълна в клуб. Затова при настъпване на решаващата част от нощта вариантите са два – уиски с лед и чисто уиски, щедро допълнени със сода против дехидратация и енергийни напитки против задрямвация. В случай че по някаква причина не искаш да пиеш уиски, следващата по сила карта е водката, а след нея – черният ром, задължително с лимон. Правилото при пиенето на уиски е като в покера – ако не се изхвърляш и не участваш във всяко наздраве, може да излезеш победител, ако се мяташ всеки път ол-ин със сигурност ще станеш първи от масата.

ШОТОВЕ
Шотовете са страхотен начин да намериш нови приятели, както и повод за крещене. Те обаче имат така наречения забавен фитил – запалваш го с първата серия и той тихичко си гори, докато изведнъж не избухне половин час по-късно, убивайки всички. Принципно, ако шотовете са неизбежни – по-добре е да заложиш или на сигурен барман или на сигурни напитки: все пак искаш да усетиш застрелване с алкохол, а не просто да се наливаш с някакви цветни чашчици като на детски рожден ден.
Освен фатален ефект върху главата шотовете нанасят тежки последствия върху портфейла на този, който ги поръчва – така че, ако прекалено развеселеният човек в компанията си ти, преброй правилно хората около теб. Както милионерите изведнъж откриват нови и нови братовчеди, така и хората с шотове рязко се сдобиват с приятели.

Иначе при пиенето, както и при любовта никой не мисли за последствията. Както не предполагаш, че любовта може да те остави без пари, къща и приятели, така не се замисляш, че алкохолът може да задраска следващия ти ден почти напълно. Припомни си и тези размисли на Тео Чепилов.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *