ДЕСЕТ ЗАГЛАВИЯ, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА КИНОМАНИЯ

Пореден филмов маратон с поредни (едва) десет предложения от нас

0 коментара Сподели:

Организаторите на Киномания са събрали близо 60 заглавия – игрални и документални, български и чуждестранни филми, които ще можеш да гледаш от 13 до 30 този месец. Програмата е наистина богата и е хубаво да се разровиш и да намериш „твоето нещо“ в нея, защото вкусове всякакви. Ние, от друга страна, се спряхме на следните десет:

МАГИЯ В ПОЛУНОЩ / MAGIC IN THE MOONLIGHT

Няма как да не започнем с новия филм на Уди Алън. Само споменаването на името му е достатъчно за някои киномани, но „това не е всичко, деца“ – може пък и да си фен на Ема Стоун или Колин Фърт, които са в главните роли. Тя – известен медиум, той – човекът, който е решен да я разобличи.  Няма как да не последва интересно развитие, със сигурност ще се гледа.
Трейлър тук

Прожекции:
23 ноември, 20:30, Зала 1
24 ноември, 21:00, Дом на киното
25 ноември, 21:00, кино Одеон
26 ноември, 20:00, Euro Cinema

БЪРДМЕН, ИЛИ НЕОЧАКВАНАТА ДОБРОДЕТЕЛ НА НЕВЕЖЕСТВОТО / BIRDMAN OR THE UNEXPECTED VIRTUE OF IGNORANCE

Тук няма как да не се доверя на Тео, който разказва защо толкова нов филм и прясно впечатление са го накарали въпреки всичко да сложи Birdman в топ пет на all time любимите си филми. С две приказки става въпрос за загубил славата си някогашен велик актьор – Ригън (с „ъ“, за да не е като подправката чак), който се играе от Майкъл Кийтън. По ирония в истинския живот той май ще направи точно обратното с тази си роля. Ще видиш още Ема Стоун (пак), Наоми Уотс и любимия ни Зак Галифианакис. Виж какво още в трейлъра.

Прожекции:
15 ноември, 19:00, Зала 1
16 ноември, 18:15, Дом на киното
18 ноември, 19:30, Euro Cinema
23 ноември, 20:30, кино Одеон

ГОЛГОТА / CALVARY

Най-вероятно един от най-добрите филми на 2014-а. Поне така се „мълви“ из интернет пространството. Иии… според петте награди и четирите номинации от известни фестивали. Историята е за badass свещеник, когото обстоятелствата принуждават да не обръща и другата буза, когато получава заплахи за живота си, заради изповед, която може би не е трябвало да чува. Трейлър.

Прожекции:
16 ноември, 19:30, Euro Cinema
19 ноември , 21:00, кино Одеон
20 ноември, 20:45, Люмиер
25 ноември, 18:30, Дом на киното

ПРИНИЗЯВАНЕТО / THE HUMBLING

От двата филма на Ал Пачино в програмата (другият е Мангелхорн) си  харесах този. Сигурнa съм, че и другият е готин , гледайте и него, но този май изглежда по-забавен (ако това търсите въобще). Есенцията му е като тази на Бърдмен до известна степен, та може и затова да ми е интересно как Пачино ще проиграе тази сходна ситуация. Трейлър.

Прожекции:
16 ноември, 18:00, Зала 1

КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА / BEAUTY AND THE BEAST

Приказката на годината! Добре де, може би след Maleficent с Анджелина. Аз лично съм ентусиазирана да видя Леа Сейду (в която се влюбих, след като гледах в Blue is the warmest color), която ще играе красивата Бел. „Принцът“ ще бъде Венсан Касел… поне, нали, докато не се превърне в звяра. Филмът обещава да бъде ако не с дълбока и прочувствена история, то поне завладяващо красив. Трейлър.

Прожекции:
14 ноември, 19:00, Зала 1
16 ноември, 18:30, Френски институт – зала Славейков

ВЯТЪРЪТ СЕ НАДИГА / THE WIND RISES

Хаяо Миядзаки е едно от най-големите имена в анимацията. Познат с шедьоври в аниме жанра като Princess Mononoke, Spirited Away и Тotoro – The wind rises е силно очакван от всички фенове. И от мен! Историята е вдъхновена от живота на Джиро Хорикоши – създател на легендарния изтребител „Зиро“, и се развива в период от началото на XX в. в Япония, през унищожителното земетресение  през 1923-та, следвайки и последиците от Втората световна война. Трейлър.

Прожекции:
22 ноември, 15:00, Люмиер
26 ноември, 18:30, Филмотечно кино Одеон
27 ноември, 19:00, Културен център G8

ОБЛАЦИТЕ НА СИЛС МАРИЯ / CLOUDS OF SILS MARIA

Трети филм с актьори, които играят персонажи актьори. Все още ми е интересно де, не се оплаквам. Впечатляващата Жулиет Бинош формира безукорен дует с неочакваната Кристен Стюарт, която демонстрира силно актьорско изпълнение, далеч от объркаността на ролята й във вампирската поредица, чието име няма нужда да се назовава дори. Трейлър.

Прожекции:
15 ноември, 18:00, кино Одеон
16 ноември, 19:15, Културен център G8
19 ноември, 18:30, Люмиер
22 ноември, 20:30, Френски институт – зала Славейков

МАМО / MOMMY

Това е филмът, спечелил наградата на журито в Кан и въобще – режисьорът Ксавие Долан не си поплюва много, защото това не е първата му награда от там. Историята е за напълно неуместната луда любов и взаимозависимост между майка и син. Долан режисира сцени с екстравагантна, достигаща почти до делириум емоционална наситеност, създавайки един дълбоко личен филм. Трейлър.

Прожекции:
14 ноември, 20:30, Дом на киното
25 ноември, 20:30, Люмиер

МАЙСТОР ГОТВАЧ / CHEF

Филм с участието на Скарлет Йохансон и Дъстин Хофман, който представя историята на един готвач, който губи ресторанта си и стартира нов проект – бус ресторант, който, освен че спасява бизнеса му – събира и отчужденото му семейство. Критиците го определят като един от най-добрите филми за готвене, който  със сигурност ще те остави с хубав вкус и широка усмивка. Трейлър

Прожекции:
16 ноември, 20:30, Зала 1
18 ноември, 20:30, кино Одеон
20 ноември, 19:15, Културен център G8
26 ноември, 20:45, Дом на киното

ИГРА НА КОДОВЕ / IMITATION GAME

Един филм по книгата на Андрю Ходжис – „Алън Търинг: Енигма“, в която главният герой е брилянтен математик в Кембридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Главната роля се играе от Бенедикт Къмбърбач, а женското присъствие ще бъде от нежната Кийра Найтли, която е точно толкова опасно интелигентна, колкото е и неговият персонаж. Много високо оценен от критици и зрители, това е последният филм, който си избрах за тази бърза десетка. Трейлър.

Прожекции:
22 ноември, 20:30, Зала 1

Нека не забравяме и българското участие във фестивала, което ще включва голямото заглавие за този сезон – „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев, филма на Коста Биков „Гражданинът Кино“,  документалките за Богдана Карадочева и Татяна Лолова и не на последно място „Чуй“ на Диана Иванова.

Цялата информация за всички филми от програмата, билети и всичко за фестивала можеш да намериш на официалния им сайт тук.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *