Let‘s make банята great again

Хаштаг #дабъдебаня

0 коментара Сподели:

Няма толкова далечен архив, но всичко води към това, че София може би е единственият град в света, възникнал заради минералните си извори. Превъртаме лентата назад и виждаме през IV в. пр.Хр. траките, които се заселват наоколо заради термалната вода, след тях римляните правят Сердика тук по същата причина, а легендата гласи, че дъщерята на Константин Велики се излекувала в извиращите лечебни води и в чест на това градът за малко не става столица на Римската империя. В Средновековието тук също е имало бани, по време на Османската империя – хамам, за да достигнем до наши дни, където Централните бани са… музей.


снимка: Гео Калев

Абсолютната липса на логика в конвертирането на емблематичната Централна баня в музей и център за събития накара сдруженията на „Спаси София“ и „Термално-Нормално“ да предприемат инициатива към връщането на сградата към същинското ѝ предназначение. А именно обществена баня, спа и термален център в епицентъра на града, които да имат не само релаксираща, а и съвсем социална функция. Така както Будапеща може да се похвали със своите бани, които са се превърнали в запазената марка на унгарската столица и работят на пълни обороти, а в петък и събота някои от тях – дори в малките часове на нощта.

Истината е, че софийските води са с по-впечатляващ потенциал от тези на Баден-Баден, Хасково, Велинград и Будапеща, взети заедно, и същевременно изтичат в каналите на града. София има всички видове минерални води, а само 20% от тях се използват, и то НЕ пълноценно.

Това е неоценимо национално богатство, неразработено и до днес, и минералните води тук не са познати нито в България, нито в Европа и по света. В представите ни подобен ценен ресурс може и трябва да се използва умно и да се превърне в основа за активен национален и международен лечебен туризъм. Да носи милиони, а може би и милиарди печалба и да е вдъхновение за поне един филм на Уест Андерсън например.


снимка: Гео Калев

#дабъдебаня е хаштагът, с който, облечен в халат, можеш да подкрепиш идеята

Човек решава къде да има зала за събития, природата решава къде да има вода, а Централната баня е построена именно върху източника, така че водата да запази максимално своя хидротермален потенциал, който да не се губи по водопроводите. И така е и с всички останали бани в София: баня „Банишора“, баня „Мадара“, банята на Ситняково, Подуенската баня, банята в Ючбунар, банята в Долни Лозенец, баня Овча купел, Горна баня и банята в Княжево, от които нито една не работи. И ако бяхме комунистически лозунг, в заключение сигурно бихме звучали така: „Баня за всеки. Защото чистота е мерило за културата“, но далеч от това време, в съвсем наши дни се надяваме на гражданска активност, която да успее да разбърка плановете на Общината и да превърне Централната баня в място, на което да сваляме дрехите, напрежението и стреса в извънработно време.


снимка: stara-sofia.com

Припомняме ти 5 български филма, които ще те накарат да се почувстваш патриот

Всичко около вр. Шипка, което си заслужава да се види

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *