10 неща, които може би не знаете за Кийт Флинт от Prodigy

Трибют на една от най-емблематичните икони в музиката на всички времена

0 коментара Сподели:

Кийт Флинт ни напусна по свое собствено желание, напълно неочаквано за всички, на преклонната за пънкар възраст от 49. Самият той не обичаше разните там определения и в един от известните си цитати беше казал, че е

прекалено пънкарлив за рейвър и прекалено рейв за пънка.

Човекът беше легенда – по-голям от стиловете, по-голям от живота. Каквито и суперлативи да изсипем за попкултурно чудовище като него, няма да е достатъчно, така че ще потиснем емоциите си и ще се постараем да се придържаме към фактите.

Ето няколко малко известни неща за него.

Кийт Флинт започнал в The Prodigy като танцьор

Въпреки че е в групата от създаването ѝ през 1990, първата роля на Кийт Флинт е да танцува на сцената, докато Лиъм Хаулет стопява клавишите на синтовете от блъскане. Парчето Firestarter е първото с Кийт Флинт зад микрофона, а текстът определено представя сценичния му образ. Също така е игра на думи: flint значи „кремък“ – буквално това, което пали огъня. Клипът пък изправя на нокти света с дяволския имидж на Кийт, който толкова шокира BBC, че след безброй оплаквания на майки с ревящи дечица те свалят видеото от ефир. Това обаче не спира спортната напитка Lucozade да се опита да свие визията му за рекламна кампания. Много лоша идея. Въпреки че е категоризиран в електрониката като жанр, Кийт Флинт винаги е носел отношението на пънка, онзи истинският от 70-те, и никога не се е притеснявал от сблъсъци и битки – вербални, творчески и чисто физически.

Наричат го Кръстника на рейва

The Prodigy не са просто рейв група, те са лицето на едно от най-силните младежки движения през 90-те: огромна маса от антиестаблишмънт хора, обединени като субкултура по-скоро от идеи, не толкова от сто процента припокриваща се фенщина към определени музикални стилове. В тази връзка стилът на бандата винаги е затруднявал всички, защото просто не се побира в една дума – без значение дали му викат електроника или биг бийт, вътре има толкова много елементи от индъстриъл, джънгъл, рейв, хардкор техно, пънк, фънк и даже рап, че всички формулировки звучат нелепо. Напук на повечето електронни артисти, които нямат по-дълбоко послание от Let’s party!, The Prodigy винаги са носели социален протест в музиката си. Традиция, започната още от Music for the Jilted Generation, сам по себе си среден пръст горе

срещу безумен закон от 1994 във Великобритания, според който изпълняването на повтарящи се ритми се приема за антисоциално поведение и се наказва от властите. Отговорът на Кийт Флинт и компания е кратък и ясен: Fuck’em and their law!

Имал e доста нещастно детство

Кийт Флинт е роден на 17 септември 1969 в нелошия квартал на Лондон Редбридж. За негово съжаление обаче родителите му се преместват в Спрингфийлд, Есекс, и после се развеждат. Освен вечните им разправии вкъщи допълнително изпитание в живота на младия Кийт е дислексията му, която превръща ходенето на училище в ад. Преподавателите му го описват като брилянтен, но недисциплиниран. На 15 го изгонват от училище и той започва да работи – ремонтира покриви, за да изкарва пари за рейв партита всеки уикенд. В края на 80-те в местния рейв клуб The Barn, Брейнтрий,се запознава с прохождащия диджей Лиъм Хаулет и двамата се заприказват за музика. Лиъм му дава свой микстейп, от който на Кийт му хрумва гениалната идея – той заедно с един приятел (Лийрой Торнхил) да танцуват пред пулта, докато Лиъм Хаулет свири. Останалото е история.

Най-голямата му страст след музиката са моторите

Кийт Флинт е запален моторджия. През 2007 той кара почти 2500 км от Острова до Испания, за да участва в местното Гран При.

Пускал се е неведнъж в клубни гонки, като много пъти е карал заедно с Лий Томпсън от Madness. Притежава и собствен отбор Team Traction Control, с който се състезава в британското първенство с три победи в престижното съревнование Isle of Man TT.

Първият му личен мотор бил Yamaha FS1-E, а любимите му през годините са Suzuki GSX1100 EFE, Honda Fireblade и KTM 350EXC. Още по времето на Firestarter започнал да тренира за про лигата, но след сериозна катастрофа се налага да си подреди приоритетите и да се отдаде на бандата фул тайм. Естествено, веднъж запалена, искрата води до пълен пожар години по-късно.

Държи рекорди на Гинес

The Prodigy имат най-дългата поредица от успешни денс хитове в историята с рекордните 12 поредни сингъла, достигнали върховете на британските класации. Победната серия започва през август 1991 с Charly и завършва през ноември 1997 със скандалното Smack My Bitch Up. Бандата също така държи рекорд за най-бързо продаващ се денс албум – The Fat of the Land, който удря половин милион броя за първата си седмица на пазара и става номер 1 в над 20 държави по целия свят. Във Великобритания това е един от най-бързо продаваните албуми на всички времена (към днешна дата 10 пъти платинен), а разграбените от него бройки са по-големи от дисковете, общо продадени от останалите 99 албума в топ 100 класацията.

Друг интересен рекорд на Гинес, който The Prodigy до ден-днешен държат, е „Банда с най-много хитове едновременно в класацията“.

През 1996, след успеха на Firestarter, те преиздават 10 свои предишни парчета, сред които Everybody In The Place, Out Of Space и Poison, като всичките до едно се озовават в топ 100. Резултат, с който даже The Beatles не могат да се похвалят.

Има соло кариера със собствената си група Flint

Освен фронтмен и основен вокалист на The Prodigy Кийт Флинт има и няколко странични проекта. Най-значим е бандата Flint, която включва китариста Джим Дейвис от Pitchshifter. Бандата стартира силно с няколко гига през 2003, а първият им сингъл Asteroids, издаден в лимитирани бройки на розов винил, събира ъндъграунд съпорт. Вторият им сингъл – Aim 4, даже получава видео, режисирано от скандалния Йонас Акерлунд (клиповете на The Prodigy „Smack My Bitch Up“ и на The Cardigans „My Favourite Game“). Планираният дебютен албум Device #1 обаче така и не е издаден, а никой никога не обяснява какво точно се е случило там. Междувременно Кийт Флинт се заиграва с нов проект на име Clever Brains Fryin’, а Дейвис създава Victory Pill. Легендарен е ремиксът на mOBSCENE на Marilyn Manson, за който Кийт Флинт записва нови вокали.

Менсън разказва, че запознанството им довело до много незаконни приключения, концентрирани в една вечер, а двамата станали най-добри приятели след споделена бутилка абсент.

Последният соло проект на Кийт Флинт е през 2012, когато пуска сингъла War с дъбстеп артиста Caspa.

Притежавал пъб в Есекс

Като всеки успял англичанин Кийт Флинт също решава да си купи бар. През 2014 той възстановява автентична старовремска кръчма в Плеши, Есекс. Едната от атракциите на заведението било огромно огнище, в което Кийт Флинт собственоръчно палел огън. Всеки, който пуснел очевидната шега с цитат от Firestarter, бил глобяван една лира, като парите отивали за благотворителност. 

Има знаменити приятели, фенове и врагове

The Prodigy са излизали на една сцена с The Chemical Brothers, Moby, David Bowie, Rage Against The Machine, Sepultura, Dog Eat Dog, Suede и Paul Oakenfold. Сред селебрити феновете им са Джери Зайнфелс, Крис Рок и Боно. Един от най-добрите приятели на Кийт Флинт е Лиъм Галахър от Oasis, иначе е бил гадже с английската водеща Гейл Портър и женен за японската диджейка Маюми Кай.

The Prodigy са толкова големи гъзари, че са отказвали да продуцират огромни артисти. А именно Мадона, Дейвид Бауи и U2.

Също така, когато Beastie Boys им подарили правата за семпъла Оh my God that’s some funky shit!, но после ги помолили да не забиват Smack My Bitch Up на Reading през 1998, защото скандалният текст се биел с будиските убеждения на Адам Яук, коментарът на Кийт Флинт бил кратък: I do what the fuckI want! След което, разбира се, разцепили със смазващо лайв изпълнение на парчето.

Излизал е пред 250 и пред 700 000 души публика

Първият лайв на The Prodigy е през 1990 в легендарния лондонски клуб Labrynth пред публика от 250 души. Един от тях обаче е Maxim, който, макар и реге фен, толкова харесва шоуто, че става част от бандата. Първият им лайф зад граница е в Италия, а първото (от много) спряно шоу е на летище в Шотландия. Причината е, че звукът от самолетите заглушава баса на бандата. Шоуто им пред най-голяма публика е през 2011 в Полша, 750 000 души на фестивала Pol’and’Rock Festival (още познат като „Полския Удсток“). У нас The Prodigy са имали концерти цели четири пъти: 1999 на стадион „Академик“ в София, 2010 и 2012 на фестивала Spirit Of Burgas и 2016 на фестивала Summer Chaos в Бургас.

Кийт Флинт се е раздавал уникално на сцената всеки път.

Последният клип на The Prodigy е сниман в България

Само преди две седмици в столичните квартали „Овча купел“ и „Дружба“ приключиха снимките на последния клип на The Prodigy, сингъл от седмия им албум No Tourists (2018), по зверска ирония на съдбата на име We Live Forever. От българска страна видеото е реализирано от Solent Film, като режисьори са тандемът Херардо дел Хиеро и Томас Пеня. Сюжетът пък, напълно в изтрещялата стилистика на бандата, включва роми вампири и крайни кадри в гетото. Заради неочакваната смърт на Кийт Флинт обаче все още не е ясно кога видеото ще види бял свят.

Пет от най-новите албуми на музикалната сфера, които ще изпълнят деня ти с вдъхновение

Хип-хопът ми е по-добър от… чекай малко

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *