Клас, стани! 5 училища, измислени в книгите

Помниш ли ги?

0 коментара Сподели:

Някак неусетно мина лятната ваканция и дойде онзи особен ден от годината. С противоречиви чувства и букети в ръка много ученици и родители прекрачиха прага на училището. От една страна, виждаш се със стари познати, нови вълнения те заливат. Но, от друга, нека си признаем, домашните не са най-забавната част.

В университета пък те вълнуват съвсем други неща.

За порасналите деца страстите школски са отдавна забравени и дори широките усмивки по улиците не могат да ги върнат.

Но едно място пази тази емоция по-образно от всякога и това са книгите.

Всеки, който иска да започне учебната година с висока доза настроение, може да погледне тези избрани учебни заведения, ситуирани в художествената литература. Клас, стани, клас, мирно!

Училището за магия и вълшебство „Хогуортс”

на откриващата

Няма как да не започнем с едно от най-бленуваните места за всеки читател – а именно замъка със странно име на свиня (от английски warty hog – африканска брадавичеста свиня).  Няма как да си фен на Хари Потър и да не си си се представял да тичаш по подвижните стълби, за да стигнеш подземията на Слидерин, или пък да си побъбриш с Почтибезглавия Ник в някоя от кулите на Грифиндор. Портретите говорят, смъртожадни нападат от време на време, огромни змии се плъзгат по тръбите, а професорите често се сменят, но какво пък… Важното е, че купонът в „Хогуортс” никога не стихва и винаги може да попаднеш там, където не очакваш. Тук най-големият ти кошмар не е да отидеш на училище, а точно обратното – да те изключат.

Невидимият университет

Пак училище за магия. Само че в Света на диска, създаден от Тери Пратчет. Което означава, че напук на всички неговото предназначение е да спира развитието на магията, а не да спомага за качественото ѝ използване. Невидимият университет  се намира в град Анкх-Морпорк. Университетът е съставен от в по-голяма степен побъркани и безсмислени стари магьосници и библиотекар, който е превърнат в орангутан. Мотото на университета е Nunc Id Vides, Nunc Ne Vides, което в превод означава „Сега го виждаш, сега не“. Колко ли яко щеше да е, ако това важеше и за родните училища?

Гимназия „Мистик Фолс”

Тази гимназия, създадена от Л. Дж. Смит в поредицата „Дневниците на вампира”, на пръв поглед не се различава от всяка друга гимназия. Поле на битки, съревнование и флирт. Но учениците съвсем не са средностатистически. Тук има вампири, върколаци и ловци. А оцелелите учащи ХОРА може да се окажат по-малко от пръстите на ръката. Има ли по-голямо приключение от това да учиш тук?

Университетът

Това учебно заведение е толкова древно, че даже няма нужда от име. Патрик Ротфус измисля Университета в „Името на вятъра” и го прави стряскащо реалистичен – главният герой Квоте буквално едва събира пари за всеки семестър.

Прави впечатление, че трябва да си доста богато хлапе или ученик със забележителна дарба, за да се докопаш до списъка с приетите.

Магията, която се изучава в Университета, се различава много от тази в „Хогуортс”, защото тук няма заклинания, пръчки и метли. Да, тя съществува, но е научно базирана, а за сметка на това учебният процес  е една от най-интересните части в „Хрониките на кралеубиеца”.

Лагерът на нечистокръвните

Едва ли има някой читател на поредицата за Пърси Джаксън, който да не би убил (чудовища), за да се добере до това учебно заведение. Та това си е на практика целогодишен летен лагер. Директорът е богът на купоните в крайна сметка! В Лагера на нечистокръвните се обучават полубогове, които откриват и се учат да владеят своите супер сили. Рик Риърдън пише поредицата, за да зарадва сина си, който страда от дислексия и хиперактивност, точно като Пърси. А всеки ученик би могъл да научи много за гръцката митология от приключенията на Пърси Джаксън.

Ето какво друго можеш да прочетеш.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *