Смях през сълзи за простичките истини

„За теб“ - трогателен спектакъл, който трябва да гледаш!

0 коментара Сподели:

Този месец станахме фенове на театър „Азарян“. Особено след като изгледахме спектакъла „ За теб“ с участието на чудесните актьори Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов. Пиесата e написана от драматурга Яна Борисова специално за тях двамата, а режисьорът Петьо Кауков се е заел с поставянето ѝ. Целият екип на представлението са приятели и споделят, че работата по него им е донесла голямо удоволствие. Когато го гледаш, колкото и необяснимо да е, усещаш, че е създадено с много любов.

„За теб“ те въвежда в специфичните болки и  страхове на съвременния човек. Прави го с едно тънко чувство за хумор, което минава през самоиронията на двамата герои. Те са братя, които преоткриват взаимоотношенията си покрай трагичното преживяване на единия. Героят на Мутафчиев получава инсулт и е прикован към инвалиден стол. Това е една препратка към случилото се в реалния живот на актьора.

Много трогателното е, че в тази постановка  виждаш как двама мъже – двама братя, успяват да споделят най-съкровените си страхове  и да си кажат „обичам те“.

Ставайки свидетел на техните разговори, потъваш в душите им и разбираш, че няма нищо немъжко в прегръдките им, в уязвимостта им. Всичко е толкова човешко и лично, че няма как да не те докосне. Даваш си сметка, че в  споделянето на чувствата няма нищо срамно и болката вече е с по-малка тежест. Защото всеки има своите болки и те са част от живеенето.   А хуморът, който съпровожда цялото представление, не позволява то да се превърне в мелодраматично. Обещаваме, че  искрено ще се посмееш. Героите изричат много простички истини така, че прихваш мигновено. Най-много ни хареса, че въпреки че споделят вътрешните си противоречия, те не се оплакват. Успяват да погледнат с насмешка на себе си. Това, смеем да кажем, е богатство на духовния човек. Търсят истините за себе си, така както всеки осъзнат съвременен индивид също се опива да намери. И двамата са влюбени в една и съща жена, но любовта към нея не успява да застане между братската обич. Просто името на спектакъла чудесно описва отношенията между героите.

Сценографията е дело Никола Тороманов. Тя е семпла и това още повече те потапя в света на героите. Просто няма от какво да се разсееш и изцяло съпреживяваш с тях. Освен всичко останало има един тънък момент, в който, освен че се докосваш до двамата братя, сякаш го правиш и с актьорите. Както казахме, Яна Борисова пише пиесата специално за Мутафчиев и Гъмов и в нея преплита реалните им личности. Да създадеш всичко това на сцената е сложна задача. А магията, която се е получила, заслужава всичките си аплодисменти от зрителите, станали на крака в края на представлението. Финалът силно ни развълнува и просълзи, въпреки че здраво се посмяхме през цялото време. Ето ти едно доказателство, че спектакълът е добър. Смях през сълзи, искреност и блестящи актьори.

„ За теб“ ще се играе отново този месец на 30.01 (вторник), от 19:00 часа на сцената на театър „Азарян“. Горещо препоръчваме. Просто балсам за душата. Гледай го и сам ще се убедиш.

Не пропускай да гледаш и шекспировата "Много шум за нищо" в театър "Българска армия".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *