Музиката, на която всички сме правили любов

Честит рожден ден, Шаде.

0 коментара Сподели:

Сигурно няма човек на земята, който не е погалил слуха си с музиката на Шаде. На днешния ден през 1959 г. в Ибадан, Нигерия, певицата за пръв път надава глас.  Доста хора могат да ѝ благодарят, че заедно с нежната ѝ музика са споделяли любовта на телата си с избраниците, които са имали. За 30-годишната си кариера тя създава едва шест студийни албума. С тях  спечели сърцата ни завинаги. Изпитваме една No ordinary love към творчеството ѝ.

Истинското име на изпълнителката е Хелън Фолашаде Аду. Тя произхожда от немузикално семейство. Баща ѝ е нигериец, преподавател по икономика в университет. Майка ѝ – англичанка, медицинска сестра. Когато малката Шаде е на 4 години, те се развеждат. Двамата се обичали, но всички знаем, че това невинаги е достатъчно. След раздялата майката отвежда дъщеря си и по-големия ѝ брат в Англия. Заживяват при баба и дядо в Колчестър, Есекс.

Интересното е, че в детските си мечти Шаде не е виждала себе си в света на музиката.

Две момчета от селото я поканили да  пее в тяхната група. Тя им отвърнала, че не е певица, а просто обича да се забавлява. Но благодарение на тази покана Шаде прави своите малки първи стъпки към призванието си.

По-късно животът я отвежда по съвсем друг път. Завършва колежа по моден дизайн в Лондон. Но още тогава е почитателка на музиката на Даяна Уошингтън, Франк Синатра, Рей Чарлс, Арета Франклин, Били Холидей и Нина Симон. След дипломирането си отваря модно ателие, но вижда, че няма перспектива. Това ѝ прозрение я отвежда в групата „Прайд“ като съпровождаща певица. В най-вървежния джаз клуб в Лондон – „Рони Скот“, талантливата Шаде печели сърцата на посетителите и с харизмата и екзотиката си. Започват да я наричат новата Били Холидей. Тогава тя сама пише текстовете и мелодиите на носталгичните си балади. „Прайд“ обикалят Англия 3 години с турнетата си. Няколко музикални компании искат да сключат договор с Шаде, но не и с останалите членове на групата.

В живота на нашата рожденичка освен музика присъстват и мъже. Съвсем разбираемо. Цялата нежност и стил, които лъхат от нея, лесно привличат вниманието. През 1989 г. Шаде се омъжва за испанския кинорежисьор Карлос Скола Плиего. Този брак обаче не продължава дълго. По-късно тя споделя : „Той просто не можеше да ме дели с останалия свят“.Дългото ѝ отсъствие на турне провокира гнева на испанеца. Карат се и впоследствие решават да се разделят. След седем години Шаде става майка.

Има дъщеря от кратка и бурна връзка с музикант от Ямайка – продуцента Боб Морган.

Връзката им приключва малко след появата на детето. Наследницата на певицата наскоро обаче смени пола си и след редица интервенции изцяло стана мъж. Важното в случая е, че получи подкрепа от майка си в своя избор.

В момента Шаде живее с бившия морски пехотинец Иан Уатс и споделя, че той е любовта на живота ѝ. Двамата се радват на спокойствие в селска къща в провинцията, далече от светската показност. Днес талантливата изпълнителка става на 58. Поклон пред творчеството ѝ! Можем да ѝ благодарим за нежната музика и хармоничния и глас. Шаде има както три мултиплатинени албума, три награди „Грами“ , така и безусловната любов на феновете си.

Така и така сме се заговорили за музика – виж как можеш да си спечелиш двойна покана за парти този петък.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *