7 учудващо кратки коледни книги с голямо сърце

Подгряваме за приближаващите топли празници подобаващо с хубава литература

0 коментара Сподели:

Празничният сезон е вече тук и се чудим с кое да се заемем по-напред. Дали със съставяне на празнично меню, пазаруване на подаръци, готвене на канелени сладки или пък с избиране на бляскав тоалет? Преди всичко обаче е добре да намерим време да постоплим сърцата си с едни уютни коледни истории, които се четат само за няколко часа. Така ще имаме време за всичко.

Независимо дали ще ги прочетете по време на пътя към дома, или ще ги предпочетете за подарък, ето кои са тези малки, сладки коледни книжки, които ни даряват с истинска „мека топлина”:

1.       „Писма от Дядо Коледа” – Дж. Р. Р. Толкин, 190 стр. с илюстрации

Всеки би искал да има за баща Джон Толкин. Преди всичко защото в писмата, които той пише до четирите си деца в периода от 1920 до 1943 година, Толкин обрисува белобрадия старец и неговия верен помощник Полярния мечок като пълни с любов герои. Приключенията им с гоблините, снежните момчета и елфите са описани толкова увлекателно и с такава обич, че няма как да оставят безучастни нито малките, нито порасналите деца. А илюстрациите, които придружават писмата, са истинска наслада за окото. Хумор, обич и приключения – какво повече да искаш за Коледа?

2.       „Коледна песен” – Чарлс  Дикенс, 140 стр./112 стр. (зависи от изданието)

Един себеуважаващ се подбор на коледни книги не би могъл да е достоверен без класиката на Дикенс. "Коледен списък" има безброй екранни и хартиени адаптации. Но дори и да сте запознати с историята, не пречи да си припомните как едно сърдито стиснато старче преживява катарзис и става за пример с щедростта и ведрия си дух.

3.       "Коледен списък” от Ричард Пол Еванс – 220 стр.


Ричард Пол Еванс в много отношения черпи вдъхновение от историята на Дикенс, но тук катарзис преживява един строителен бос. Като вижда некролога си във вестника и разбира колко хора се радват на неговата (мнима) смърт, Джеймс Киър изготвя списък за всеки, когото е наранил. Дали съсипаните животи могат да бъдат поправени и дали всеки от нас няма нужда от такъв „Коледен списък”, прочетете в тази лека коледна история. Много подходяща за дамите.

4.       „Разкази за Рождество” – Чехов, Гогол, Достоевски – 128 стр.


Трима от титаните на руската класическа литература са обединени в този малък сборник коледни разкази. Най-голяма част заема „Нощ срещу Рождество” на Гогол – една история, пълна с митология, хумор, обрати и щастлив край с поука. Прекрасна приказка, която обрисува типичния руснак с голяма доза насмешка – както само Гогол умее. След него Достоевски ни „хваща за гърлото” с много драма и тъга, а Чехов ни представя за какво мечтаят децата по Коледа.

5.       „Любими коледни истории” от Джани Родари – 128 стр.


Сладкодумният Джани Родари може да ни забавлява по най-добрия начин в най-приказното време на годината. Приказките му винаги са пълни с много живи герои, вълшебства и топлина.

6.       „Подарък от Боб” – Джеймс Боуен – 128 стр.


Котаракът Боб спасява уличния музикант Джеймс от безизходицата, наркотиците и погубения живот. Тези истински истории описват тъжни и умилителни, но и много сърдечни коледни моменти, които само едно животно може да даде на стопанина си.

„Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът” – К. С. Луис – 146 стр.

Зима без Нарния няма да има същото очарование, затова препоръчвам горещо да се стоплите в Дрешника с огромно палто и да се пренесете в свят на рицари и вещици, благородство и говорещи животни. Все пак, Коледа е едно голямо вълшебство. Виж още за тази и други книги тук!

Чакаш ли Коледа с нетърпение?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *