Игри за начетени

Завишена активност на интерактивното

0 коментара Сподели:

Книгите, както обичам да казвам, са позволените любовници на обвързаните хора. Понякога просто предпочиташ да останеш сам в леглото с книга и да се откъснеш от цялата реалност. Беше ми странно, когато открих, че съществува толкова силно пристрастяване към това да четеш книги, което води до негативни последици в личния живот на човек. Оставям деструктивните пристрастявания на геймърите (не, хич не е насочено към теб, любими, който закъсня 2 часа за среща, за да играеш), въпреки че се насочвам към специфичния жанр на книгите игри. Добре че, докато трябваше да те чакам, открих такава и просто спрях да те чакам, защото започнах да я играя и сега ти ще ме чакаш още малко, докато разкажа за това…

Не бях пробвала от дете. След това ми бяха подарили няколко, но все не намирах време за тях. Дойде обаче и време за тях. Малко късно, имайки предвид това, че когато днес кажа на някого, че играя подобни игри, в повечето случаи той ме поглежда от глава до пети (няколко пъти) и си казва директно, че ме е треснала  хипстърията, докато продължава да се радва на холивудизирани филми, чийто край знае пет минути след началото. 

Интерактивният формат на тези книги нашумява в България през 90-те и явно завинаги ще остане в сърцата на децата на революцията, родени долу-горе през същия времеви диапазон. Подобен тип книги много напомнят на настолните и компютърните игри. В тях главният герой си ти, което е доста положително за по-доминиращи и любопитни особи. Литературното произведение е структурирано така, че читателят взима решения, които оказват съществено значение върху развитието на фабулата. Обикновено четивото е разделено на кратки епизоди и в края на всеки от тях механизмът се проявява, защото нямаш готова линейна история, която да следваш, а спрямо изборите, които правиш, се оказваш във филма (разбирай епизода), който ти се падне.

Друг елемент от игровия свят, в който попадаш на съчетание между вълшебството да четеш интересна история и да вземаш генерално участие в нея, е, че странично често записваш данни, които да проследяваш. Започваш да си водиш дневник, за да спечелиш правилата, които сам изграждаш.

Подобен тип книги много помагат за ориентиране по карта, правилна предварителна преценка на персонажи, логическо мислене, което е нужно при решаване на загадки. Нотка приключенски аромат се разнася и от хазартните типове части, където събираш предмети или пробваш късмета си със зарове.

Тематиката е изключително разнообразна и не се съсредоточава само върху хорър и фентъзи, които например аз предпочитам, а има и спортни, трилъри или криминални.

Целият свят възражда интереса си към подобни книжни шедьоври, защото те са подходящи както за големи, така и за по-малките любители на умствени приключения. Всъщност подобен тип игрови модели доста помагат за удоволствието от това да четеш и да се забавляваш, буквално да възродиш интереса към първоначалния образ на книгите, който често малките бъркат с учебници, ставащи само за зубрене, а не за удоволствие.

Хубавото е, че тук не сме останали назад, както по-често се случва, защото е открит специализиран център, създаден само за книги игри. В безистенът на „Славейков“ 7 е разположен дом на книги игри, създаден, за да те приюти. Зареден с много прекрасни издания, подходящи за всеки индивид, решил да се пробва в нещо по-задълбочено, а не блудкаво и типично.

Това кътче е направено не само за да закупиш нещо, преди да се увериш наистина, че е за теб. Напротив. Имаш възможност да разгледаш наистина вдъхновяващи изложби на илюстрации от различните жанрове и да присъстваш на разнообразни събития, свързани с подобна тематика. Да, ако си падаш по комикси, не пропускай! Всеки дом, изграден с любов и желание, заслужава нови гости, които да оценят атмосферата и поне за миг да се откъснат от еднообразната ултрамодерна атмосфера на градското, иновациите и все по-плоското поднасяне на лесносмилаема информация в електронните формати, на които ежедневно попадаш. Никой не е длъжен да се радва на подобни развлечения, подходящи за слънчевите или дъждовните дни, но никога не е излишно да разказваш за преродените хобита, които откриваш, че отново са подходящи за зрялата ти версия. В случай че ти е писнало да четеш, без да размишляваш, което много прилича на това да ядеш, без да смилаш.

Виж какво друго да правиш със свободното си време, докато е още лято.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *