8 любими неща от 2018: Лили Гелева

Говорим си с любимите ни градски агенти, за да обобщим последните им 365 дни в музика, филми, книги и разни други

0 коментара Сподели:

Яна Лозева

Има неща, които в края на годината някак придават блясък и завършеност на всичко, което ни се е случило. Това са онези есенции от злободневния живот, които обаче са толкова докосващи, че ги мислиш, спомняш, препоръчваш и помниш поне още 12 месеца, ако не и до края на живота си. В този ред на мисли решихме да обобщим последните 365 дни на няколко личности, които според нас са белязали изминалата година. Помолихме ги да говорят за любимите им най-обикновени неща. Все такива, които имат лексиконна популярност, но са някак винаги интересни за питане, а и за знаене…

Сигурно и ти си тананикаш „Писмо в бутилка“ през последните дни. Социално насочен проект, подкрепен от адекватни брандове и готини хора за един вече прекалено болезнен проблем, а именно прекомерната употреба на пластмаса. Лили е на фокус с магичния си глас, но вероятно я познаваш и от театралната сцена, където е влизала в десетки образи. Личните ни фаворити с нея са „Старицата от Калкута" в Театър 199 и  „На тятър съм!“ в „Сфумато“, който е поднесен с приятна доза сарказъм и те кара да се замислиш за болестта на нашето време – липсата на култура и зависимостта от смартфоните. Тя е и любимата ни муцуна от формата „Актьори срещу поети“.


Виж какво още се крие зад  зелените очи и големия ѝ талант:

1. Песен

Най-трудно ми е с музиката. Годината започна с Nick Cave and the bad seeds, Bowie, Alt J… Мина през много. Последните неща, които ми бяха на рипийт, са… Jorja Smith – Teenage fantasy, Half allive – Still feel, Jungle, Blood orange…

2 – Филм/сериал

Kidding с Джим Кери. Красив, тъжно-смешен и доста краен. Изключителен актьор. Изключителна личност с много силна индивидуалност, подход към работата и начин на мислене.

За филми съм много щастлива, че беше силна година за Хоакин Финикс, другия ми най-любим. Излязоха няколко филма с него. Както бях чела някъде, Уди Алън беше казал за него нещо от рода на "можеш да го накараш просто да ти подаде чаша кафе и пак ще ти е интересен". 

И една камара документални филми. Обожавам.

3. Книга

Казандзакис "Братоубийците". Четох я през лятото. Не бих я нарекла "плажно четиво", да не се обърка някой.

4. Човек

Не мога да отбележа един човек. Целият екип на "Писмо в бутилка" е повече от събитие и доказателство, че хората заедно са способни на красиви неща. Близките ми хора, приятелите ми. Преподавателите ми. Авторитетите в живота ми. Знаете ли, изчезването на Боян Петров, въпреки че не го познавам лично, също промени живота ми. Много ме разтърси и ме накара да се замисля над това, как човек трябва да си има върхове, в които да вярва и преследва…

5. Събитие

Имаше прекрасни събития в работата ми. Успях паралелно да завърша семестриално и магистратурата си в Софийския университет.

6. Пътуване

Доста попътувах, но едно пътешествие из Берлин в началото на годината ми е много на сърце. В тунелите на подземните градове под Кападокия пък си дадох сметка за безграничната жажда на човека да е жив и да го има… И в този момент си ударих главата в една скала и излязох от тях с огромна цицина.

7. Придобивка

Тази година ми е важна с обратното. Доста преосмислих вещите и нуждата от такива в живота си. Увлякох се по идеята за минимализма и пространството, което се отваря в живота ти за по-важни неща, когато ревизираш мисли от рода на "какво да облека" или "какво да си купя, за да съм по-щастлив". 

8. Място

Във въздуха. Тази година скочих с парашут. Тялото ти да лети надолу в свободно падане, без да виждаш земя, а само облаци, е най-откаченото нещо, което умишлено съм си причинявала. Мисля, че цялата година беше такава. Доста смела, динамична, без много почва под краката, с доста промени и преподреди на вътрешния ми свят. Хубава година. И това е само началото. Пожелавам на всички ни да си осмислим добре 2018, за да можем да си дадем шанс през 2019 да сме още по-добра версия на себе си. Благодаря за тази възможност на Go Guide. Весели празници, здраве, любов… и нека зaложим на настоящето – каквато и да е била годината, каквото и да си пожелаем за следващата… единствено в "сега"-то можем да действаме.

Виж кой е нашият учител вдъхновител.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *