Щастлива Коледна елха

Инструкции за употреба

0 коментара Сподели:

През последните години се опитваме да живеем в синхрон с природата и последното, което искаме, е да убием дръвче, за да спазим традицията на Коледа. Има вариант обаче, в който всички да са удовлетворени, и това е вземането на елха в саксия, която и след величавия декември ще продължи да живее. Така вкъщи мирише на истинска гора по време на празниците, а след тях – допринасяме за околната среда, като я засадим. Ако ти звучи като добра идея, има някои неща, които трябва да знаеш…

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

1. Нека дървото да прекара колкото може по-дълго навън. Преди да го прибереш, намери начин да смениш температурата му плавно, за да не преживее шок.

2. Не дръж дървото близо до парно или на пътя на климатика – игличките му ще започнат да падат до 2 дена и след това процесът е необратим.

3. Поливай го всекидневно, когато е вътре, и го пулверизирай с вода! Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива или ги слага в хибернация. Корените също не трябва да изсъхват.

Има над 200 лицензирани разсадника у нас. Важно е, когато си купуваш коледно дръвче в саксия, то да е с доказан произход и да не е резултат от бракониерство. Всеки търговец трябва да има документ, с който да може да го докаже. При покупка задължително се увери, че кашпата, в която е растението, има дупки на дъното си и че през тях се подават корени. Заложи на дръвче, което вирее в България. Шансът на такова да оцелее, след като го засадиш, е по-голям. Такива са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор и др. В големите вериги има дръвчета внос от Холандия, Австрия и някои скандинавски държави, но те не са адаптирани към местните условия. Aлтернатива е да избереш дърво, което може целогодишно да си гледаш в саксия. Подходяща е например стайната ела, т.нар. араукария.

След като избереш празничното си дърво, е важно да се отнесеш към него с правилната грижа, а в края на февруари или началото на март да го засадиш на избрано място. В никакъв случай не засаждай дървото в планината или в защитена територия, преди да си проучил растителния вид там, защото това може да е пагубно. Всяка година има организирано засаждане на коледни дръвчета в сак- сия в природен парк „Витоша“ и можеш да следиш за събитието във фейсбук страницата „Новата гора на София“.

Можеш да вземеш дръвче под наем  , след което да го върнеш отново сред природата.

Рециклирай стари дрънкулки, хартии, мъниста и направи украса. Нека и тя да е с мисъл към природата. 

 

Разбери веднъж завинаги каква е истината за Седемте джуджета на дядо Коледа.

Позволявай си по-често да спираш, за да наблюдаваш света около себе си.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *