Да яхнеш вълните от Дуранкулак до Резово

Говорим си с Йоан Колев

0 коментара Сподели:

С Йоан се запознахме покрай WIND2WIN Challenge – първото морско предизвикателство по уиндсърф у нас, което ще се случи през септември. Той и неговата половинка Илияна са решили да яхнат вълните от Дуранкулак до Резово с благородна кауза, а на нас ни се стори супер интересно това, че се борят с пластмасата във водата по този начин. Говорим си по темата и за това, как и ние да успеем това лято да се изправим на дъската…

Kаква е разликата между уиндсърф, кайтсърф и обикновен хавайски сърф?

Основната разлика между трите е начинът на извличане на удоволствието от водната среда. При уиндсърфа задвижването става благодарение на вятъра, като се използва ветрило, прикрепено към подобрена за целта сърф дъска. Кайтсърфът е комбинация между уейкборд, парапланеризъм и уиндсърф. При него удоволствието е основно от свободата, с която разполага райдърът. При хавайския сърф не се използва вятър, той по-скоро пречи. За него са необходими само достатъчно големи вълни, за да може дъската да се плъзга продължително време надолу по вълната. И трите дисциплини носят своя чар и могат съвсем успешно да се допълват в разнообразните природни условия.

Ти с кое от изброените яхваш вълните?

Уиндсърфингът е спортът, който най-много харесвам и практикувам пред всички останали. Но ако става въпрос конкретно за вълни, най обичам да ги яхвам с SUP (Stand Up Paddle).

Каква екипировка трябва да си набавим, за да започнем, ако сме начинаещи?

В началото не е необходимо скъпо оборудване. Необходими са голяма дъска и малко ветрило, за да можеш добре да усвоиш техниката на управление. Трябва да се има предвид, че този материал бързо се надраства и впоследствие на човек му е необходима все по-малка дъска и по-голямо ветрило.

Можем ли сами да се справим, или ни трябва помощ от приятел? Сърф училищата добър вариант ли са?

Всеки може да намери много подробна и вярна информация, за да се научи и сам.

За съжаление обаче в процеса на самообучение човек не вижда грешките си и не може да ги поправи толкова бързо. За целта е препоръчително да има приятел, който може да кара, или учител/треньор, за да го напътства и да ускори процеса на научаване. Именно тук идва ролята на сърф училищата, където всеки може да направи първите си стъпки, да намери оборудване за начинаещи и опитни хора, които да могат да му предадат своя опит. В нашето сърф училище („Акаша“ – бел. ред.) предлагаме уроци както за начинаещи, така и за напреднали. За да сме максимално ефективни, сме избрали индивидуалния подход на обучение като начин на преподаване.

Къде можем да ви намерим?

Базата ни се намира на Северен плаж, Приморско.

Освен да се опитвате да изправите на дъските хора като нас, какво още ви предстои това лято?

Заедно с моята приятелка Илияна през септември ще се впуснем в едно предизвикателство – WIND2WIN.

Ще прекосим цялото българско Черноморие с уиндсърф. С други думи, ще преминем по вода разстоянието от с. Дуранкулак до с. Резово.

По предварителни изчисления разстоянието от 300 км (по крива линия) може да бъде изминато за около 9 часа чисто каране при средна скорост 35 км/ч, но, разбира се, това би било осъществимо в едни идеални условия, а на нас може би ще ни отнеме около 12 и 16 часа.

Някой друг преминавал ли е по трасето досега?

Доколкото сме запознати, никой друг не е преминавал по това трасе.

Какъв се надявате да е отзвукът? Каква е идеалната цел на това, което правите?

Това е нашият начин да се опитаме да популяризираме спорта, както и да разгласим повече за проблема със замърсяването на водите с пластмаса, който е така наболял напоследък.

Красотата има различни измерения, едно от тях ще откриеш тук.

Тагове:
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *