НАД НЕЩАТА

Никакво напрежение в нашето обкръжение

0 коментара Сподели:

Изкуството да си ларж е изключително древно и трудно за постигане. Малкото хора, познати на човешката историята, овладели го до съвършенство, са будистките монаси и няколко пловдивски айляци, които познавам. И като човек, тръгнал към неравния и трънлив път към върха,наречен „Над нещата“, споделям опорните точки на тази житейска философия с цел привличане на нови последователи.

СПОКОЙСТВИЕ МУ Е МАЙКАТА
Един от големите стълбове на ларжкото съществуване е спокойствието. Трябва да се стремиш да си толкова непоклатим, че нервите ти да са в постоянно състояние на разтопен кашкавал, а не като опънати струни.

Това може да се постигне чрез практикуване на йога, медитация, транс или перманентен алкохолен промил в кръвта.

Взимай пример (и поискай съвет, ако се наложи) от канското спокойствие на лелката зад гишето в КАТ/общината/пощата/или която и да е друга държавна институция. Нея нищо не може да я бутне и да я извади от равновесие – нито 10-метрова опашка, нито твоето мрънкане, нито някой сочен скандал. Ето това е истински образец за върховенството на ума (или липсата на такъв) над всичко друго.

ОБИЧАЙ СЕ!
Това е може би най-основополагащият принцип в ларжанството. Научавайки се да обичаш себе си, ще успееш да ограничиш до минимум всички онези дейности, които биха могли да те натоварят излишно. Откажи на колегата да напишеш неговия отчет (да е мислил, преди да излезе в двучасова обедна почивка), отклони учтиво поканата на леля ти да й гостуваш за уикенда (като за компенсация може да изпратиш букет цветя), прекъсни словоизлияния в стил турски сериал на някоя приятелка и т.н.

Като цяло избягвай хора и ситуации, които биха те докарали до самоомраза и постоянното ехтене на въпроса „Как може да съм толкова тъп?“ в съзнанието ти.

СЛОЖИ Х НА НЕГАТИВНИТЕ ЕМОЦИИ
Човек, колкото и да е позитивен, може лесно да се превърне в удавник на някоя вълна от негативни емоции.Чувствата със знак минус са абсолютно противопоказни за ларжа ти. Стреми се да не им позволяваш да обхванат съзнанието и душата ти, като ги унищожиш в зародишен етап. При възникнала ситуация, носеща след себе си тъга, запитай се „Това ще има ли значение след 1 година?“. Най-често отговорът е не.

Хората са склонни да превръщат дадени ситуации в много по-значими, отколкото те всъщност са, защото са приклещени от момента.

Оценявайки обаче ситуацията от позицията на времето, можеш да осъзнаеш реалната му същност и да си спестиш излишни страдания.

АПАТИЯ КЪМ ГЛУПОСТТА
Глупавите хора имат свойството да носят разруха с присъствието си, затова не се учудвай, че общуването с такъв индивид ще унищожи няколко хиляди от мозъчните ти клетки. Както имаше една приказка, „Никога не спори с глупак, защото ще те свали на своето ниво и ще те победи с опит“. Изключително трудно е да се извисиш над тъпотата, защото тя е мощна сила, но не е мисията невъзможна. Можеш да се опиташ да влееш малко разум при сблъсък с някой тъпочовек, въпреки че това е равносилно на вълшебство. Ако вливането не проработи, се въоръжи с най-благата си усмивка и игнорирай източника на глупост.

Усвоявайки гореописаните методи, ще успееш да се настроиш на ларж вълна. Така ще усетиш радостта от това да не се ядосваш за дреболии, като не вземаш ежедневните сблъсъци и неволи толкова на сериозно. Животът е прекалено кратък и хубав, за да обръщаш внимание на моментите, изпълнени с негативно напрежение от всякакъв характер. По-добре ги остави да преминават покрай теб, без да докосват душевния ти мир.

А ти се радвай на лъчите на слънцето, на вкуса на топящия се шоколад, на прекрасния ден и на милионите неврони, които успя да спасиш от бавна и мъчителна смърт.

И СЕ ЗАМИСЛИ – ЗА КАКВО СИ БЛАГОДАРЕН ДНЕС?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *