GO АГЕНТ В КУРШЕВЕЛ: ИВЕЛИН ВЪЛЧЕВ

Иво ни разказва за голямото яко в един от най-престижните зимни курорти във Френските Алпи

0 коментара Сподели:

Запознай  се с Ивелин, новия ни Go агент. По широката усмивка, свежите снимки и вродения му инстинкт за откриване на готини кътчета веднага разбираме, че е наше момче. С негово съдействие този път ще те пратим не просто във Франция, а в един от най-престижните зимни курорти в света – Куршевел. Това местенце се намира във Френските Алпи и разполага с мрежа от над 600 км обработени ски писти. Е, не можем да ти купим билет и да ти стегнем куфарите, но пък сме сигурни, че добавяме +1 в To Do листа ти, особено ако си фен на зимните спортове, красивите гледки и хубавата храна. Французи, брат…

От колко време се подвизаваш във Франция и Куршевел?
Във Франция живея от 4 години, а последните 5 месеца прекарах в Куршевел.

С какво се занимаваш?
Завърших приложна лингвистика в Прованс, Южна Франция. Сега съм се насочил към сферата на туризма. Изкарах няколко стажа, а най-скорошният ми експириънс е работата ми в Куршевел. Там бях барман, но имах възможността да наблюдавам как работи всеки един организъм в хотела, така че имам ясна представа как се случват нещата.

Какво ти се иска да знаеше, преди да попаднеш там?
Честно казано, преди да попадна там, не знаех абсолютно нищо. Знаех от колеги, че ще прекарам един супер сезон. Може би ми се искаше да знам, че наистина е най-луксозната станция и… режат ръце. Клиентелата е по-възрастна, докато в съседната станция имаше повече млади и работещи хора, туристи. Може би бих пробвал там… въпреки че не съжалявам за нищо.  Друго, което ме изненада, е, че наистина си изолиран. Блокиран  си горе в планината и 5 месеца почти нямаш досег до други места и хора, които не са туристи или колеги. Особено когато години наред си живял в супер оживен град, в един момент рутината ти идва в повече.

Опиши ни типичния местен?
Много местни там няма. Местни са тези, които работят сезон след сезон. Максимум на 30 години, много живи, енергични  хора, които обичат да пътуват и постоянно са в движение. Отворени  са към нови запознанства, което е неизбежно, защото, ако не си достатъчно общителен, няма как да издържиш на такова място. През 5 месеца се запознаваш с нови лица и трябва да изкараш следващите 5 месеца с тях. Дотук добре, ама… големи са мрънкала! Това е типично за всички французи, някакъв техен си маниер е постоянно да се оплакват от нещо. Това обаче не значи, че са мързеливи, пък и мястото не позволява да си мързелив. Повечето, които правят зимни сезони, отиват там и за да карат, съответно ни събираше страстта към ските и сноуборда.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Куршевел?
Колегата ми зад бара! Родом от Бразилия, от 10-ина години е във Франция. Флоран, викат му Фло или Бразилката. Беше с коса, вдигната нагоре, колкото главата му, супер интересен и отворен човек. Учеше ме да жонглирам с бутилки, заедно почнахме да караме сноуборд. Споделяхме стая, бара и пистите. Постоянно имаше какво да разкаже, а в работата си беше виртуоз. От него научих как да работя в супер екстремни условия. С други думи, как да стана робот в това, което правя, но супер добър робот. Бил е барман в най-гъзарския бар в Монако и за него работата в нашата станция беше като детска игра.

Най-нелепата свалка?
Не ме питай такива неща… ха-ха-ха.

Препоръчай ни места за парти?
Най-популярният клуб е Les CAVES, в която гостуват диджеи от цял свят. Правят още руски вечери, тематични, хип-хоп, ретро, комерсиални партита. Има от всичко. Често ходехме в  Bowling 3000, където можеш да прекараш доста приятно, без да теглиш кредит. La mangeoire  е ресторант, бар и клуб едновременно, но там обстановката е по-тежка. Има и много тузарски lounge барове из петзвездните хотели – Kilimanjaro, K2, Cheval Blanc, където можеш да пръснеш крупна сума, но и да се накефиш на музика и красиви жени.

Препоръчай ни места за хапване?
Както навсякъде из Франция, и там е пълно с ресторанти. Този курорт се намира в район, известен с планинските сирена или такива, които няма да срещнеш в Южна Франция. Навсякъде те черпят с типичния алкохол Женепи. Прилича на ракия, но е много, много сладка. Сервират ти я като диджестив. За място препоръчвам Zing des neiges. Там за първи път ядох Raclette – вид сирене, което се загрява от двете страни и тече в една чинийка. Към него има варени необелени картофи. Разрязваш си картофа и докато сиренето е топло, го заливаш, а отстрани има плато с различни сухи мезета и салата. L’arbée е ресторантът, където опитах най-якото фондю – това представлява сирене в тенджера, което се загрява постоянно. Към него има хляб, накъсан на тънки парчета, и една дълга вилица, с която загребваш. Това са типичните за района планински специалитети и звучат подобно, но сиренето в двете е доста по-различно. Ако държите на месо, отидете в L’oeil de boeuf. Супер яко телешко, големи пържоли и готина планинска атмосфера.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?
Най-доброто място за chill са пистите. Дори и да не караш, има специални ски за разходка, с които се качваш нагоре и просто откриваш места, където си заслужава да прекараш целия следобед. Пикник, слънце и красота. Във всеки момент, в който не бях на работа, бях на пистите.

Такива гледки никъде не бях виждал, бялото няма край. Там е мястото, където да си напълниш очите… и душата.

На различна височина има различни барове с тераси, шезлонги и яка музика, където можеш да хапнеш и да пийнеш. Един от тях е на 2700 м – La Saulire. Стоиш си под алпийското слънце и си пиеш биричка – безценно.

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”? 
Забележителности… самият курорт си е забележителност! Качваш се високо и гледаш планини с бели върхове до безкрай. От там се виждаше и Монблан. А в Южна Франция, където живея по принцип, най-впечатляващото според мен са каланките. Това е място с малки заливчета с тюркоазено синя вода. Обикаляш ги, катерейки се по скалите, и откриваш ненормални гледки.

Има ли фестивална култура, харесал ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
През февруари има две седмици, в които цяла Франция почива и се организират страшно много ивенти. Партита  се правят на по-голяма надморска височина от обикновено, а фойерверки гърмят почти всяка вечер. Извън този период ежеседмично има разни пърформънси на пистите. Свирят различни групи, пускат диджеи, резиденти в местните клубове. Интересно зрелище е спускането на големи групи надолу по пистите с факли.

Най-странното място, на което си бил на парти/прекарвал нощта?
Веднъж бяхме намерили една надуваема шейна, която явно беше изпаднала от моторната шейна на някого. Прибрахме си я и след едно от партитата на пистата се спускахме с нея в тъмното по двама, по трима… Това беше още в началото, когато не се познавахме добре, и беше доста странно, но пък много силно!

Какво ти липсва от България?
Моите хора. След толкова години няма много неща, които да ми липсват.  Навсякъде по света вече има български магазини, с всичко можеш да се сдобиеш и там. Почти постоянно срещам българи, така че самата атмосфера не е нещо, което не можеш да пресъздадеш. Само семейството и приятелите няма как да заместиш. Напоследък забелязвам, че е почти невъзможно да се създадат близки приятелства с  хора в чужбина. Дали с възрастта става по-трудно, или е, защото не се задържам дълго на едно място, но близостта, която имам с приятелите ми в България, не мога да я открия в общуването си с хората навън.

С какво не можеш да свикнеш?
Аз съм доста адаптивен и няма много неща, с които не мога да свикна. Може би само с изолацията в Куршевел, но като цяло опитът беше кратък и нямаше нужда да свиквам с това.

С какво се свиква лесно?
Със слънцето, с хубавата храна, с красивите гледки. А в планината, ако обичаш този спорт, там ще си влюбен във всичко. Имаше моменти, в които ми спираше дъхът и просто се усмихвах. Помня един ден, в който намерих места, без нито една следа, където имах чувството, че карам по някакъв облак. Усмивката ми не изчезваше… така разбирам аз щастието.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Куршевел?
Специално на това място да можеш да летиш и да правиш снимки с очи биха били най-добрите суперсили. Повечето пъти караш сам, а все ти се иска да споделиш с някого. Това е спорт, който е още по-уникален, когато е споделен.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Празниците не са добро време за посещение, тъй като има прекалено много хора. Януари е супер, снегът е много добър тогава. През март също имате шанс да хванете снега, а е и супер слънчево.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Facebook и приятели.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш със себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Слушалки, GoPro камерата и патронче с Женепи за пистите, преди някое голямо спускане за кураж, ха-ха-ха.

Ще се задържиш ли във Франция и Куршевел?
Във Франция със сигурност, поне докато уча. В Куршевел сезонът за мен приключи, но съм сигурен, че един ден пак ще се върна там.

Ние пък владеем суперсилата да те изпратим в другия край на света за секунди. И понеже си имаме агенти на едни от най-яките точки по земното кълбо, можеш да си избереш си между Бали, Ухан, Милано, Амстердам и др.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *