5 албума, които да чуеш тази седмица

Приготвили сме ти пет наскоро издадени албума, които може да ти е интересно да чуеш

0 коментара Сподели:

"Ако въпреки всичко някога умра, не дай Боже, нека това бъде моята епитафия: "Единственото  доказателство за съществуването на Бог беше музиката", е написал приживе нашият любим писател Кърт Вонегът. За съжаление въпреки всичко Вонегът умря и за още по-голямо съжаление тази епитафия не стои на надгробния му камък. Все пак музиката, музиката – тя да е жива! 

Jorja Smith / Lost & Found

Още с първия си сингъл Blue Lights, излязъл през 2016 г., момичето с ангелски глас впечатлява мнозина. Едва навършила пълнолетие тогава и 20-годишна днес, обещаващата британска певица, поне по нейни собствени признания, описва живота си след 16 в 12 заглавия – кое от кое по-красиви. В излезлия наскоро Lost & Found има за всекиго по нещо: безупречна техника, нежно r’n’b, джази моменти и опиващ глас. Впечатлени сме.

Angèle / La Thune

Новото видео на френската звезда харесваме заради амбициозната автокритика и своеобразна аларма за твърде тясната връзка, която всеки от нас, било то и несъзнателно, поддържа със социалните мрежи. В парчето с привкус на слънчево реге се

разискват всъщност дълбоки и важни въпроси, свързани с морбидната ни привързаност към екраните на смартфони и таблети и самотата, която често е истинската последица от това.

Няма лицемерие от страна на Angèle, защото сама признава, че е част от процеса: „Последният куплет казва точно това – песента е автокритика и е доста преувеличена. Опитвам да се държа на определена дистанция от социалните мрежи, но те все пак са част от мен и нещата, с които се занимавам. Затова реших да  направя подобно парче.“ Малко превенция наистина не е излишна.

Албумът на Angèle излиза чак през октомври, а дотогава имаме време да поумуваме върху тези въпроси.

Ménage à Trois / Don’t Forget It

Манчестърската бой банда е всичко, което традиционната бой банда не е. Не танцуват по определена хореография, нe запленяват сърцата на момичетата и не правят поп. Запознанството им стартирало в караоке гей бар преди два албума, излезли под френския лейбъл Cracki Records, а сега е дошло времето и на трети. Don’t Forget It представя пет парчета в характерния за момчетата стил: амалгама от лаундж-фънк, 90-арско r’n’b, яхт рок и силна меланхолия.

Lykke Li / So Sad So Sexy

Lykke Li се завръща, здраво прегърнала поп звученето. В So Sad So Sexy сме свидетели трудна за декриптация музика, повече в спектъра на мелодрамата, отколкото в лоното на меланхолията, казват критиците на албума. Погледнато откъм емоционалната страна на нещата, албумът се лута между разочарованието от романтичните връзки, тревожността, отчаянието и надеждата, а погледнато откъм музикалната – чистият поп си партнира със синт-поп, хип-хоп и r’n’bвлияния.

Kadhja Bonet / Childqueen

Дамата от Лос Анджелис очевидно не приема линейното движение на времето, на което всички отдавна сме свикнали (след всяка секунда идва друга секунда) и някак опитва да върже вселената на фльонга. Музиката ѝ плува през епохите, смесва всичко, което може да бъде красиво смесено и звучи нито ретро, нито футуристично, ами по-скоро – сякаш идва от другаде.

Ако пък не ти се слуша, а ти се чете нещо, виж една полезна статия, която да направи преживяването по-различно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *