Zero Waste или иначе казано – сливи за смет

Как да използваме вещите, така че да им вдъхваме нов живот отново и отново

0 коментара Сподели:

Това вляво са Мариета, Виктория и Павлина, момичетата, които стоят зад бранда Дизайница, който е истински Instagram оазис при хронична липса на вдъхновение. Тяхната мисия е да популяризират интериорния дизайн сред обществото, да показват нестандартни решения и идеи и да са свеж посланик на Zero Waste концепцията, която набира все по-голяма скорост напоследък. На следващите страници трите дизайници ни разказват малко повече за устойчивите си идеи…

Замисляли ли сте се, че живеем в „пластмасовата ера“? Всяка минута в света се произвеждат 1 милион пластмасови бутилки, които почти веднага отиват в боклука. 91% от тях не могат да се рециклират, а оставени в природата, се разграждат за повече от 500 години.

Глобалното замърсяване е придобило заплашителни размери. А мислите ли, че е възможно да сведем отпадъците си до минимум?

Да си припомним приказката „Сливи за смет“, където девойката с най-малко смет печели най-много. Днешният съвременник на тази история е Zero Waste, или стремежът да не генерираме никакъв отпадък. Залети от неща за еднократна употреба, все по-малко се замисляме за състоянието на природата и вредите, които оказва консуматорският начин на живот върху нас и планетата ни, но има светлина в тунела и ние ти даваме 5 лесни стъпки към едно по-устойчиво бъдеще.

Първа стъпка е да отказваме ненужното като найлонови торбички и брошури. Втора е да намалим вещите си. Трета е да използваме продукти за многократна употреба като стъклени бутилки и торби от плат. Четвърта и пета са да рециклираме всичко, което не можем да компостираме. Всъщност Zero Waste ни учи да ценим и да се радваме на всяка вещ, която притежаваме, като се освобождаваме от ненужното и правим място за повече преживявания със скъпите за нас хора. 

Казаното дотук е в унисон и с концепцията на минимализма. А като се замислим, излиза, че и момата от приказката още тогава е живяла с тези идеи. Вдъхновени от концепцията на гореспоменатото, ние от Дизайница се стремим да прилагаме в ежедневието и живота си тези малко, но важни принципи, които дават стойност на заобикалящата ни среда.

 Това, как пием вода, показва какво общество сме.

Това ни вдъхнови да създадем виртуално място за интериорен дизайн, природосъобразни идеи за дома, с грижа и внимание към здравето ни. Като една от първите промени, които направихме, е да заменим пластмасовите бутилки с такива за многократна употреба. Нашата красива алтернатива са 24Bottles, които ти дават възможност да носиш напитките си по цял ден, без да добавяш тегло към чантата или раницата си. Истинска градска бутилка, изработена от висококачествена неръждаема стомана. Съвършена и лесна за носене и най-точният инструмент, с който хем помагаме на тялото ни да се хидратира, хем не изцеждаме природата.

Идеята е, когато водата ни свърши, просто да си налеем още, а не да тичаме до близкия магазин за нова пластмасова бутилка, както прави всеки средностатистически консуматор. Компанията, която ги произвежда и чийто посредник сме ние, е с устойчива политика и допринася още веднъж за по-доброто ни бъдеще, засаждайки дърво за всяка произведена бутилка. Така че вече са няколко причините и ти да станеш част от тази нова концепция. Това, как пием вода, показва какво общество сме, така че нека направим заедно първата крачка към по-доброто си бъдеще.

Бутилките и още много идеи можеш да откриеш на designitsa.bg и в социалните мрежи.

И в този дух, ето още нещо, което можеш да направиш за доброто на природата… в София. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *