Моя Лиза в София

Последният проект на фотографа Никола Михов „Моя Лиза“ в галерия "Synthesis"

0 коментара Сподели:

На 4 април фотографът Никола Михов ще представи последния си проект „Моя Лиза“. Галерия Synthesis ще се превърне в малкия софийски „Лувър“.

Чрез снимките ще усетиш цялата емоцията от масовата консумация на съвременната култура.

Никола прекарва общо 138 часа, наблюдавайки разноцветната тълпа, прииждаща от всички краища на света, само и само да зърне иконичната картина, изобразяваща Мона Лиза.

Съвременната връзка между публиката и произведението на изкуството е централният сюжет в снимките на Никола Михов. Той сам я описва като подобна на рок концерт: „Джокондата е в ролята на звездата, а туристите – на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата с надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна за радост на джебчиите,

диша се трудно, разиграват се дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи“.

Никола предлага една разходка из съвременното разбиране на идея да се „наслаждаваш“ на изкуството. Като ни пренася в атмосфера, която е много далеч от класическото разбиране за естетическо наслаждение.

В датата на премиерата на изложбата ще можеш да се докоснеш и до лимитирана фотокнига от проекта.  А след откриващата вечер Френският институт в България, галерия Synthesis и Никола Михов ще водят детско ателие, както и кураторски тур с участието на Надежда Павлова. Закриването на изложбата ще бъде на 2 май със специална прожекция на филма „Лятото на Мона Лиза“ и специален гост Ицко Финци.

Градският свят на Go Guide гостува тук и там.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *