Коледен трамвай шества в София

Безплатно возене за най-малките и много коледен дух

0 коментара Сподели:

Коледа я обожаваме по всички параграфи и това не е тайна за никого. Времето на печените кестени, баниците с късмети, топлото мляко с какао, подаръците и гушкането под коледни одеялца. Това е и времето обаче, в което искаме да се порадваме на готина градска украса или атракции, свързани с коледния дух. За щастие всеобщо и от Общината в любимата ни столица показват същите чувства към любимия ни празник и затова направо сме на седмото небе.

Добрата новина е, че от 18 до 24 декември за всички ни ще стане една идея по-празнично, защото и малки и големи столичани и гости на София ще могат да се повозят на празничния коледен ретро трамвай, да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка и да получат подаръци.

На 18 декември от 14.30 часа на пл. „Възраждане“ ще започне „Коледна феерия  –  2017”. Трамвайната линия 35 ще бъде обслужвана от зеления ретро трамвай Siemens, като организатор на събитието e район „Средец“ –  СО в партньорство с район „Възраждане“ - СО, Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ и „Спаси София“. Ретро трамваят е специален подарък за всички, които искат доза романтика в снежните дни, а атракционната мотриса ще се движи двупосочно, с интервал от 45 минути, в участъка от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“ всеки ден от 15.00 до 19.00 часа, в почивните дни (23 и 24 декември) от 10.00 до 14.00 часа. Спирките са: пл. „Македония“, пл. „Гарибалди”, пл. „Славейков”, бул. „Васил Левски“, УАСГ и пл. „Журналист“. Разходката с коледния ретро трамвай ще бъде безплатна само за деца с придружители, а ние като големи фенове ще си купим билетче, което със сигурност ще си заслужава.

Леко ти напомняме, че първият трамвай в София потегля на 14 януари 1901 г. след тържествено откриване, като София се явява една от първите европейски столици с електрифициран градски транспорт. Интересна подробност също, е че трамвайната мрежа е стигала до кварталите Княжево, Павлово, Красно село и Подуяне, които по онова време били просто села в околностите на столицата. Въпросните села или квартали днес по този начин се превръщат в първите в историята села с трамвай, което си е супер гордост и вчера и днес. Първите мотриси пък били зелени на цвят и наброявали общо 24 коли и ремаркета, доставени от Белгия. Не е имало спирки и трамваят е спирал само при знак от някой пасажер да слезе или да се качи, като отопление също е нямало и ватмани плюс пътници са пътували облечени доста добре.

За радост на всички в празничния трамвай отопление ще има, а ние нямаме търпение да се включим в голямото коледно возене с усмивките на малки деца пред Дядо Коледа.

Подкрепяме с две ръце инициативата и казваме високо и на глас, че такива проекти трябва да има повече и по много.

Виж какво още интересно се случва на софийска територия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *