10 филма, които харесахме от SoIndependent

Фестивалът за независимо кино е между 27 октомври и 6 ноември

0 коментара Сподели:

SoIndependent е фестивалът, който прави горещ кинообмен между Ню Йорк и София. С изданията си в двата града той показва най-интересните истории, селектирани според фестивалния критерий за независими филми. Ние пък заровихме нос в програмата на 11-те фестивални дни и изскачаме с приличен списък от десет заглавия, на които няма да им се размине.

РАЖДАНЕТО НА ЕДНА НАЦИЯ

Три бързи причини да гледаш:
Награди на публиката и журито на Сънденд 2016; три пъти "ура" за Нейт Паркър (режисьор, сценарист и в роля); задълбочена бунтарска история

Краткото описание казва, че на фона на довоенния Юг "Раждане на една нация" следва Нат Търнър, грамотен роб и проповедник, чийто финансово затруднен собственик, Самюъл Търнър, приема предложение да използва проповядването на Нат да укроти непокорни роби. По-важното, което трябва да знаеш, обачe е, че това е филм за промяната на светогледа в момент, когато човек става свидетел на твърде много несправедливост. Нейт намира сила в себе си, за да поведе хората по пътя на свободата. Но какво ще им коства тази романтична "разходка"?

Кога и къде да гледаш:
28 октомври, 20:30, кино Люмиер (НДК)
30 октомври, 20:15, кино Одеон
03 ноември, 20:45, Дом на киното

АМЕРИКАНСКИ МЕД

Три бързи причини да гледаш:
Убийствен саундтрак (R&Bи хип-хоп), който можеш да чуеш тук; мистър Лебьоф; точно когато мислиш, че нещо не може да е по-зле – то става по-зле

В основата си този филм е житейската история на главната героиня Star, която в опита си да изкара пари се впуска в на пръв поглед "обещаваща" обиколка на Щатите с група посттийнейджъри в шумен миниван. Работата, която на теория върши, е да продава абонамент за списание от врата на врата. Ситуацията обаче бързо ескалира и редува партита, секс и ежедневни разминавания със закона. Критиците определят филма като младежка бунтарска драма, която според нас ще те докосне, ако някога си си мечтал да зарежеш всичко, да се метнеш в хипарлив ван и просто да се правиш, че не ти пука.

Кога и къде да гледаш:
30 октомври, 18:00, Дом на киното

01 ноември, 19:30, кино Одеон
05 ноември, 19:30, кино Люмиер (НДК)

ФРАНК & ЛОЛА

Три бързи причини да гледаш:
Психосексуална ноар любовна история; задълбочени разговори за нещата от живота; урок какво да (не) правиш във връзката си

"Франк е мрачен и непоколебим готвач в Лас Вегас, който се фокусира единствено в кулинарния си талант – до момента, в който среща Лола, млада и красива загадка." Всичко е супер до точката, в която Лола не прави класическа грешка (изневерява на Франк), а Франк не се оказва класически психопат. Отключено от случката, обсесивното поведение на Франк започва да придобива заплашителни размери, а застрашена е както Лола, така и един мистериозен мъж от нейното минало. Куп провокации в дебютния пълнометражен игрален филм на Матю Рос. Лош избор за филм на първа среща.

Кога и къде да гледаш:
01 ноември, 17:45, кино Одеон
04 ноември, 20:45, кино Люмиер
06 ноември, 19:00, Дом на киното

ЛИЧЕН КУПУВАЧ

Три бързи причини да гледаш:
Награда за режисура в Кан 2016; страховита Кристен Стюард; влече те свръхестественотo

Накратко "Личен купувач" е филм за духове. Това традиционно звучи банално, но не и когато под него се е подписал Оливие Асаяс. Героинята на Кристен Стюард минава през сериозна криза след смъртта на брат си и е твърдо решена да осъществи връзка с духа му. Ето защо заминава за неговия дома в Париж. Същата виждаме да кръстосва града на скутер от едно дизайнерско ателие към друго, тъй като е личен стилист на богата дама. Единственото професионално правило, което трябва да следва безпрекословно, е да не мери дрехите върху самата себе си. Чудиш се каква връзка има това?! Ами има. Гледай.

Кога и къде да гледаш:
30 октомври, 18:20, кино Люмиер (НДК)
01 ноември, 21:00, Дом на киното
04 ноември, 20:30, кино Одеон

ШВЕЙЦАРСКО ВОЙНИЧЕ

Tри бързи причини да гледаш:
Награда за режисура на Сънданс 2016; Хари Потър извън "Хари Потър"; рядко добра драмa

Години наред не си могъл да си представиш Даниел Радклиф без кръглите очилца. Дойде обаче времето, когато момчето все по-често показва, че може и ще излезе от така популярния си образ. В този филм той е труп, изхвърлен на самотен остров. В този филм той се оказва единствената надежда за живот на корабокрушенеца Ханк. Пак в този филм тялото му е инструмент за бягство по начин, който трябва да си особено болен и изобретателен мозък, за да ти хрумне. Ако последното не провокира любопитството ти достатъчно (а вярвайте ни, трябва), тежката дума на критиците е следната: "Оригинален микс между зловещото и магичното събира комедия, трагедия, фантазия и любов в едно уникално творение".

Кога и къде да гледаш:
30 октомври, 21:00, Дом на киното
03 ноември, 20:30, кино Люмиер (НДК)
06 ноември, 20:30, кино Одеон

ГОЛЕМИЯТ ЗАЛОГ

Три бързи причини да гледаш:
Раян Гослинг; Крисчън Бейл; Брад Пит

"Големият залог" ни печели още на ниво актьорски състав. Ако това обаче не ти стига, ти казваме, че е история за четирима аутсайдери, които умно се възползват от глобалния срив в икономиката. Комедия, ама от черните. От този филм със сигурност ще те хване банкова параноя – кой от кого какво крие и защо това е от огромно значение за всички. Филмът отнася десетки награди, сред които за адаптиран сценарий (по книга на Майкъл Луис).

Кога и къде да гледаш:
29 октомври, 20:00, кино Одеон
31 октомври, 20:00, кино Люмиер (НДК)
04 ноември, 20:45, Дом на киното

КОРАБЪТ СЛЪНЧОГЛЕД

Три причини да гледаш:
Нов български филм; топли морски кадри; гигантска плюшена мечка на плажа

"Д-р Космос (психиатър) открива, че единственият начин да излекува пациента си Феферони е да му помага да прави филми. Така двамата отиват в Италия да снимат музикален фестивал. Там Феферони решава, че иска да бъде Фелини, и се влюбва в Жулиета. По-късно още пациенти се вдъхновяват да правят филми и д-р Космос създава луд филмов фестивал, където прожектира късометражни филми за Ван Гог, спасяването на света, пенсионерско денс парти, 11 септември, пътя към Камино и още…" Единственият начин да направиш връзката между всичко споменато е да гледаш.

Кога и къде да гледаш:
28 октомври, 18:30, кино Одеон

ЩАСТЛИВИЯТ ФИЛМ

Три причини да гледаш:
Размишляваш често на тема "Какво е щастието и има ли почва в живота ти"; документален; сниман в Ню Йорк

Това е историята на един дизайнер, на когото всичко му е наред – Стефан Загмайстер. И точно защото всичко му е наред, постоянно се чуди какво прави с живота си. Затова решава да облече розов заешки костюм, да излезе по улиците на Ню Йорк и да превърне сам себе си в проект, една по-добра и позитивна своя версия. Стефан е смел и щастлив човек, без дори да го осъзнава. Можеш да гледаш, можеш и да опиташ това у дома си.

Кога и къде да гледаш:
02 ноември, 18:30, кино Одеон
05 ноември, 17:00, Дом на киното

ПЪРВИЯТ ПОНЕДЕЛНИК НА МАЙ

Три бързи причини да гледаш:
С този филм неслучайно се открива фестивалът; чудиш се как се прави събитие от мащаба на Мет Гала; интересуваш се от мода

Този документален филм е поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития, най-посещаваната модна изложба в историята на Института по костюми към музея на изкуствата Метрополитън – “Китай: видян през лупа” и “Мет Гала” 2015 – звездната благотворителна кампания на музея. Ако си мислиш, че Мет Гала са просто нелепите изпълнения на полуголата Бионсе или жълтата "кралска" одежда на Риана от миналата година, то това е, защото не гледаш ситуацията от позицията на Ана Уинтур. Урок по логистика, бизнес и мода.

Кога и къде да гледаш:
27 октомври, 19:00, кино Люмиер (НДК)
31 октомври, 20:30, кино Одеон
03 ноември, 19:00, Дом на киното

ИЗЯЖ СИ ВЪПРОСА

Три бързи причини да гледаш:
Запа; Запа; Запа

Ако имаше списък със задължителни филми за всеки човек с претенция за  музикална култура над средното, "Изяж си въпроса" щеше да е там. Документалната лента проследява десетилетия от живота на големия Франк Запа. Интервютата, концертните и задкулисни кадри само дават още малко светлина по въпроса, защо Запа е голям, много голям в рока и музиката въобще.

Кога и къде да гледаш:
29 октомври, 19:00, Дом на киното
05 ноември, 16:30, кино Одеон

Когато изгледаш всичко от SoIndependent, ето какво да очакваш с нетърпение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *