Сезонните менюта на шеф-готвачите: Мина Дюлгерова от EGGoist

От Michelin звезда до street food - виж как се съчетава висшата кухня с неформалния вкус

0 коментара Сподели:
Сезонните менюта на шеф готвачите: Мина Дюлгерова от EGGoist

Срещаме те с Мина Дюлгерова – професионален готвач,

който е в сферата на кулинарията повече от 10 години. С опит в ресторанти със звезда Michelin днес Мина е горд собственик на EGGoist – уютно местенце в сърцето на София, в което брънч сандвичите имат своята съвсем заслужена главна роля.

Ако искаш да опиташ нейната изключителна street food интерпретация и да отпиеш чаша ароматно кафе – отбий се при първа възможност.

Мина и новото ѝ гастрономическо амплоа EGGoist те очакват всеки ден от 08:00 до 19:00.

Как се пренасочи от fine dining към улична храна? Кое е общото между двете?

Първоначално не бях с такива намерения. Дълго време смятах, че няма да отстъпя от това да работя в ресторанти с Michelin звезда. Eто че пет години по-късно намирам същото удоволствие в това да правя сандвичи. Същото, каквото намирах и тогава, правейки в пъти по-комплицирана храна. Fine dining означава впечатляващи ястия, перфектно обслужване и донякъде изискана обстановка – което не е невъзможно, но е трудно да срещнеш в street food сферата.

Единственото, което липсва на EGGoist, за да бъде наречен fine dining, са сребърните прибори и белите покривки!

Шегувам се, разбира се, но пък не мога да кажа, че не съм срещала street food места в България и по света, в който съм яла по-хубава храна от някои fine dining ресторанти.

Когато създаваш ново ястие, кое идва първо – продуктът или идеята?

Винаги продуктът. Вярвам, че ако ресурсът ти не е на ниво, крайният резултат никога няма да е задоволителен. Вкусът на сезонния продукт не може да се замени с нищо друго.

Какви пролетни съставки сте включили в менюто на EGGoist?

Може би черният ни трюфел е едно от тези неща. Работим с търговци, които ни доставят продукта почти веднага след като го извадят от земята. Според мен от това по-пролетно няма.

Всичко, което се продава в EGGoist, е с български произход

(освен кафето на г-н Дъбов, разбира се – при нас то е основно от Етиопия), следователно е винаги прясно и сезонно.

Сезонните менюта на шеф готвачите: Мина Дюлгерова от EGGoist

Кой диктува тенденциите във вкуса – ресторантите или клиентите със своите предпочитания? Съвместен процес ли е определянето на новостите?

В България – клиентите, навсякъде другаде по света – главните готвачи в добрите ресторанти. Знам, че звучи сбъркано, но е така. Нашият манталитет на хранене се пречупва трудно. Ето защо тук все още няма ресторант със звезда.

Хубавото е, че вървим в посока на все по-голямо доверие към професионалистите

– да ни предложат качествен продукт, а ние стъпка по стъпка да се осмелим да опитаме нещо по-нестандартно. Говоря за масата хора, не само тези в София.

Кои три неща от менюто да опитат читателите ни още утре?

Това е все едно да накарате някой родител да си избере любимо дете. Няма как да кажа. Всичко си заслужава да се пробва.

ул. „Аксаков“ 17

Сезонните менюта на шеф-готвачите: Атанас Балкански от ARIA Restaurant & „Пънчетата“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *