НАПРАВИ СИ: ПЪЛНЕНА ТИКВА
Неделното ти кулинарно вдъхновение
Използвай тиквата за нещо по-вкусно от фенер.
Накисни манатарките в 200 г гореща вода и ги оставете. Междувременно разрежи тиквата на две половинки, почисти семките и с лъжица издълбай до дебелина от около 1-2 см. Накълцай на дребно полученото и постави в тиган заедно с 3-4 лъжици зехтин, розмарина, накълцаните лук, чесън и сушени домати, стритите люта чушка и кориандър. Запържи ги около 4 минути или докато тиквата омекне. Добави гъбите заедно с водата за още минута-две и подправи със сол и черен пипер. Разбърквайки добре, прибави ориза и ядките. Натъпчи сместа в двете половинки тиква, залепи ги плътно и ги увий здраво с алуминиево фолио. Печи около час и половина в предварително загрята до 200°C фурна.
Пълнена тиква
1 тиква цигулка, около 1 кг
200 г ориз Басмати
50 г сушени манатарки
50 г сушени домати
30 г кедрови ядки или кашу
2 скилидки чесън и 1 малка глава лук
розмаринът от две клончета, сушена люта чушка, зехтин
20 зърна кориандър, сол и черен пипер