Архитектурни легенди в “квАРТал”-а

По време на „квАРТал“ фестивал попаднахме на интересна архитектурно-историческа разходка. Увлекателната беседа бе водена от арх. Христина Каменова от Дружество Архитектурно наследство и Ангел Златков от Моята българска история. Останахме впечатлени от архитектурния им тур и сградите легенди, затова препредаваме акценти от вдъхновяващите им разкази.

„МУСАЛА ПАЛАС“ И ХОТЕЛ „СПЛЕНДИД“

Това са останали „видими белези“ върху лицето на София след Втората световна война – едни от сградите, които не са реставрирани напълно след бомбардировките. Обществените здания са представители на стила ар деко. Имали са прекрасни куполи, украсяващи ъгловите им части, които заедно с мансардните им етажи остават в миналото. Сградите са част от изчезналия архитектурен ансамбъл на ул. „Търговска“, свързваща площада пред Централна баня с мястото на мавзолея на Георги Димитров.

ЦЪРКВАТА „СВ. ПАРАСКЕВА“

Дело на младия арх. Торньов в стил сецесион. Самата архитектура не е характерна за ортодоксалната църква. Най-голям е централният кораб, който служи на идеята, че църквата духовно обгрижва големия брой преселници от междувоенния период. Архитектурно е постигната невероятна акустика, а интериорът е шедьовър.

ТРИЪГЪЛНАТА КУЛА НА СЕРДИКА

Достъпна за пръв път от 25 години насам. Съоръжение от Ранното средновековие, част от укрепителната система на Сердика. Помещението на експозицията е отличен пример за социализация и експониране на недвижими културни ценности.

КИНО „МОДЕРЕН ТЕАТЪР“

Първо кино в България и трето поред в Европа. Добива завършения си вид, след като става собственост на Карло Вакаро. Киното финансира първите български филми и до 1944 домакинства всички филмови премиери. В момента се предполага, че ще бъде преустроено в търговски център.

ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО „ФЕНИКС“

Представител на монументалната обществена архитектура от периода между двете световни войни, с много богата фасадна орнаментика. Изчезва позлатеният феникс от фронтона на главната фасада откъм бул. „Дондуков“, въпреки че не е засегнат от бомбардировките.

Разходи се още малко из центъра на София.