КОКЕТНИТЕ ПЕКАРНИ НА СОФИЯ – ЧАСТ 2

 Всяка от пекарните е специализирана в определени печива, които са й спечелили доброто име. Разходката ни се оказа особено полезна (освен вкусна), защото нaучихме по нещо ново за триковете при изпичането на насъщния и различните видове пшеница, сред които древният лимец и появилият се по-късно като негов наследник - емер.


THE CAKERY
бул. Княз Александър Дондуков 50, вход от ул. Дунав

The Cakery е особено цветно и приветливо местенце, отворено преди няколко месеца от двама братя, единият от които увлечен по сладкарството. Там можеш да похапнеш, или пък да поръчаш за личен празник всякакви видове тартове, кишове, пайове и сладкиши. Всички те се пекат на място (можеш да надникнеш във фурната и да разбереш каква вкусотия скоро ще е на масата. Ежедневно се тестват нови рецепти, за да не свикваш съвсем с познатите вкусове, а да се настроиш малко по-авантюристично, когато става дума за похапване. С две ръце препоръчваме киш с тиквички и сирена, ако си решил да си поспестиш няколко калории и не си се нахвърлил директно на лимонов пай или чийзкейк с горски плодове. Колкото до напитките – домашната лимонада е добре изстудена и те чака.


ХЛЕБАР
Ул. Оборище 14, вход от ул. Васил Априлов

ХлеБар се появи съвсем скоро. Големият му хит е квасеният хляб, който ако си от по-любопитните, може да видиш как се пече до приятен златист загар. ХлеБар те посреща с току що изпечени гризини и разнообразие от кафе. По обяд пресният хляб е вече готов и можеш да избираш между пълнозърнест лимец или емер, пълнозърнест със семена и ядки, бял с маслини и още доста, все интересни видове. Към хляба може да добавиш различни варианти на сладка, домашен пастет, хумус. Вероятно вече си разгадал тайната в изписването на името, а именно – другото голямо предимство на мястото е това, че във вечерните часове се превръща в приятен бар, в който може да похапнеш леко и да опиташ различни вина, белгийска бира и още проверени напитки.


MA BAKER
бул. Скобелев 7 и ул. Г. С. Раковски 136

Ma Baker, пекарна, пекарни

 

Бързо ставаш редовен клиент на Ma Baker, ако опиташ от прясно изпечените курабийки, тарталетите, страхотния кекс с моркови и тиквичи и не на последно място кекса на баба. Уютната брит атмосфера и ароматът, който идва от кухнята, те отпускат и си готов за приятно похапване, подкрепено със силно късо кафе или горещ шоколад с портокал. Брускетите са идеални за следобедно похапване в офиса или вкъщи. Под последното се подписват всички в нашата редакция.


PATISSERIE DE PROVANCE
бул. Янко Сакъзов 22

 

Patisserie De Provance, пекарна, пекарни

 

Patisserie de Provance e уютно място, съвсем в близост до парк Заимов. На дървените полици са намерили мястото си всевъзможни видове хлебни изделия, сред които на място приготвеният квасен хляб. Пресните кроасани носят романтичното парижкото усещане. На място можеш да намериш още домашни сладка, няколко вида зехтин, вина и дори биохрани, ако си твърдо решен да се откажеш от изкушенията и да живееш здравословно. Мястото е подходящо за обяд, защото набързо могат да ти спретнат сандвичи със сиренца и колбаси.   


NADE
ъгъла на ул. "Кърниградска" и ул. "Цар Асен" 21


Пекарната е твоето място, ако живееш или работиш в района на Витошка и си фен на разнообразните печива, които може да грабнеш за закуска или в обедната почивка. Разнообразието от хляб, за който всеки в пекарната би ти разказали надълго и нашироко що се отнася до подборът на използваните зърна и начина на изпичането, се допълва от чийзкейкове, пайове и курабии, в случай че си решил да похапнеш нещо сладко и не съвсем диетично. Препоръчваме ти да опиташ кантучините, традиционни италиански сладки, които задължително имат в състава си бадеми, а преди да попаднат на витрината се пекат не един, а два пъти.


Ако си пропуснал да видиш първата част от тура ни из кокетните софийски пекарни, може да наваксаш тук