ГОДЗИЛА И ОМАГЬОСАНАТА КЪЩА ПО КИНАТА

Идва една от суперпродукциите на тази година

  • 16.05.2014
  • от Стефан Димов

Интересът към забавната лента "Да разлаем съседите" се оказа по-малък от очакваното и за целия уикенд лентата едва успя да премине границата от 60 000 лв. приходи. През новата филмова седмица обаче нещата коренно ще се променят заради премиерата на една от големите суперпродукции на годината - "Годзила" на Гарет Едуардс, а като бонус можете да видите нещо рядко - белгийска 3D анимация с повече от приличен бюджет.

ГОДЗИЛА

Режисьор: Гарет Едуардс
Сценарист: Макс Боренщайн, Дейв Калахан
В ролите: Арън-Тейлър Джонсън, Брайън Кранстън, Кен Уатанабе, Жулиет Бинош, Сали Хоукинг, Елизабет Олсън, Си Джей Адамс, Дейвид Стратеърн и др.
Очаквания – 10/10
Оценка в imdb: 8,5 (от 8689 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 84% одобрение
Рейтинг в metacritics: 62/100

Точно 60 години след първата поява на „Кралят на чудовищата“ - легендарното кайджу „Годзила“ от едноименния японски филм на Иширо Хонда, по екраните тръгва втората американска версия. И колкото и да ни е писнало от непрекъснати продължения, римейкове и екранизации на познати до болка истории, няма как да отречем, че това е един от най-очакваните за нас филми през 2014 година. Причината за това нито се крие в бюджета от 160 милиона долара (нещо стандартно за Холивуд в последно време) или симпатиите ни към "Годзила" на Роланд Емерих от 1998, а в името на британския режисьор Гарет Едуардс. 39-годишният англичанин до момента има един филм в актива си, но какъв… "Чудовища" от 2010 не е особено познат на широката публика у нас, но безспорно е един от най-впечатляващите, лични и въздействащи научнофантастични филми през последните години, направен с бюджет от 500 000 долара въпреки брилянтната визия. Там Едуардс изпълнява ролята на сценарист, режисьор, оператор, сценограф и създател на визуалните ефекти. Лентата му получава номинации за наградите на Empire, БАФТА и Торонто, избива бюджета си над 8 пъти и му отваря врати за суперпродукция като "Годзила". Необичайният състав за филм с подобен бюджет не е случаен - Брайън Кранстън, Жулиет Бинош, Кен Уатанабе, Сали Хоукинг, Дейвид Стратеърн, Арън Джонсън и Елизабет Олсън са първият избор на Едуардс за ролите.

"Той се интересува най-вече от актьорските изпълнения, а след това от визията. Никога не съм очаквала, че ще се снимам в такъв филм, и всичко това се случва заради Гарет. Неговият кастинг е нетипичен, интересен и пълен с хора, които обикновено не виждате в подобен тип филми. Надявам се, че разликата ще си проличи", споделя номинираната за „Оскар“ Сали Хоукинг за режисьора си. Носителката на „Оскар“ Жулиет Бинош преди време е отказала роля в „Джурасик парк“, но се съгласява да участва в „Годзила“ след прочувствено писмо, написано до нея от Едуардс. Към отличния състав на лентата добавяме оператора Сиймъс Макгавъри, заснел един от най-красивите продължителни кадри от "Изкупление", "Ана Каренина" и "Отмъстителите" и магическия "Александър Деспла", чиито произведения най-скоро слушахме в "Гранд хотел Будапеща" и "Филомена",  сценографа Оуен Патерсън (трилогията "Матрицата" и "В като Вендета").

Отзивите на критиката до момента са повече от добри:
"Летен блокбъстър с ужасяващо величествена визия, екшън сцени, оставящи те без дъх, стегната и убедителна сюжетна линия и цялостно чувство за великолепие и въображение. С риск да прозвучи банално трябва да бъде казано - "Годзила" е невероятен."
ОМАГЬОСАНАТА КЪЩА

Режисьор: Джеймс Дегрусон, Бен Стасен
Сценарист: Доминик Пари, Бен Стасен, Джеймс Флин
Очаквания - 5/10
Оценка в imdb: 6,4 (от 223 гласа)

От създателите на "Приключенията на Сами" и продължението му идва "Омагьосаната къща" - история за младата изоставена котка, която търси подслон от една буря и се натъква на най-странната възможна къща - собственост на стар магьосник, населена с всякакви механически и магически същества герои. Анимацията е създадена с бюджет от 34 милиона долара.

Остава само "Да разлаем съседите"...