Анимацията „Задачи за деня“ - българското предложение за „Оскар“

Късометражката е част от проекта „Щрих и Стих“ на Весела Данчева и „Компот Колектив“

  • 07.10.2019
  • от Даниел Левенджиев

Анимационният филм „Задачи за деня“ вече дебютира на международния фестивал за късометражно кино In The Palace във Варна.

Там продукцията на „Компот Колектив“ спечели награда за най-добър национален филм, с което се квалифицира в надпреварата за отличието „Оскар“ в категорията Късометражен анимационен филм. 

Журито описва филма като една история „за красивото, тъжно и поетично пресъздаване на загубата и самотата в един привидно обикновен ден“. Самата Петя Златева описва филма си като кратка визуална поезия, в която главната героиня търси бягство от самотата в ежедневните си дребни задачи. Филмът „Задачи за деня“ е създаден по едноименното стихотворение на Стефан Иванов със същото заглавие като част от продължението на проекта „Щрих и стих 2“ на „Компот Колектив“ – една симбиоза между анимация и поезия, в която режисьори избират стихове на български автори и ги интерпретират в кратки анимации. Първата част на проекта е завършена през 2015 г. и получава овации на безброй международни фестивали. 

„Задачи за деня“ има уникален шанс в надпреварата за „Оскарите“, тъй като на национално ниво се изпраща само едно предложение за пълнометражен филм. Тази година това е филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров.

С подобни силни предложения нищо чудно 2020 да остане в историята като годината с първи български „Оскар“ – стискаме палци!

Припомняме ти защо се влюбихме в "Сляпата Вайша"

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града от близо и далеч.

  • Тагове: