Защо „Игра на тронове“ се провали?

И как със замах се превърна в средство за memes

  • 21.05.2019
  • от Кристина Димова

Милиони фенове по цял свят. Близо десет години чакане. Трагедията на тази велика история, събрана в 6 епизода. „Игра на тронове“ приключи, но никой не изглежда доволен. И освен ако не живеете в абсолютно себеотрицание, то със сигурност осъзнавате, че има няколко огромни дупки в сезона. Не, ние не сме хейтърите, които просто ще кажат, че „финалът не струва“. Ние сме онези хора, които също се опитаха да докажат пред себе си, че сезонът е окей. Но той не е. Ето защо: 

Шест епизода не са достатъчни 

Обратите в историята са като съшити с бели конци.

Те щяха да изглеждат много по-смислени, ако към сезона бяха добавени поне още четири епизода. И най-тъжното е, че обещанието за почти двучасови епизоди в сезона не беше спазено. Някои източници казват, че сценаристите са отказали допълнителни серии за сезона, а HBO до последно са ги молили да има такива. В този случай дори развоят на събитията да е смислен, той е просто абсурден като изпълнение. С още някой час отгоре повечето от събитията щяха да се разгърнат в пълнота. И тъй като споменахме героите, ето какво мислим за тях: 

(Де)градация на героите в сериала 

Когато убиха Кутрето, всички бяхме „Ама как така?“. Да, успяхме да си го обясним с любовното му увлечение, но пак изглеждаше безумно. В този сезон обаче

абсолютно всички герои бяха бледи сенки на себе си и това донесе още по-голяма горчивина в нас.

Варис, Тирион и Джон са едни от най-явните примери. Когато си може би най-умният останал човек във Вестерос, е нелогично да си толкова неприкрит в предателството си. Когато 8 сезона те изграждат като човек с невероятно причинно-следствено мислене, е безумно да не виждаш, че пред теб стои полудяла идеалистка. Когато си наследник на трона и знаеш, че тази тайна може да коства живота ти, е неадекватно да я тръбиш навсякъде. (Бонус факт е, че когато уж си обещаният принц и си се сблъсквал с какво ли не, е абсурдно леля ти и братовчедките ти да те спасяват постоянно, а ти да се държиш като охлюв.) Но най, ама най-големият куриоз, за който всички сме съгласни, е Джейми Ланистър. Как по дяволите ще изграждаш арка за изкуплението на този герой в продължение на години… За да кажеш накрая „ами да, той просто е обсебен от сестра си“. Това беше недопустимо и дори най-яростните защитници на връзката на близнаците бяха в абсолютен потрес от случващото се. А, да, Денерис. Денерис, която „била забравила, че Юрон има огромна флота“ (по думите на сценаристите). Денерис, която преживя толкова много, но изведнъж за 4 епизода превъртя и изби всичко живо в Кралски чертог. И все пак имаше някои смислени като развитие образи – Санса, Теон, Хрътката, Аря е на кантар, Бриен, Сам… Но не и Бран. Бран просто си стана кралче. За което ще стане дума точно тук: 

"Чернобил" е сериалът, който ще ви разплаче

Бран… е крал?! Ама нали не искаше? 

Не знаем колко фенове са искали да видят Денерис/Джон на трона. Този развой обаче е много по-интересен.

Проблемът е самото изпълнение на сюжетната линия.

Можеха да го изградят по куп други начини, но не, момчето го докараха с инвалидната количка и защото е ходеща енциклопедия, стана крал. А можеше да има много, много повече смисъл зад този избор. Действително обаче кулминацията беше интересна по няколко причини. Първата е, че едно от желанията на Мартин – демокрация, донякъде се сбъдна. Втората е, че Бран наистина е най-правилният избор за крал, тъй като няма претенции за власт (или поне не ни е известно Триоката врана да има такива). И третата е, че „Колелото беше разбито“ (желанието на Денерис). Доколко обаче човек, който вижда в Миналото и в Бъдещето, може да управлява правилно? Как точно ще определя събитията, след като по този начин ще промени развоя им? И тук сценаристите целенасочено са си сложили отворена вратичка за предстоящите серии, които отново ще се въртят около епоса на Мартин. Те ще ни разкажат историята на Децата на гората и (надяваме се) ще открием отговорите на всичките си въпроси.

„Стига сте хейтвали“ или защо феновете са бесни

„Игра на тронове“ вдигна летвата дяволски високо. Целият екип възпита фен базата си в много по-задълбочено мислене. Последният сезон за съжаление беше претупан и феновете се почувстваха обидени. Не, те нямаше да се сърдят Бран да беше станал крал при други обстоятелства. Но при толкова слабо изпълнение се чувстваш, сякаш се гаврят с теб.

Невинаги ефектът на изненадата е правилният подход.

Ако искаш да го имаш, трябва отдалеч леко да го загатваш. А не – бам, Аря Старк уби Нощния крал. Когато знаеш колко голяма и важна е продукцията ти за целия свят, си длъжен да изпипаш всичко докрай. Не трябва да има старбъкс чаши, безумно е сценарият да изтече още през януари, да оставиш бутилки от минерална вода в кадри от последния епизод… Защото това се нарича подигравка. Феновете са тъжни не защото сериалът не завърши както те искаха. А защото това не беше умен и добре изпълнен финал. Беше колкото да го има и да се маха от главата на сценаристите. 

В "Игра на тронове" винаги сме очаквали неочакваното

Всичко има своя край освен шегите в интернет

Колкото повече се хейтва нещо, толкова по-готини шеги се раждат. Безспорно „Игра на тронове“ се превърна в средство за memes. Дори да сме разочаровани от последния сезон, не можем да отречем, че се посмяхме повече от доволно с хумора на феновете. Ето и последните шедьоври на интернет културата: 

5 от най-добрите роли на Макс фон Сюдов, освен тази в "Игра на тронове"

Ето и кои са сериалите, които да не пропускаш 

Кои са бюти тайните в града?! Виж ги в нашето видео