В „Игра на тронове“ винаги очаквай неочакваното

Добър или не, последният епизод на сериала отново разбуни духовете

  • 30.04.2019
  • от Кристина Димова

Когато ти обещават, че ще бъдеш свидетел на най-епичната битка във филмовата индустрия, е невъзможно да нямаш големи очаквания. Когато всичко, което получиш, е просто тъмен екран и напълно скалъпена смърт на един от най-силните злодеи, които си виждал някога... Оставаш разочарован. Но тук нямаме намерение да се оплакваме от случилото се, а да намерим логика в него. И, разбира се, да се посмеем на най-доброто, което роди интернет след 3 епизод от 8 сезон на гранд сериала на HBO – Game of Thrones. 

Когато се биеш „като момиче“

Да, Кралят на нощта беше убит от едно момиче. Повечето от феновете са, меко казано, разгневени, че: А. Той умря толкова лесно; Б. Не беше убит от Джон Сноу; В. Изобщо умря?! Дори няма да ги съдим. Феновете са прави. Сцената поразително много приличаше на тази от последния филм от „Междузвездни войни“, където главният злодей, който изглеждаше абсолютно непобедим, умря все едно е муха, убита от мухобойка.Сценаристите на „Игра на тронове“ твърдят, че Аря всъщност е била най-добрият избор за смъртта на тиранина. Повечето фенове забравят, че най-малката от рода на Старките е дяволски добре обучена да убива.

Нещо повече – тя е и едно от лицата на смъртта и може да носи маските ѝ без никакъв проблем.

Случилото се всъщност е намекнато и в първата среща на Аря (в 3 сезон) с Мелисандра, когато тя ѝ споменава точно това, което и в последния епизод – „Кафяви очи, сини очи, зелени очи“. От това предполагаме, че такава е и поредността на най-големите жертви на малкото вълче. И след като Уолдър Фрей и синеоките вече са мъртви, то зеленооката кралица – Церсей, е следващата мишена на Аря. С уменията си да носи лицата на смъртта, да бъде по-бърза от вятъра и да убива, без да ѝ трепне окото – Аря е перфектният избор за изненадващия обрат на сезона – смъртта на Краля на нощта. А и всички знаем, че Аря е любима както на Джордж Р. Р. Мартин, така и на жена му – нормално е накрая тя да бъде героят на деня. 

Извън главното събитие в епизода искаме да споменем и гениалната сцена с малкото мече от рода Мормонт. Лияна Мормонт беше един от най-силните женски образи в последните няколко сезона и успя да убие гигантско зомби, което спрямо нейните размери си е равносилно на чудо. Тя показа какво означава „да се биеш като момиче“ и ни накара да пуснем и някоя и друга сълза, защото, признаваме си, нямаше как да не я харесаме – тя е всичко, което е един воин трябва да бъде. 

Какъв беше смисълът от Краля на нощта изобщо?

Бран ни го каза простичко - "Той иска смърт". Проблемът е наш и на хилядите теории, че очаквахме нещо повече. Факт е, че голяма част от предположенията за произхода на Краля на нощта вече нямат никакъв смисъл и заради това напрежението за финала става още по-голямо. Историята на бродниците най-вероятно ще разберем в prequel сериите на „Игра на тронове“, а предположението ни е, че тъкмо те са причината много неща да останат недоизказани (засега).

Не ни дразни толкова смъртта на Краля на нощта, колкото това, че след като Бран видимо не направи абсолютно нищо, сега изглежда като напълно ненужен образ.

Надяваме се, че в оставащите 3 серии ще видим някакъв смисъл в огромните му сили, а и в странното му поведение. Сега обаче по-голям проблем от Краля на нощта е Церсей. Неведнъж сме виждали как след спечелена голяма битка следва огромно поражение (Кървавата сватба е перфектен пример), а на Старките и Денерис не им остана почти никакъв човешки капитал за двубой. Затова злото може да дойде не от мъртвите, а от живите – лъвицата е абсолютно полудяла и изглежда нищо не може да я спре, за да брани короната си. 

Тук искаме да отдадем заслуженото и на още два силни момента от епизода – смъртта на Теон и Джора Мормонт. Теон е може би вторият най-разгърнат образ след Санса Старк и направи пълен кръг, за да умре в дома си и в името на човек, когото обича. Същото направи и Джора Мормонт, като за последните му думи има спор. Последвалата реакция на неговата възлюбена обаче е по-важна. Колкото и да плачеше, в тийзъра към следващия епизод Денерис изглежда така, сякаш нищо не се е случило и тронът я очаква, което най-малкото изглежда социопатско. Затова очакваме да видим как ще загине и тя, тъй като последните сезони предполагат именно за нейната смърт (и дано това да се случи, преди Халиси тотално да полудее, за да не я намразим още повече). 

The Internet is dark and full of... memes

По-малко от 24 часа по-късно в интернет все още всичко е „Игра на тронове“. Почивка от темата се взима само ако се обсъжда краят на „Отмъстителите“. А какво е интернет, ако не огромна доза хумор? Затова тук оставяме най-забавните моменти, които открихме за последния епизод на „Игра на тронове“: 

Какво следва? 

Феновете са разочаровани, защото Кралят на нощта умря толкова лесно и сега отново трябва да се върнем към дворцовите интриги. Сериалът обаче не се казва "Песен за огън и лед", а "Игра на тронове". Точно заради това обратът беше нужен, за да се върнем към основната тема на епоса - битката за трона. Най-логичният избор е Джон да стане крал на Вестерос, но всички знаем, че логиката невинаги е най-важният фактор в сериала. В момента това, с което Старк и компания разполагат, са два дракона и малко хора. Церсей има армия и неизвестно количество запас от огъня, с който взриви септата. Нямаме търпение да видим чии пламъци ще са по силни.

И най-вече - кой ще умре, кой ще оцелее и кой ще седне на най-известния трон в света. 

Пет версии за финала на "Игра на тронове"

Епичен и сърцераздирателен финал за "Отмъстителите"

Какво се случва в града? Последвай ни в Instagram и разбери пръв.